Lafonia je poluotok površine 2 400 km²,[1] koji je sa uskom prevlakom spojen sa glavninom otoka Istočni Falkland.

Lafonia
Panorama Lafonije sa naseljem Goose Green
Panorama Lafonije sa naseljem Goose Green
Panorama Lafonije sa naseljem Goose Green
Država Britanska prekomorska područja
Falklandski Otoci Istočni Falkland
Površina
 - Ukupna 2 400 km² [1]
Vremenska zona FKST (UTC-4)
Karta
Lokacija Lafonije
Lokacija Lafonije

Geografske karakteristike uredi

Ovaj neobični i dobro razvedeni poluotok, ima oblik slova E, spojen je sa glavnim dijelom otoka, 4 km dugom i uskom prevlakom, sa zapadne strane odvojen je od susjednog otoka Zapadnog Falklanda, Falklandskim kanalom. Od glavnine otoka sa sjevera ga dijeli Kanal Choiseul. Teren poluotoka je blago valovit, i gotovo potpuno nenaseljen. Od istoka prema jugu Lafonija je okružena otocima; Barren, Bleaker, George, Lively, Sealion i Speedwell.

Historija naseljavanja uredi

 
Falklandski gaučo pije Čaj Mate na Hopovoj farmi - Saladero, akvarel upravitelja imanja Dalea iz 1850-tih.

Samuel Fisher Lafone, bogati trgovac stokom iz argentinskog grada Río de la Plata, dobio je - 1845. od otočkih vlasti pravo na ekspoataciju, ovog poluotoka velikog 2 400 km², kasnije je to prenešeno na Falkland Islands Company.[1]

Od tad se na ovom poluotoku uzgajaju ovce u dvije najveće naseobine Darwin, (osnovan 1859) i Goose Green, obadvije farme naleze se u zaljevu pored prevlake. Ostala naselja na poluotoku su; Port King, Egg Harbour i napuštena farma Hope Place. Na Lafoniji se nalazi najužniji most na svijetu - Bodie Suspension Bridge izgrađen 1925.[1]

Prve borbe za Falklandskog rata odigrale su se u Lafoniji, pored Goose Greena, gdje su Argentinci imali stacionirani garnizon od 1000 ljudi.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Falkland Islands (engleski). Britlink. Arhivirano iz originala na datum 2009-09-11. Pristupljeno 5. 04. 2012. 

Vanjske veze uredi