Otvori glavni meni
Lišane Ostrovičke
Osnovni podaci
Županija Zadarska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 764
Geografija
Koordinate 43°58′05″N 15°46′12″E / 43.968°N 15.77°E / 43.968; 15.77
Lišane Ostrovičke is located in Hrvatske
Lišane Ostrovičke
Lišane Ostrovičke
Lišane Ostrovičke (Hrvatske)
Ostali podaci


Koordinate: 43° 58′ 05" SGŠ, 15° 46′ 12" IGD

Lišane Ostrovičke su naselje i sjedište istoimene općine u Hrvatskoj, smještene u unutrašnjosti Sjeverne Dalmacije. Administrativno pripadaju Zadarskoj županiji.

Sadržaj/Садржај

GeografijaUredi / Уреди

Lišane Ostrovičke se nalaze na državnoj cesti Benkovac-Skradin i željezničkoj pruzi Zadar-Knin na istočnom rubu Ravnih Kotara. U sklopu općine su i naselja Dobropoljci koje se nalazi u krševitom području Bukovice te naselje Ostrovica.

StanovništvoUredi / Уреди

Općina ima 764 stanovnika, koji najvećim dijelom žive u samom naselju Lišane Ostrovičke ( 680 st.). Hrvati čine 92.7 % stanovništva, a Srbi 5.9 %.

UpravaUredi / Уреди

Općina Lišane Ostrovičke je nastala izdvajanjem iz sastava dotadašnje općine Benkovac. Pripadaju joj naselja Dobropoljci, Lišane Ostrovičke i Ostrovica.

HistorijaUredi / Уреди

Na području općine se nalazi znamenita srednjovjekovna tvrđava Ostrovica, posjed Bribirskih knezova koji su je 1347. godine zamijenili za utvrdu Zrin, i od tada se nazivaju knezovi Zrinski. 1523. Ostrovicu zauzimaju Turci. Potpuno je razorena u mletačko-turskim ratovima u 17. stoljeću. Nakon tog vremena raste značenje Lišana Ostrovičkih koji postaju važnije naselje od same Ostrovice i od 1735. sjedište katoličke župe.

Na području današnje općine su se na početku rata u Hrvatskoj bilježile sporadične, a zatim intenzivnije borbe između hrvatskih i krajinskih snaga, koje je podržavala JNA. Hrvatske snage su u septembru 1991. prisiljene na povlačenje, a Lišane su potom razorene od strane krajinskih snaga. To je područje pod hrvatski nadzor vraćeno za vrijeme operacije Oluja, nakon koje se vratio se najveći dio izbjeglih Hrvata.

GospodarstvoUredi / Уреди

Slavni ljudiUredi / Уреди

Spomenici i znamenitostiUredi / Уреди

ObrazovanjeUredi / Уреди

KulturaUredi / Уреди

  • Kulturno umjetničko društvo "Lišane"
  • Lišanska misa, Liturgijsko pučko pjevanje u Lišanima, izdavač Dragan Nimac i suradnici, Lišane Ostrovičke 1998.

SportUredi / Уреди

  • Malonogometni klub "Lišane"
  • Boćarski klub "Lišane"

Vanjske vezeUredi / Уреди