RAF Mount Pleasant

RAF Mount Pleasant, (IATA kod: MPN, ICAO kod: EGYP) (također poznat kao Aerodrom Mount Pleasant, ili Kompleksi Mount Pleasant ili MPA) je vojna baza Kraljevskog zrakoplovstva - RAF u Britanskim prekomorskim teritorijima na Falklandskim otocima.

RAF Mount Pleasant
RAF Mount Pleasant Airport

[[Datoteka:

MPN na karti Falklanda
MPN
MPN
|250px]]
Pozicija aerodroma na Falklandskim otocima

IATA: MPN – ICAO: EGYP
Osnovni podaci
Vrsta aerodroma vojno - civilni
Vlasnik/Operater
Služi gradu Istočni Falkland
Lokacija Falklandi
Izgrađen 12. maj 1985.
Započeo s radom 1986.
Nadmorska visina 74 m / 243 ft
Koordinate 51°49′22″S 058°26′50″W / 51.82278°S 58.44722°W / -51.82278; -58.44722
Uzletno-sletne staze
Smjer Dužina Površina
ft m
10/28 8.497 2.590 asfaltna
05/23 5.003 1.525 asfaltna

Baza je dio Britanskih snaga južnoatlanskih otoka (South Atlantic Islands - BFSAI). U ovoj bazi stalno boravi između 1000 i 2000 britanskih vojnika i civilnog osoblja, ona se nalazi 30 km jugozapadno od Stanleya, glavnog grada Falklanda, na otoku Istočni Falkland. To je 1300 km dug koridor, spojen od zidanih objekata i montažnih kontejnera (najduži takav objekt na svijetu) u kojima se nalaze spavaone, paviljoni za odmor i rekreaciju, zdravstvene ambulante, servisne radionice i sve ostalo što treba vojnoj bazi. Njezini stanovnici je ponekad iz vica zovu - Death Star (aludirajući na film Ratovi Zvijezda), zbog njezina konfuzna rasporeda.

HistorijaUredi

RAF Mount Pleasant je najnovija avio baza Kraljevskih zračnih snaga.[1]. RAF je prije toga imao malu bazu u gradu Stanleyu pored istoimenog aerodroma. Za vrijeme Falklandskog rata, kad su Falklandski otoci bili zauzeti od strane Argentinskih vojnih snaga, britanska avijacija poslana je u zadatak da razruši Aerodrom Stanley, da ga ne koriste Argentinci. To su izveli jurišni bombanderi Vulkan (Operacija Black Buck), akcija je bila relativno uspješna, jedna bomba pogodila je betonsku pistu po sredini i onesposobila je. Argentinci su je uspjeli djelomično popraviti tako su na nju mogli slijetali teretni avioni Hercules C130 za prijevoz robe i ranjenika. Nakon završetka ratnih djelovanja i oslobođenja Falklanda, aerodrom i njegova pista je u cijelosti saniran od strane britanskih vojnih inženjera.

Britanci su i nadalje imali problem mogućih argentinskih zračnih napada iz Argentine, tako da jedan nosač aviona morao biti stalno kod Falklanda kako bi ih štitio svojim avionima. Nakon osposobljavanja piste na Aerodromu Stanley na Falklandima je stacionirano nekoliko RAF-ovih Phantom FGR.2..

Britanska vlada je ipak smatrala da Aerodrom u Stanleyu nije najbolje rješenje za jednu veću i stalnu bazu. Zato su odlučili podignuti potpuno novi aerodrom i bazu pored njega. To su smjestili u sredinu Istočnog Falklanda, i time znatno ojačali obranu cijelog arhipelaga, ali i cijelog južnog Atlantika. Njihova namjera je bila da time odvrate bilo čije namjere da se na otočje silom zauzme. Odabrana je lokacija kod Mount Pleasanta, na zapadu od grada Stanleya, kao najbolja za novu bazu. Aerodrom je otvorio Princ Andrew 1985. (on je također bio sudionik Falklandskog rata), a baza je počela djelovati od 1986. [2].

 
Aerodrom RAF Mount Pleasant

Putnički letoviUredi

Mount Pleasant uz svoju vojnu ulogu, također djeluje kao međunarodni aerodrom Falklandskih otoka. Tjedno ima dva leta za civilni promet. Od jeseni 2008. letovima upravlja civilna zračna kompanija: Flyglobespan[3], u ime RAF-a. Oni lete iz engleske baze RAF-a; Brize Norton u Oxfordshireu, sa zaustavljanjem u RAF-ovoj vojnoj bazi na otoku Ascension u južnom Atlantiku. Na ovoj liniji trenutno se koriste Boeing 767 avioni, ali povremeno i RAF-ov Lockheed Tristar teretni avion ili Antonov An-225, kad treba dopremiti veću količinu tereta.

Pored toga, svake subote LAN Airlines ima redovni komercijalni let za grad Punta Arenas u južnom Čileu, uz slijetanje na Rio Gallegos ( Argentina)jednom mjesečno.

Avio prijevoznici i odredištaUredi

 •   Flyglobespan
 •   LAN Airlines
  • Punta Arenas (Carlos Ibanez Del Campo International Airport) PUQ
  • Rio Gallegos (Piloto Civil N. Fernández International Airport) RGL
 •   FIGAS
  • Stanley i ostala naselja na Falklandskom otočju.

IzvoriUredi

 1. Royal Air Force
 2. „Falkland Islands Government”. Arhivirano iz originala na datum 2006-05-05. Pristupljeno 2009-07-12. 
 3. http://www.sartma.com/art_5661.html

Vanjske vezeUredi