Antankarana (narod)

Antankarana (ili Antakarana, Antakaragna, Tankarana što na malagaškom znači ljudi od tsingija; krasa)[2] su jedan od naroda Madagaskara od 92.000[1]pripadnika (1,1% stanovnika Madagaskara)[1], koji živi na sjeveru otoka, u Provinciji Antsiranana sjeverno od rijeke Sumbiruno u Masivu Tsaratanana.

Antankarana
Ukupna populacija

92.000[1]

Regioni sa značajnim brojem pripadnika
 Madagaskar
Jezik/ci
malagaški
Religija
KršćanstvoAnimizam
Srodne etničke grupe
Malgaški narodi

I Antankarane kao i ostali Malagašani govore malgaški makrojezik[1] samo posebnim dijalektom, kojeg oni zovu antakarana.

Historija uredi

 
Karta rasprostranjenosti Malagaških etničkih grupa

Korijeni Antankarana sežu u 12. vijek, kad su se takozvani Antalaotra ("oni sa mora"), doseljenici sa obala istočne Afrike - uglavnom Svahiliji, naselili na sjeverne obale Madagaskara. Iz te prvobitno jedinstvene etničke grupe se je tokom 16. vijeka, izdvojila aristokracija, kasniji narod Sakalava. Pri kraju 17. vijeka, jedan odpadnik od te grupe Andriantsirotra, osnovao je Kraljevstvo Antankarana, i utemeljio dinastiju Zafimbolafotsi. Početkom 19. vijeka merinski kralj Radama I., pokorio je Antankarane i pripojio njihove teritorije svom Kraljevstvu Merina.

Jedan dio Antankarane nije se nikako pomirio sa gubitkom samostalnosti, i nastavio je pružati otpor i živjeti po svom, čak i nakon stjecanja nezavisnosti. Njihov posljednji kralj iz dinastije Zafimbolafotsi, Tsimiaro III., odstupio je s prijestolja tek 1982., do tada je imao prijestolnicu u gradu Ambilobe.[1]

Kultura i običaji uredi

Mnogi elementi kulture Antankarana ukazuju na njihovo afričko porijeklo. Bave se stočarstvom, ribarstvom te se u manjoj mjeri poljoprivredom, sade kukuruz, rižu i kasave.

Veze uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „Antankarana”. Pueblos de Africa. Pristupljeno 30. 9. 2011. 
  2. Bradt, Hillary; Austin, Daniel (2007). Madagascar (9th izd.). Guilford, CT: The Globe Pequot Press Inc.. str. 113–115. ISBN 1841621978. 

Vanjske veze uredi