Istočni Falkland

Istočni Falkland (engleski: East Falkland, španjolski: Isla Soledad) je najveći otok arhipelaga Falklandi, površine od 6 605 kvadratnih kilometara[1], koji leži u južnom Atlantiku.

Istočni Falkland
East Falkland
Isla Soledad
Panorama Istočnog Falklanda sa naseljem Johnson Harbour
Panorama Istočnog Falklanda sa naseljem Johnson Harbour
Država Britanska prekomorska područja
Falklandski Otoci
Površina
 - Ukupna 6 605 km² [1]
Visina 705 m
Stanovništvo (2001.)
 - Područje utjecaja 2 197 [1]
Vremenska zona FKST (UTC-4)
Karta
Lokacija Istočnog Falklanda

Na otoku, i to gotovo isključivo na njegovom sjevernom dijelu živi najveći dio stanovnika Falklandskih otoka. Južna polovica otoka - poluotok Lafonia, spojena je uskom prevlakom sa sjevernim dijelom.

Geografske karakteristikeUredi

 
Ciganska uvala na Istočnom Falklandu

Istočni Falkland dug je 140 km, i širok 88 km. [1] Najviši vrh na otoku je Usborne visok 705 m. [1]Otok je blago brdovit, pun kamenih stijena, pokriven vrijesištima i močvarnim poljima.

Stanovništvo i infrastruktura na otokuUredi

Na Istočnom Falklandu najveće naselje je Stanley, glavni grad arhipelaga i najveća morska luka. Na otoku postoje dva aerodroma sa betonskim pistama; Port Stanley Airport i RAF Mount Pleasant. Otok ima jedan svjetionik kod Rta Pembroke blizu Stanleya. Istočni Falkland ima najgušću cestovnu mrežu na čitavom arhipelagu, iako su i njegove ceste vrlo skromne i loše.

Važnija naselja na otokuUredi

PrivredaUredi

 
Tipična kuća (i farma) u Istočnom Falklandu

Glavne privredne grane na otoku su; ribarstvo, ovčarstvo, turizam i rad u lokalnoj upravi. Zemljoradnja, usprkos velikim količinama zemlje, slabo je razvijena, zbog hladne klime, velike količine vlage i kiselosti tla. Uspješno se uzgajaju samo rijetke vrste zobi.

Luka u glavnom gradu Stanleyu, u posljednje vrijeme postala je polazišna točka za sve brojnije velike turističke cruisere, koji organiziraju turistička putovanja po južnom Atlantiku i Antarktiku. Veliku ulogu u otočnoj privredi ima i vojna baza Britanske kraljevske avijacije (RAF) na Mount Pleasantu, u kojoj je smještena brojna stalna posada. (nekoliko stotina vojnika i civilnog osoblja) koji predstavljaju velik broj na svega 2 tisuće stalnih stanovnika otoka.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 East Falkland (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 5. 04. 2012. 

Vanjske vezeUredi