Ambilobe je grad na sjeverozapadu Madagaskara od 14 425 stanovnika [1] u Provinciji Antsiranana i Regiji Diana, administrativni centar istoimenog Distinkta Ambilobe, koji se nalazi 135 km južno od provincijskog središta Antsiranane. Ambilobe je poznat kao rodni grad bivšeg malgaškog predsjednika Alberta Zafija (1993. -1996.).

Ambilobe
Gradska vijećnica
Gradska vijećnica
Gradska vijećnica
Koordinate: 13°12′S 49°3′E / 13.200°S 49.050°E / -13.200; 49.050
Država  Madagaskar
Provincija Antsiranana
Regija Diana
Visina 47
Stanovništvo
 - Urbano područje 14 425 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Ambilobe na mapi Madagaskara
Ambilobe
Ambilobe
Ambilobe na karti Madagaskara

Historija uredi

Ambilobe je bio historijska prijestolnica plemena Antankarana. Njihov posljednji kralj Tsimiaro III., razvlašten je tek 1982. Krajem 19. vijeka pored Ambilobea zbila se bitka između vojske Kraljevstva Antankarana i merinskog kralja Radame I. Većina antankaranskih vođa je izginula u toj bitci, njihovi grobovi nalaze se u pećinama Rezervata prirode Ankarana.[2] Oni predstavljaju svetinje za lokalne stanovnike, koji vjeruju da će jednog dana uskrsnuti. Početkom 20. vijeka pored Ambilobea kopalo se zlato, do dvije tone godišnje, - tad su izgrađene prve veće građevine u mjestu zgrade uprave, škola, bolnica.[2]

 
Tipična ulica u Ambilobeu

Geografske i klimatske karakteristike uredi

Ambilobe leži s desne strane rijeke Sjeverni Mahavavi, na početku njegove velike delte u Mozambički kanal, u centru plodne doline Mahavavi, dvadesetak kilometara od mora. Ambilobe ima tropsku klimu - s prosječnom temperaturom od 30 °C.

Transport i privreda uredi

Ambilobe je udaljen 948 km od glavnog grada Antananarivo, s kojim je povezan nacionalnim cestama br. 7. i 4.

Grad ima i mali Aerodrom Ambilobe (IATA: AMB ICAO: FMNE) Ambilobe je grad u kome je većina aktivnosti vezana uz proizvodnju i preradu šećerne trske, pamuka i stočarstvo. Najveće poduzeće u gradu je šećerana SIRAMA s.a. (nekadašnji SOSUMO, Société Sucrière du MOSO). Većina stanovnika Ambilobea bavi se poljoprivredom i stočarstvom (između 35 % do 40 %), u industriji radi 13 %, u ribarstvu 10 % a u upravi i uslugama 2 % stanovnika. [3]

Na udaljenosti od 30 km u pravcu sjevera nalazi se Rezervat prirode Ankarana, sa brojnim planinarskim stazama i pećinama. Velika atrakcija su i slapovi na rijeci Sjeverni Mahavavi kod mjesta Amborondolo, udaljeni 30 km od centra.

Povezano uredi

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi