Sambava, je grad na sjeveroistoku Madagaskara od 31 069 stanovnika [1] u Provinciji Antsiranana i Regiji Sava, administrativni centar Distinkta Sambava.

Sambava
Krokodilsko jezero kod Sambave
Krokodilsko jezero kod Sambave
Krokodilsko jezero kod Sambave
Koordinate: 14°16′S 50°10′E / 14.267°S 50.167°E / -14.267; 50.167
Država  Madagaskar
Provincija Provincija Antsiranana
Regija Regija Sava
Visina 6
Stanovništvo
 - Urbano područje 31 069 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Sambava na mapi Madagaskara
Sambava
Sambava
Sambava na karti Madagaskara

Sambava na malagaškom znači riječna ušća, jer upravo tu imaju ušće tri rijeke u Indijski ocean. Sambava je danas poznata kao mjesto sa najvećom plantažom kokosa na svijetu (oko 4800 ha) - SOAVOANIO (Société Sambava Voanio).

Historija uredi

Sambava se kao sjedište lokalne administracije, počela formirati početkom 20. vijeka za vrijeme francuske kolonijalne vlasti. Tad su izgrađene prve veće građevine u mjestu; zgrade uprave, škola, ambulanta, a u okolici osnivane velike plantaže. Većina stanovnika grada su pripadnici malgaškog naroda Betsimisaraka.

 
Plaža u Sambavi

Geografske i klimatske karakteristike uredi

Sambava leži na obali Indijskog oceana 430 km jugoistočno od provincijskog središta Antsiranane sa kojim je povezana nacionalnom cestom broj 5, preko Ambilobea (292 km).

Pored grada, 12 km jugoistočno od grada nalaze se jezera Antohomaro i Andamonti.

Sambava ima umjerenu tropsku klimu - s prosječnom temperaturom od 30 °C u ljeto, i oko 20 °C u 5 zimskih mjeseci kad pada kiša. Ali je često žrtva snažnih uragana sa Indijskog oceana.

Transport i privreda uredi

Sambava je udaljena 1 256 km od glavnog grada Antananarivo, s kojim je povezana nacionalnim cestama br. 5 i 7 preko Ambilobea.

Grad ima mali Aerodrom Sambava (IATA: SVB ICAO: FMNS) [2] Nacionalnom cestom br. 7. grad je povezan sa Antananarivom i ostalim gradovima Madagaskara. Sambava je grad u kome je većina aktivnosti vezana uz proizvodnju kokosa, vanilije, kave, papra i riže.

Većina stanovnika Sambava, njih oko 45 % bavi se poljoprivredom, a 0,5 % bavi se stočarstvom. Od ribarstva živi 0.5 %, u industriji radi 0,5 % stanovnika, a u uslugama i upravi 53.5 %. [3] Grad ima srednje škole, bolnicu, banke, par hotela i restorana. Na udaljenosti od tridesetak kilometara u pravcu jugozapada nalazi se Nacionalni park Marojeji[4], koji je jedan od parkova Kišnih šuma Atsinanana, na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine.

Povezano uredi

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi