Mario Kopić
Filozofija 21. stoljeća
Zapadna filozofija
Rođenje 13. marta 1965., (Dubrovnik, Hrvatska)
Filozofija
Škola/Tradicija kontinentalna filozofija (fenomenologija)
Glavni interesi etika, religija i kultura
Inspiracija

Mario Kopić (Dubrovnik, 13. marta 1965.) filozof, publicista i prevodilac. Njegov naučni interes obuhvata fenomenologiju, filozofiju kulture i filozofiju religije, etiku i istoriju ideja.

BiografijaUredi

Kopić je osnovnu i srednju školu završio u rodnom Dubrovniku. Nakon studija filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te studija filozofije (fenomenologije) i antropologije na univerzitetu u Ljubljani, nastavlja studije istorije ideja na Institutu Friedrich Meinecke Slobodnog univerziteta u Berlinu (kod profesora Ernsta Noltea) i studije komparativne religiologije i kulturalne antropologije religije na univerzitetu Sapienza u Rimu (pod mentorstvom antropologa Ide Magli). [1]

Dobitnik je nagrade Slobodne Dalmacije za mlade naučnike (1991.). Od 1992. do 1996. godine naučno sarađuje sa Institutom za humanističke studije u Ljubljani. Jedan je od aktera filma N.E.P. (1995.) makedonskog režisera Igora Ivanova. Od 1998. do 2002. godine gostujući je naučni istraživač italijanskog ničeanstva u Fondazione Julius Evola u Rimu.

U svojim filozofskim djelima, polazeći od mišljenja na kraju metafizike i iskustva totalitarizma, razvija svojevrsnu filozofiju postmoderne i post-antropocentričnog humanizma.

Kao publicista i komentator piše za više italijanskih, francuskih, njemačkih i slovenačkih publikacija. Spoljašnji je urednik sarajevske revije za kulturu i nauku Odjek i stalni saradnik francuskog časopisa Le Monde diplomatique. Urednik je filozofske biblioteke Poligraf [2] kod Izdanja Antibarbarus.

Godine 2009. objavljen je Kopićev prevod na hrvatski jezik poznatog Nietzscheovog djela Tako je govorio Zaratustra.

DjelaUredi

Autorska djela

Predgovori

Prevodi (izbor)

IzvoriUredi

Spoljašnje povezniceUredi