Michael Jeter (26.8. 1952 - 30.3. 2003.) bio je američki glumac.

Michael Jeter
Jeter na 44. dodjeli Emmyja
Biografske informacije
Rođenje26. august 1952.
Lawrenceburg, Tennessee, SAD
Smrt30. 3. 2003. (dob: 50)
Los Angeles
Znamenite uloge
Otto Kringelein u Grand Hotel
Eduard Delacroix u The Green Mile

Biografija uredi

Jeter je rođen u Lawrenceburgu u državi Tennessee kao sin Williama (27.5. 1922) i Virginia Jeter (23.8. 1929). Bio je student na Državnom univerzitetu Memphisa kada se prestao zanimati za medicinu i umjesto toga posvetio glumi. Kazališnu karijeru je započeo u Baltimoreu, s obzirom da je čuo da se teško probiti u New Yorku bez članstva u glumačkom sindikatu Actors' Equity Association.

Neobičan izgled, fleksibilnost i energična izvedba je potakla Tommyja Tuena da ga angažira u Off-Broadway predstavi Cloud 9 a kasnije na Broadwayu, u nezaboravnoj ulozi u mjuziklu Grand Hotel, za koju je dobio nagradu Tony godine 1990.

Jeter je tih dana bio otvoren o svojoj homoseksualnosti, kao i zarazi HIV-om, u doba kada se vrlo malo znalo o toj bolesti, kao i načinu njenog prenošenja. Također se javno očitovao i problemima vezanim uz alkoholizam i ovisnost o drogama. Zbog toga je odlučio napustiti glumu, ali se ipak nešto kasnije vratio, uglavnom nastupajući na filmu i televiziji.

Jeter se specijalizirao za tumačenje ekscentričnih, pretencioznih ili grotesknih likova nalik na one koje je glumio u filmovima The Fisher King, Fear and Loathing in Las Vegas i Drop Zone. Ponekad se, pak, uspio riješiti tih stereotipova i tumačiti nešto ozbiljnije i publici simpatičnije likove kao u filmovima Jurassic Park III i Open Range. Godine 1992. je pak osvojio Emmy za ulogu u televizijskom sitcomu Evening Shade. Mlađa publika u SAD ga poznaje po ulozi "Mr. Noodleovog (brata)" u TV-seriji Sesame Street (2000 - 2003).

Teatar uredi

  • Once in a Lifetime
  • G. R. Point
  • Cloud 9
  • Grand Hotel
  • Alice in Concert
  • Greater Tuna

Televizija uredi

Filmovi uredi

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Scott Wise
for Jerome Robbins' Broadway
Tony Award za najboljeg sporednog glumca u mjuziklu
1990
for Grand Hotel
Slijedi:
Hinton Battle
for Miss Saigon