Socijalistička radnička partija Hrvatske

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) je hrvatska stranka ljevice. Osnovana je 25. listopada 1997. godine, a registraciju pri Ministarsvu uprave Republike Hrvatske dobila je 4. veljače 1998. godine. U posebnim oblicima organiziranja – klubovima unutar partije, djeluju ljevičari raznih profila: socijalisti, socijaldemokrati, komunisti, kršćanski socijalisti i ekološki socijalisti, a u zajedničkom zalaganju za socijalističku budućnost Hrvatske u sklopu socijalističke budućnosti Europe i svijeta.[1] Omladinska organizacija su Mladi Socijalisti Hrvatske.[2]

Socijalistička radnička partija Hrvatske
Logo socijalističke radničke partije Hrvatske
Predsjednik Kristofor Stokić
Osnivač Stipe Šuvar
Osnovana 25. listopada 1997.
Prethodnik Komunistička partija Hrvatske
Savez komunista Hrvatske
Sjedište Pavla Hatza 14, Zagreb
Država djelovanja Hrvatska
Glasilo Socijalizam danas
Podlomak Mladi Socijalisti Hrvatske
Ideologija socijalizam
komunizam
antifašizam
antiklerikalizam
titoizam
Politička pozicija Ljevica
Međunarodna skupina Međunarodni sastanak komunističkih i radničkih partija
Sabor
0 / 151
Europski parlament
0 / 11
Službene boje      crvena
Službena stranica
Zastava Socijalističke radničke partije Hrvatske
Zastava

Povijest uredi

Osnivač stranke i prvi predsjednik je Stipe Šuvar, koji na tom mjestu ostaje do travnja 2004. kada ga zamjenjuje Ivan Plješa.

SRP zajedno sa nizom organizacija i pojedinaca organizira 9. veljače 2008. prosvjed protiv preimenovanja Trga Maršala Tita u Kazališni trg.

Pred izbore za Europski parlament 2019. SRP je dogovorila koaliciju s Radničkom frontom.[3]

Na predsjedničkim izborima 2019. ista koalicija je predložila Katarinu Peović kao prvog kandidata za predsjednika Republike Hrvatske koji zastupa otvoreno socijalističke ideje.[4]

Program uredi

SRP redovito izlazi na parlamentarne izbore, jer političku borbu za socijalizam ne doživljava kao kratkoročno ulaganje, već ponajprije kao dio dugotrajnog političkog procesa u kojem se razvijaju različiti oblici konkretne političke i socijalne borbe za interese radničke klase, vršeći pritisak na ideologije nacionalizma, neoliberalizma i zagovornika antikomunizma uz snažno sudjelovanje političke religije, što po po njihovom mišljenju od radničkih partija traži stalnu prisutnost među radnicima i biračima. Stoga su na parlamentarnim izborima 2016. zahtijevali:

  • Nacionalizaciju svih kapitalnih resursa: banke, telekomunikacije, naftna i farmaceutska industrija, elektroprivreda, željeznice, itd.
  • Porez na promet, kao najvažniji element porezne politike, koji bi se, umjesto PDV-a, naplaćivao porezni prihod samo nakon ostvarenih transakcija (gotovinsko načelo), a ne po obračunskom načelu.
  • Promjenu administrativno-teritorijalnog uređenja, odnosno ukidanje županija, te stvarna decentralizacija vlasti prema općinama s neposrednim oblicima odlučivanja građana – najviše 150 općina i 5 regija.
  • Besplatno zdravstvo i školstvo sa solidarnim financiranjem zdravstvene zaštite i obrazovanja, za razliku od privatizacije zdravstva te za uvođenje kurikularne reforme.
  • Izlazak Hrvatske iz Europske Unije.[5] Čak iako su se kandidirali na izborima za Europski parlament 2019. kada su bili mišljenja da Europa mora ostati antifašistička, sekularna, a žene ravnopravne s muškarcima. Po njihovom stajalištu, Europska Unija se ne može popraviti, kao ni kapitalizam. Europu treba izgraditi na novim temeljima, tako da Europskom unijom ne dominira neoliberalna i privatna ekonomija koja, kako oni tvrde, na štetu radnika i njihove socijalne sigurnosti sve podređuje interesu privatnog profita.[6]
  • Raspuštanje NATO saveza i povlačenje svih NATO snaga kroz zatvaranje vojnih baza na stranom teritoriju. Uz to se zalaže za opće razoružanje, zajedno s trenutnim prestankom istraživanja i razvojem smrtonosnog oružja.[7]

Uz to, SRP podržava povorku ponosa u cijeloj Hrvatskoj i zalaže se za sva ljudska prava i jednakost svih ljudi Hrvatske i svijeta.[8] Sudjelovali su u Zagreb Prideu 2019 s još oko 7.000 drugih sudionika.[9]

 
SRP na Zagreb Prideu 2019.

Struktura uredi

  • Predsjednica: Vesna Konigsknecht
  • Predsjednca Glavnog odbora: Vesna Ugrina [10]

Publikacije uredi

Stranka je izdavala glasilo Socijalizam danas.[11] Organizacija u Splitu izdaje vlastitu novinu Gariful (Karanfil), a Regionalna organizacija Istre glasilo "Socijalizam". Svi navedeni časopisi su dostupni i na Internetu.

Povezano uredi

Vanjske poveznice uredi

Izvori uredi

  1. O nama. https://www.srp.hr/. Preuzeto 13. svibnja 2020..
  2. Mladi socijalisti. https://socijalizam.info/. Archived from the original on 2020-03-27. Preuzeto 21. travnja 2020..
  3. IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT – 26. 5. 2019. – GLASAJTE ZA LISTU 23. https://www.srp.hr/ (24. svibnja 2020.). Preuzeto 13. svibnja 2020..
  4. Podrška SRP-a kandidaturi Katarine Peović na predsjedničkim izborima. https://www.srp.hr/ (14. listopada 2020.). Preuzeto 13. svibnja 2020..
  5. SRP GO SPLIT – PARLAMENTARNI IZBORI 2016 – izborni program (fragmenti). https://www.srp.hr/ (7. rujna 2016). Preuzeto 13. svibnja 2020..
  6. EU IZBORI 2019. – IZBORNI PROGRAM SOCIJALISTIČKE RADNIČKE PARTIJE HRVATSKE. https://www.srp.hr/ (7. travnja 2019.). Preuzeto 13. svibnja 2020..
  7. Da miru! Ne NATO-u!. https://www.srp.hr/ (21. studenoga 2019.). Preuzeto 13. svibnja 2020..
  8. Zagreb pride. https://www.srp.hr/ (20. lipnja 2011.). Preuzeto 13. svibnja 2020..
  9. HETERO I HOMO SOLIDARNI POD ZNAKOM SRPA I ČEKIĆA. https://www.srp.hr/ (9. lipnja 2019.). Preuzeto 13. svibnja 2020..
  10. IZBORNA SKUPŠTINA SRP-a. https://www.srp.hr/ (23. prosinca 2018.). Preuzeto 24. svibnja 2020..
  11. Socijalizam danas. https://www.srp.hr/. Preuzeto 17. svibnja 2020..