Orologio arancio.svg Moguće je da ovaj članak ili neki njegov dio sadrži zastarjele podatke
Molimo vas da pomognete Wikipediji u ažuriranju članka, ukoliko je to moguće. Za više detalja, pogledajte stranicu za razgovor.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezična standardizacija, preuređivanje, reorganizacija ili usklađivanje sa standardima srpskohrvatske Wikipedije.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Zagreb Pride je LGBT povorka ponosa koja se održava u lipnju svake godine u Zagrebu. Zagreb Pride je prva uspješna povorka ponosa u Jugoistočnoj Europi te je postala godišnji događaj. Prva povorka održana je 29. lipnja 2002.

Zagreb Pride, 2007.

Uz Split Pride, jedini je događaj takve vrste u Hrvatskoj.

PovijestUredi

Gay Pride Zagreb 2002.Uredi

29. lipnja. 2002. u Zagrebu je održan prvi LGBTIQ Pride - Gay Pride Zagreb 2002 - "Iskorak Kontra predrasuda"., kojim se željelo upozoriti javnost na sustavnu diskriminaciju i kršenje ljudskih prava seksualnih manjina u Hrvatskoj. Po prvi puta su pripadnici LGBTIQ populacije zajednički istupili u javnosti. Usprkos tome što je sama manifestacija bila miroljubivog karaktera na skup je bačen suzavac, a za vrijeme i poslije manifestacije povrijeđene su i maltretirane 32 osobe.

Uhićeno je 27 osoba, a nitko nikada nije bio procesuiran za kazneno vandalizma i napada suzavcem, iako je policija sve snimala kamerama. [1]

Ovo je ujedno bio i jedini Pride na kojem su se okupile i osobe iz državnog vrha; bio je prisutan ministar unutrašnjih poslova Šime Lučin, te saborske zastupnice Đurđa Adlešić i Vesna Pusić te zastupnik talijanske manjine Furio Radin sa suprugom.

Podršku prvom izlasku hrvatske LGBTIQ zajednice u javnost dali su, između ostalih, OESS, Europska komisija, Vijeće Europe i visoki povjerenik UN-a za ljudska prava u Hrvatskoj Juan Pablo Ordonez, koji je također bio u povorci.

Okupljeni na pozornici, organzator i organizatorice ispred Organizacijskog odbora govorili su o tom činu kao ukazivanje na postojanje LGBTIQ populacije, kao preporodu gejeva i lezbijki i o potrebama "iskoračenja" u javnost, jer biti diskriminiran nije privatna stvar.

Prvim zagrebačkim gay prideom započeo je druga etapa gej i lezbijskog aktivizma, koju njezini akteri nazivaju LGBTIQ aktivizmom, a koja se nastavlja i danas. Od tog dana, prema riječima jednog od govornika na skupu, Damira Hršaka, tadašnjeg podpredsjednika Iskoraka, zauvijek se promijeno položaj te zajednice u hrvatskom društvu:

  „»Od danas više nema povratka u tišinu! Od danas prestajemo biti nevidljivi!« (govor Damira Hršaka na pozornici u parku Zrinjevac)“
()

Organizatori pridea: Iskorak - centar za prava seksualnih i rodnih manjina i Lezbijska grupa Kontra

Zagreb Pride 2003.Uredi

Zagreb Pride 2003., - "Opet ponosno" (dodatak „gay“ se već 2003. iz naziva izbacuje kako bi događaj bio LGBTIQ sveinkluzivan), bio je posvećen uvođenju antidiskriminacijskih odredbi u hrvatske zakone i Zakonu o istospolnim zajednicama. Organizatori: Iskorak - centar za prava seksualnih i rodnih manjina i Lezbijska grupa Kontra

Zagreb Pride je 2004.Uredi

Zagreb Pride je 2004., "Vive la difference", je uzeo za tematiku diskriminaciju transrodne populacije i homofobne izjave koje su te godine izrečene od strane nekih katoličkih svećenika i dužnosnika prema LGBTIQ osobama. [2] Taj Pride, osim što su ga podržale po prvi puta i osobe iz estradnog života nastupajući na Prideu, izazvao je i najviše kontroverzi koje su kulminirale čak i isprikom pojedinih članica lezbijske zajednice zbog "nemoralnog ponašanja na Prideu" i "napada" na Katoličku crkvu. [3] Organizator: Lezbijska grupa Kontra

Zagreb Pride je 2005.Uredi

Zagreb Pride 2005 - "Ipak Pride!", kao podrška Zakonu o registiranom partnerstvu, organizirala je u tjedan dana neformalna feministička grupa Epikriza nakon odustajanja Iskoraka, nekoliko dana prije nego što se Pride trebao dogoditi, opravdavajući se kako koncept Pridea - povorke ponosa iritira građane Zagreba. [4] Nakon medijskih protesta LGBTIQ aktivista i aktivistica protiv odluke udruge Iskorak, pojavila se dotad nepoznata grupa Epikriza koju su podržali prošli LGBTIQ aktivisti i aktivistice, organizatori prošlih Prideova [5], financijski grupa Kontra, a logistički Centar za mirovne studije [6]. Bio je to prvi Zagreb Pride kojeg nije organizirao Organizacijski odobr.

Gotovo sva sredstva za organizaciju tog Pridea, možda i dijelom zbog neiskusnih aktivistica, pod pravom ucjenom policije da će zabraniti skup, utrošena su na zašitare koji su vrijeđali goste i gošće heteroseksističkim ispadima, naguravali osobe u povorci, a sve to pod uvjetima policije – dva zaštitara na jednu osobu iz povorke. Od te godine odlučeno je da ta osiguravajuća kuća više nikada neće biti angažirana za zaštitu Zagreb Pride-a [7] [8]. Organizator: Neformalna skupina građana EPIKRIZA

Internacionala Pride 2006.Uredi

Prvi istočnoeuropski Pride, a istovremeno i peto Pride događanje u Zagrebu, bila je manifestacija Internacionala Pride 2006., Zagreb - "Živ(j)eti slobodno!". Manifestacija je od strane medija najavljivana kao Balkanski Pride, Komunistički Pride, a queer koncepcijom obrnutog diskursa odlučeno je prihvatiti gotovo sve predrasude koje su se vezivale organizaciji uz Balkan i Istočnu Europu, te je jednoglasno prihvaćeno ime prvog istočnoeuropskog Pride-a; Internacionala Pride 2006, Zagreb – "Živ(j)eti slobodno". Ovim imenom također se u političku platformu Pride-a uključen i radnički-sindikalni pokret (uz još prije uvršten mirovni, ekološki, feministički, LGBTIQ, pokret za životinjska prava), kao znak solidarnosti i međusobne podrške. [9] Na prvoj queer Internacionali, odnosno prvom istočnoeuropskom Prideu sudjelovali su aktivisti i aktivistice 13 zemalja iz oko 30 organizacija iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Poljske, Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Litve i Latvije, a glavna poruka okupljenih bila je sloboda okupljanja, kretanja i izražavanja i ukazivanje na problematiku nasilja na Prideovima u Istočnoj Europi. Također podržane su i ohrabrene sve države koje u svojim zemljama nemaju Pride da se podrže u njegovoj organizaciji.

Internacionala Pride trajala je 3 dana. Otvorena je izložbom udruge Miks u prostorima Matice Hrvatske, održan je okrugli stol na temu slobode okupljanja i Pride nasilja, ponuđen je filmski program u kinu Tuškanac Queer Zagreba na temu "queer i sport", a vrhunac manifestacije bila je tradicionalna Pride povorka ponosa s prigodnim programom na Zrinjevcu na kojem su nastupali One Piece Puzzle iz Rijeke, Salome iz Ljubljane, Queer Beograd te gošće iz Rumunjske, Gabrella and Cristella iz grupe Diversity. Organizator: Regionalni pride odbor, neformalna skupina građana

Zagreb Pride 2007.Uredi

Šesti zagrebački pride najavljen je za 7 srpnja. Po prvi puta u šest godina organiziranja Zagreb Pridea mijenja se ruta povorke i mjesto okupljanja i programa. Nova ruta Zagreb Pridea započinje okupljanjem na Trgu maršala Tita, a središnji program Zagreb Pridea održat će se na samoj zagrebačkoj "špici", Trgu Petra Preradovića, popularnom Cvjetnom trgu.

Javne osobe na Pride-uUredi

Od javnih osoba na Prideovima u Zagrebu podršku su svojim prisustvom dale slijedeće osobe: Šime Lučin (SDP, tada ministar unutarnjih poslova), Vesna Pusić (HNS), Furio Radin (saborski zastupnik talijanske manjine i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina) i supruga Helena Štimac - Radin (predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova), Jelka Glumičić (aktivistica za ljudska prava iz Karlovca, nominirana za Nobelovu nagradu za mir), Andrea Feldman (2002 članica LS-a), supruga premijera iz 2002. Ivice Račana - Dijana Pleština (savjetnica u MVPEI), Godana Lukač-Koritnik (pravobraniteljica za ravnopravnost spolova), Juan Pablo Ordonez (do 2002 visoki povjerenik za ljudska prava UN-a.), Drago Pilsel (teolog i novinar Index.hr portala i Novog lista - voditelj prvog Pridea), Vesna Teršelič (aktivistica za ljudska prava, nominirana za Nobelovu nagradu za mir, voditeljica prvog Pride-a), Vilim Herman (2002 zastupnik HSLS-a, kasnije LIBRA-e, sada SBHS), Mario Kovač (redatelj koji međutim nije stigao sudjelovati na prvom Pride-i i voditi ga, jer je netom prije okupljanja, na Kvaternikovom trgu, pretučen i opljačkan), Ida Prester (pjevačica i TV voditeljica), Đurđa Adlešić (HSLS, 2002 predsjednica saborskog odbora za nacionalnu sigurnost), Nina Violić (glumica, voditeljica trećeg Pride-a), Igor Hajdarhodžić (glumac), redateljica Snježana Banović i redatelj Krešimir Dolenčić, Sanja Sarnavka (feministkinja; B.a.B.e), Silvana Menđušić (novinarka), Petar Luković (novinar), Borivoj Radaković (književnik), Vesna Kesić (feministkinja, Zeleni za Zagreb), Biljana Kašić (feministkinja, koordinatorica Ženskih studija), Neva Tölle (Autonomna ženska kuća), predstavnici/ce Zelenih Dalmacije, Zelena akcija, Prijatelji životinja, Lezbijska organizacija Rijeka - (LORI), Zelene ljevice, Zoran Oštrić (eko-aktivist), forum mladih SDP-a), Iva Prpić (SDP-ova članica Gradske skupštine), Dražen Šimleša (sociolog, antiglobalist), Zoran Pusić (predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava), Vladimir Stojsavljević (pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda iz 2003.).

Podršku Zagreb Prideu su između brojnih organizacija slali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Maja Vučić (pjevačica grupe Divas i TV voditeljica), Milorad Pupovac (Srpski demokratski forum), te Ured Predsjednika RH.

Na Zagreb Prideu su nastupali i nastupale: Dunja Knebl, Lidija Bajuk, E.N.I., Lollobrigida Girls, Salome, One Piece Puzzle, Lava 303, Queer Beograd, Rene i Drvena Marija.

Popis Zagreb PrideovaUredi

Godina Datum Ime povorke Krilatica Tema Procjena

sudionika

2002. 29.6. Gay Pride Zagreb 2002. Iskorak KONTRA Predrasuda Coming out 350
2003. 28.6. Zagreb Pride 2003. Opet ponosno Antidiskriminacijsko zakonodavstvo 300
2004. 19.6. Povorka ponosa Zagreb Pride 2004. Vive la différence (Živjela različitost) Homofobija katoličke crkve i transrodna prava 300
2005. 10.7. Zg Pride 2005. Ponosne/i zajedno Registrirano partnerstvo 100
2006. 24.6. Povorka ponosa LGBTIQ osoba Internacionala Pride 2006., Zagreb Živ(j)eti slobodno (na 13 jezika) Sloboda okupljanja 250
2007. 7.7. Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2007. Svi na Pride! Sve na Pride! Vidljivost LGBT osoba i simbolično “preuzimanje” javnih površina 400
2008. 28.6. Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2008. Imaš hrabrosti! Moć zajedništva 600
2009. 13.6. Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride za otvoreni grad 2009. Sudjeluj! Sudjelovanje za zgradu zagrebačke LGBTIQ zajednice 800
2010. 19.6. Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2010. Hrvatska to može progutati Sloboda seksualnog izražavanja i različitost seksualnih praksi 1200
2011. 18.6. Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2011. I budućnost je naša! Deseti Zagreb Pride, budućnost povorke 3800
2012. 16.6. Povorka ponosa LGBTIQ osoba Zagreb Pride 2012. Imamo obitelj, tisućljetni hrvatski san LGBTIQ obitelji 4000
2013. 15.6. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2013. Ovo je zemlja za sve nas Prosvjed protiv referendumske inicijative o ustavnoj definiciji braka 15000
2014. 14.6. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2014. Na pravoj strani povijesti Solidarnost u borbi za jednakopravnost i dostojanstvo svih ljudi u Republici Hrvatskoj 2000
2015. 13.6. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2015. Za antifašizam - bez kompromisa! Antifašizam, diskriminacija manjina i radikalizacija društva 5000
2016. 11.6. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2016. Još Hrvatska ni' propala! Za obranu izborenih sloboda svih nas 7000[1]

Simbolika i sadržaji Zagreb Pride-aUredi

Najpoznatija parola u angloameričkim zemljama je "We're here, we're queer, get used to it!" i "Out of the Closets and into the Streets" organizacije Queer Nation, te "Silence = Death", grupe ActUp, dok u Hrvatskoj se najviše koristi poznati slogan, a ujedno i ime kampanje Lezbijske organizacije Rijeka (LORI): "Ljubav je ljubav", kao i slogan srbijanskog gej i lezbijskog pokreta: "Gej je okej".

Transparenti su neizbježni dio svakog Pride-a. Najpoznatiji transparent glasi "Out and proud" i "2QT2BStr8", "I'm not gay but my boyfriend is", a na zagrebačkom mogli su se vidjeti i slijedeći natpisi: "Izađimo iz tišine", "Budimo hrabri/e", "Hvala božicama što sam lezbijka", "Ponosan sam peder", "Muka mi je od objašnjavanja", "Transrodno je zgodno", "I hetrići su ljudi", "Novosadske lezbejke šetaju za Srem, Banat i Bačku", "Nema seksa do registracije", "Homofobija je bolest", "Seksualnu edukaciju u škole", "Pederi i lezbe protiv pedofilije", "Živ(j)ela perverzija", "Volim koga hoću", "Ne u NATO, "Ništa mi neće ovi dan pokvarit", "Za brak spreman"...

Od kontroverznih poruka na plakatima bio je onaj iz 2004 "Volim Carlu del Ponte", a moguće interpretacije kreću se u rasponu od identifikacije s ikonom protu-desničarsko mislećeg puka, preko pritajene erotske žudnje neznanog autora ili autorice, sve do implikacija o transrodnosti haaške tužiteljice.

Vidi jošUredi

Vanjske povezniceUredi

  1. http://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/foto-video-tisuce-na-zagreb-prideu-ovaj-put-pod-geslom-jos-hrvatska-ni-propala/4424805/ Tisuće na Zagreb Prideu: Ovaj put pod geslom "Još Hrvatska ni' propala"