Istočni Falkland

Istočni Falkland (engleski: East Falkland, španjolski: Isla Soledad) je najveći otok arhipelaga Falklandi, površine od 6 605 kvadratnih kilometara[1], koji leži u južnom Atlantiku.

Istočni Falkland
East Falkland
Isla Soledad
Panorama Istočnog Falklanda sa naseljem Johnson Harbour
Panorama Istočnog Falklanda sa naseljem Johnson Harbour
Panorama Istočnog Falklanda sa naseljem Johnson Harbour
Država Britanska prekomorska područja
Falklandski Otoci
Površina
 - Ukupna 6 605 km² [1]
Visina 705 m
Stanovništvo (2001.)
 - Područje utjecaja 2 197 [1]
Vremenska zona FKST (UTC-4)
Karta
Lokacija Istočnog Falklanda
Lokacija Istočnog Falklanda

Na otoku, i to gotovo isključivo na njegovom sjevernom dijelu živi najveći dio stanovnika Falklandskih otoka. Južna polovica otoka - poluotok Lafonia, spojena je uskom prevlakom sa sjevernim dijelom.

Geografske karakteristike uredi

 
Ciganska uvala na Istočnom Falklandu

Istočni Falkland dug je 140 km, i širok 88 km. [1] Najviši vrh na otoku je Usborne visok 705 m. [1]Otok je blago brdovit, pun kamenih stijena, pokriven vrijesištima i močvarnim poljima.

Stanovništvo i infrastruktura na otoku uredi

Na Istočnom Falklandu najveće naselje je Stanley, glavni grad arhipelaga i najveća morska luka. Na otoku postoje dva aerodroma sa betonskim pistama; Port Stanley Airport i RAF Mount Pleasant. Otok ima jedan svjetionik kod Rta Pembroke blizu Stanleya. Istočni Falkland ima najgušću cestovnu mrežu na čitavom arhipelagu, iako su i njegove ceste vrlo skromne i loše.

Važnija naselja na otoku uredi

Privreda uredi

 
Tipična kuća (i farma) u Istočnom Falklandu

Glavne privredne grane na otoku su; ribarstvo, ovčarstvo, turizam i rad u lokalnoj upravi. Zemljoradnja, usprkos velikim količinama zemlje, slabo je razvijena, zbog hladne klime, velike količine vlage i kiselosti tla. Uspješno se uzgajaju samo rijetke vrste zobi.

Luka u glavnom gradu Stanleyu, u posljednje vrijeme postala je polazišna točka za sve brojnije velike turističke cruisere, koji organiziraju turistička putovanja po južnom Atlantiku i Antarktiku. Veliku ulogu u otočnoj privredi ima i vojna baza Britanske kraljevske avijacije (RAF) na Mount Pleasantu, u kojoj je smještena brojna stalna posada. (nekoliko stotina vojnika i civilnog osoblja) koji predstavljaju velik broj na svega 2 tisuće stalnih stanovnika otoka.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 East Falkland (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 5. 04. 2012. 

Vanjske veze uredi