Zambezi ili Zambesi (što na lokalnom jeziku naroda Tonga znači Velika rijeka) je četvrta po veličini rijeka u Africi, duga 3540 km[1]. Izvire u Zambiji, teče prema jugoistoku i u Mozambiku se ulijeva u Indijski ocean.

Zambezi
Velika rijeka
Lokacija
Države Zambija
 Angola
 Namibija
 Bocvana
 Zimbabve
 Mozambik
GradoviTete (Mozambik)
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Mwinilunga (Zambija) na 1500 m
? m
Ušće
  – aps. visina
Mozambik
0 m
Dužina3540 [1] km
Hidrologija
Protok
  – srednji

3400 m³/s
Sliv
  – površina

1,330.000[1] km²
Ulijeva se uIndijski ocean
Transport
Plovnostušća do grada Tete

Hidrografija uredi

Zambezi izvire na sjeveroistoku Zambije kod mjesta Mwinilunga, na Isočnoafričkoj visoravni u močvarnom kraju na visini od oko 1500 metara n. m. Istočno od izvora nalazi se vododjelnica između porječja Zambezija i Konga koja se poput zida proteže gotovo točno smjerom istok-zapad.

 
Porječje Zambezija

Zambezi ima porječje veliko oko 1,330.000 km²[1], a to je poprilici polovina porječja Nila. Zambezi teče kroz istočnu Angolu, Zambiju i Mozambik, u dijelu svog toka formira granicu između Zambije i Namibije, te Zambije i Zimbabvea. Tu se između gradova Livingstone (Zambija) i Victoria Falls (Zimbabve) nalaze Viktorijini slapovi, najveći vodopad u Africi visok oko 110 metara. Pored Viktorijinih slapova, Zambezi ima još dva vodopada, Chavuma kod istoimenog grada Chavuma, na granici između Zambije i Angole, te Ngonye pored grada Sioma na zapadu Zambije.

Na Zambeziju su izgrađene dvije velike brane; Kariba i Cahora Bassa, sa svojim istoimenim akomulacionim jezerima.[1] To su brane hidroelektrana koje snabdijevaju električnom energijom Zimbabve, Zambiju i Mozambik. Na cijeloj svojoj dužini Zambezi je premošten sa samo pet mostova.

Zambezi je u svom donjem toku, nizvodno od grada Tete u Mozambiku plovan u dužini od oko 600 km.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Zambezi River (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 10. 10. 2012. 

Vanjske veze uredi