Mozambički kanal

Mozambički kanal je dio Indijskog oceana koji se nalazi između otoka Madagaskara i jugoistočne Afrike, ponajviše Mozambika. Mozambički kanal bio je bojno polje za vrijeme Drugog svjetskog rata kod pomorske Bitke za Madagaskar. Kanal je najuži (otprilike 460 km) između Angoche u Mozambiku, i Tambohorana na Madagaskaru.

Mozambički kanal
Pozicija Mozambičkog kanala
Pozicija Mozambičkog kanala
Pozicija Mozambičkog kanala
Država  Madagaskar
 Mozambik
 Komori
 Francuska

Geografija uredi

Mozambički kanal doseže dubinu od 3.292 metara na udaljenosti 230 km od obale Mozambika. Topla struja zvana mozambička struja u kanalu teče u smjeru juga, gdje se na kraju spaja s aguljskom strujom na istočnoj obali Južne Afrike. Mozambički kanal je oko 1600 km dug a širina mu varira od 400 do 950 km.[1]

Sjevernu granicu Mozambičkog kanala obilježava arhipelag Komori, a s juga otoci Bassas da India i Otok Europa.[1] Mozambički kanal je važni plovni put u istočnoj Africi, u njega se slijevaju najveće rijeke Madagaskara a tu su smještene i luke Mahajanga i Toliara. Na suprotnoj afričkoj obali nalazi se ušće rijeke Zambezi i luke Maputo (bivši Lourenco Marques), Moçambique i Beira.

Otoci u Mozambičkom kanalu uredi

Otoci koji pripadaju Komorima uredi

Otoci koji pripadaju Francuskoj uredi

Otoci koji pripadaju Mozambiku uredi

Primeiras and Segundas Archipelago

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi