Otvori glavni meni
Privlaka
Osnovni podaci
Županija Zadarska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 2.199
Geografija
Koordinate 44°16′N 15°08′E / 44.27°N 15.13°E / 44.27; 15.13
Privlaka is located in Hrvatske
Privlaka
Privlaka
Privlaka (Hrvatske)
Ostali podaci


Koordinate: 44° 16′ 12" SGŠ, 15° 07′ 48" IGD

Privlaka je naselje i sjedište istoimene općine u Hrvatskoj, smještene u Sjevernoj Dalmaciji. Administrativno pripada Zadarskoj županiji.

ZemljopisUredi

Privlaka (Zadarska županija) je smještena na prostranom, ravnom poluotoku pjeskovitog tla (7 km dužine i 4 km širine) koji sa sjeveroistočne strane zatvara Ninski zaljev, a s jugozapadne Zadarski kanal. Od Zadra je udaljena 18 km. Odlikuje se blagom mediteranskom klimom s 2.540 sunčanih sati godišnje.

Plitko priobalno more, obilje pitke vode o čemu i danas svjedoče brojni bunari razasuti po mjestu te obradiva pjeskovita površina, razlog su ranog naseljavanja čovjeka od neolitika kontinuirano do danas. O tome govore i bogati arheološki nalazi te ostaci sakralnih objekata.

Danas je Privlaka turističko mjesto, prije svega zahvaljujući brojnim pješčanim uvalama (na nekim mjestima i s ljekovitim blatom).

StanovništvoUredi

UpravaUredi

PovijestUredi

Prvi pisani spomen iz 1296. godine spominje Privlaku kao vinogradsko mjesto, a ona je kroz povijest poznata kao mjesto pomoraca, ribara, a posebno "sabunjara" (pjeskara).

GospodarstvoUredi

==Slavni ljudi==niko begonja

Spomenici i znamenitostiUredi

ObrazovanjeUredi

U centru je smještena Osnovna škola Privlaka, koja je nekoć nosila ime "Vlado Bagat".Danas ta škola nosi naziv "OŠ PRIVLAKA" i jedna je od naprednijih škola zadarske županije. Predavanja su uvelike modernizirana pomoću računala i projektora. OŠ PRIVLAKA izdaje i školski list pod nazivom "Eko oblak" koji je osvojio nagradu za najbolji školski list zadarske županije.

KulturaUredi

U Privlaci djeluje Kulturno umjetničko društvo "Privlaka", muška i ženska Klapa "Privlaka" te Aktiv Dobrovoljnih Davaoca Krvi. KUD Privlaka je osnovan 2002.godine te okuplja oko sebe svu povijesnu ostavštinu Privlačkog kraja. Aktiv DDK vezuje oko sebe više od 100 davatelja krvi, s time da je prosjek godina davalaštva 27.

SportUredi

U Privlaci djeluju brojne sportske udruge kao što su košarkaški, nogometni i malonogometni klubovi koji uglavnom nose tradicionalno ime ovog kraja; "Sabunjar" također djeluju i šahovski klub "Sveti Vid" te sportsko ribolovno društvo "Morski Konjić".

Vanjske vezeUredi