Falklandski kanal

Falklandski kanal (engleski: Falkland Sound, španjolski: Estrecho de San Carlos) je morski kanal u Falklandskom arhipelagu na južnom Atlantiku koji razdvaja otoke Istočni od Zapadnog Falklanda.

Falklandski kanal
Falkland Sound
Seno Falkland
Koordinate: 51°40′S 59°20′W / 51.667°S 59.333°W / -51.667; -59.333
Britanski prekomorski teritoriji Flag of the Falkland Islands.svg, Falklandski arhipelag
Karta
Falklandski kanal na karti Falklanda
Falklandski kanal
Falklandski kanal
Falklandski kanal na karti Falklanda

Geografske karakteristikeUredi

Falklandski kanal proteže se u smjeru sjeveroistok - jugoistok u dužini od 80 km, širok je od 2 do 32 km. Duž kanala nalaze se brojni mali otoci; [1]Swan, Tyssen, Great i Speedwell. Sa sjeverenog ulaza u kanal na Istočnom Falklandu, nalazi se Stijena Eddystone sa svjetionikom, na jugoistočnom kraju kanala pored Zapadnog Falklanda leže brojni otoci arhipelaga Arch.

 
Pogled na Falklandski kanal iz naselja San Carlos

Duž kanala leže i nekoliko rijetkih otočkih naseobina, to su Ajax Bay, Port San Carlos i San Carlos na Istočnom Falklandu te Port Howard i Fox Bay na Zapadnom Falklandu.

Porijeklo imena i otkriće kanalaUredi

Do Falklandskog kanala prvi je doplovio britanski moreplovac John Strong, on se 29. januara 1690. usidrio i iskrcao pored Port Howarda. [2]Kanal je nazvao po škotskoj plemićkoj tituli Viscount Falkland, po istoj tituli je nazvano i cijelo otočje, kao i dva najveća otoka.

Španjolsko ime kanala Estrecho de San Carlos odnosi se na ime broda - San Carlos, koji je doplovio do kanala 1768.

IzvoriUredi

  1. Falkland Sound (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/200784/Falkland-Sound. Pristupljeno 5. 04. 2012. 
  2. History of Malvinas Islands (engleski). Aveguema. http://www.aveguema.org.ar/historimalving.htm. Pristupljeno 5. 04. 2012. [mrtav link]

Vanjske vezeUredi