Kišne šume Atsinanana

14°27′35″S 49°42′9″E / 14.45972°S 49.70250°E / -14.45972; 49.70250

Kišne šume Atsinanana
Svjetska baštinaUNESCO
 Madagaskar (Afrika)
Registriran:2007. (31. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:ix, x
Ugroženost:2009.
Referenca:UNESCO

Kišne šume Atsinanana je naziv za šest nacionalnih parkova u istočnom Madagaskaru, u pokrajinama Atsirananani, Toamasini i Fianarantsoi koji su 2007. godine upisani na UNESCO-v spisak Svjetske baštine[1] kao "primjer reliktnih šuma od presudne važnosti za održavanje aktualnih ekoloških procesa potrebnih za opstanak madagaskarske jedinstvene bioraznolikosti, koja se odražava u geološkoj historiji otoka".

Položaj Nacionalnih parkova i zaštićenih područja na Madagaskaru

Madagaskar se odvojio od ostatka kopna prije više od 60 milijuna godina, tako da je njegov biljni i životinjski svijet izolirano evoluirao.[1] Prašume su tada odigrale ključnu ulogu u odvijanju ekoloških i bioloških procesa, kao i otočke biološke raznolikosti, koja uključuje izniman broj ugroženih vrsta, poput velikog broja primata i lemura. Oko 80 do 90% svih biljnih i životinjskih vrsta u prašumama Atsinanana su endemi i ugrožene vrste jer su nastale i mogu egzistirati samo u ovom jedinstvenom prašumskom sistemu. Od 123 vrste sisavaca na Madagaskaru njih 78 živi u zaštićenom području parkova, a 72 su na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode i prirodnih resursa. Ovi nacionalni parkovi poznati su i po svojoj megaraznolikosti jer u njima živi oko 1200 vrsta biljaka, pet vrsta primata, sve vrste lemura, sedam vrsta glodavaca, šest vrsta sisavaca mesoždera i nekoliko vrsta šišmiša.[1]

Nacionalni parkovi Atsinanane uredi

Cijelo ovo područje je formalno zaštićeno sistemom nacionalnih parkova kojima upravljaju lokalne uprave. Ključna pitanja upravljanja uključuju efikasnu kontrolu koju vrše lokalni siromašni seljaci i stanovnici, koji se služe metodom posijeci i spali, da bi dobili nove površine, ali i krivolovom i primitivnim rudarstvom da dođu do dragulja. Ova pitanja zahtijevaju provođenje jasne i koordinirane strategije kod upravljanja svim komponentama ove imovine kao jedinstvenom cjelinom. Situacija je pogoršana nakon političke krize u Madagaskaru 2009. godine, nakon čega su ovi lokaliteti upisani na listu mjesta ugrožene svjetske baštine, zbog nezakonite sječe i paljenja šuma, i krivolova ugroženih lemura.

  1. Nacionalni park Marojeji
  2. Nacionalni park Masoala
  3. Nacionalni park Zahamena
  4. Nacionalni park Ranomafana
  5. Nacionalni park Andringitra
  6. Nacionalni park Andohahela

Povezano uredi

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi