Provincija Antsiranana

Antsiranana je jedna od bivših provincija Madagaskara sa površinom od 43 406 km2, sa 1 188 425 (po popisu iz jula 2001.). Glavni grad provincije je Antsiranana.

Provincija Antsiranana
Položaj Provincije Antsiranana u Madagaskaru
Položaj Provincije Antsiranana u Madagaskaru
Položaj Provincije Antsiranana u Madagaskaru
Država  Madagaskar
Površina
 - Ukupna 43406
Stanovništvo (2001.)
 - ' 1 188 425
Glavni grad Antsiranana

Geografske karakteristike uredi

Teritorij Provincije Antsiranana se prostire od velikog Zaljeva Antsiranana, drugog po veličini na svijetu, preko 156 km obale koju karakteriziraju mala ribarska sela, puste plaže i more bogato ribama. Sa zapada granica provincije je Mozambički kanal, a sa istoka Indijski ocean. Sa juga Provincija Antsiranana graniči sa provincijama Toamasina (jugoistok) i Mahajanga (jugozapad).

U unutrašnjosti provincije, prostiru se dva planinska masiva; vulkanski Masiv Ambohitra (1475 m) i Masiv Tsaratanana (2874) m), sa najvišim vrhom u Madagaskaru - Maromokotro (2874 m).

Provincije Antsiranana je vrlo popularna turistička destinacija zbog brojnih Nacionalnih parkova (Nacionalni park Ambohitra, Rezervat Ankarana) i popularnih balnearnih destinacija, kao što je otok Nosi Be

Klimatske karakteristike uredi

Regija Antsiranana ima tropsku klimu, sa sušnim razdobljem koje traje od maja do decembra, sa pasatnim jugoistočnim vjetrom Varatraza, i kišnim razdobljem, koje traje ostatak godine, i obično donosi količinu oborina iznad 900 mm. Planinski masivi Masiv Ambohitra i Masiv Tsaratanana štite provinciju od oceanskih uragana (posljednji se dogodio 1984.). Planinski masivi imaju vlastitu mikro klimu, s većom količinom oborinama tokom cijele godine, koje su naglašenije u januaru i februaru.

Privreda uredi

Poljoprivreda je glavna privredna djelatnost, koja ne samo da zadovoljava lokalne potrebe, već radi i za izvoz, preko najveće luke u provinciji Antsiranana. Najviše se proizvodi; kukuruz, šećerna trska vanilija, biber, kava i kakao. Provincija je bogata šumama, solju i kromom.

Aministrativna podjela uredi

Provincija Antsiranana administrativno je podjeljena na dvije regije (faritra):

Regija Glavni grad Stanovnika[1] Površina (km²)
Diana Antsiranana 485 800 19 266
Sava Sambava 805 300 25 518
 
Distrikti (fivondronana) Provincije Antsiranana

Regija Diana podjeljena je na slijedeće distrikte (fivondronana):

Regija Sava podjeljena je na dva distrikta

Bilješke uredi