Otvori glavni meni
Tkon
Osnovni podaci
Gradonačelnik Danijel Katičin, diplomirani politolog u trećem mandatu (HNS)
Županija Zadarska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 707 (2001.)
Geografija
Koordinate 43°55′48″N 15°24′58″E / 43.93°N 15.416°E / 43.93; 15.416
Tkon is located in Hrvatske
Tkon
Tkon
Tkon (Hrvatske)
Ostali podaci


Koordinate: 43° 55′ 48" SGŠ, 15° 24′ 58" IGD

Tkon je općina i naselje u Hrvatskoj, koje administrativno pripada Zadarskoj županiji.

GeografijaUredi

Općina Tkon se prostire na 15 km kvadratnih zemlje bez mora i to najvećim dijelom na jugoistočnom dijelu otoka Pašmana (jedna petina otoka) i na trinaest otočića od kojih su najveći Gangaro, Žižanj i Košara, a najmanji Orlić. Samo su Planac i Čavatul u Pašmanskom kanalu, a ostali su jugoitočno prema Vrgadi, Kornatu i Žutu tj. prema Murterskom moru i Srednjem kanalu.

StanovništvoUredi

Ribari i uzgojivači ribe s dosta ugostiteljskih radnji tipa birtija i konoba. Nešto obrtnika svih vrsta. Stanovnici svoje mjesto nazivaju Kun, a sebe kunjkama i kunjanima pa se i poznata školjka zove po tim vrsnim školjkarima.

UpravaUredi

Tkon je općina od 1997. s četiri stalno zaposlena + 4 u javnoj kom. ustanovi Prvenj koja uz odvoz otpada gospodari sportskom lučicom ( 22 veza za jedrilice) i FKK (naturističkim) auto kampom "Sovinje"

HistorijaUredi

Podno benediktinskog samostana na Ćokovcu, gospodara 36 sela na kopnu od Zadra do Skradina, formiralo se naselje težaka i ribara koji su stoljećima nadgledali strateški ulaz u Pašmanski kanal kao dio puta od Vanecije do Svete zemlje. Sjedište popovske glagoljaške bratovštine i stoga s većom dozom autonomije pod Mlecima. U drugom svjetskom ratu Nijemci ga fortificiraju pa ga saveznici u više navrata bombardiraju. Dvadesetak poginulih stanovnika i oštećena župna crkva Sv. Tome.

GospodarstvoUredi

Znameniti ljudiUredi

Spomenici i znamenitostiUredi

ObrazovanjeUredi

KulturaUredi

SportUredi

Vanjske vezeUredi