Sjeverni Mahavavi

Sjeverni Mahavavi zvan i samo Mahavavi je rijeka na sjeverozapadu Madagaskara duga 160 km, iz Sliva Masiva Tsaratanana.[1]

Sjeverni Mahavavi
Lokacija
Države Madagaskar
GradoviAmbilobe
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Planina Andohanisambirano (Masiv Tsaratanana)
2 200 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
kod grada Ambilobe
0 m
delta
Dužina160 km
PritokeAntsiatsia
Hidrologija
Sliv
  – površina

3 270 km²
Ulijeva se uMozambički kanal

Geografske karakteristike uredi

Sjeverni Mahavavi izvire na zapadnim obroncima planine Andohanisambirano (2 501 m) u Masivu Tsaratanana, na nadmorskoj visini od 2 200 m. Od izvora rijeka teče u pravcu sjevera do kanjona Andranomafana, gdje ima brojne vodopade, jer se u svega 4 kilometara spusti za 100 metara. I nakon tog velikog pada, Mahavavi se nastavlja obrušavati u obalnu dolinu, jer se za slijedećih 60 km spusti od 1 900 metara na svega 200 metara nadmorske visine. Po spuštanju u obalnu ravnicu Mahavavi mijenja karakter, ima široko korito i usporava tok. Na tridesetak kilometara prije grada Ambilobe ima spektakularne slapove, a od samog grada račva se na brojne rukavce i formira veliku lepezastu deltu, po kojoj se nalaze plantaže kompanije SIRAMA s.a. Nakon dvadesetak kilometara uvire u Mozambički kanal.

Za niskog vodostaja, regulaciona brana kod grada Ambilobe, prebacuje svu vodu iz rijeke u umjetni kanal Sosumav. Sjeverni Mahavavi ima samo jednu veću pritoku, i to desnu Antsiatsiju dugu 60 kilometara.

Ukupna duljina rijeke Sjeverni Mahavavi je 160 km, a površina njena sliva je 3 270 km².[1]

Povezano uredi

Bilješke uredi

  1. 1,0 1,1 M. Aldegheri (1972). „Rivers and streams on Madagascar”. R. Battistini & G. Richard Vindard / dr. W. Junk B.V. Publishers the Hague. Pristupljeno 23.09.2011. 

Vanjske veze uredi