Klara Feješ (rođena: Klára Fejős) (Budimpešta, Kraljevina Mađarska, 29. 1. 1921 - Bačka Palanka, 12. 11. 1943), jugoslavenska studentkinja medicine i istaknuta sudionica Narodno oslobodilačkog pokreta na teritoriju Vojvodine.

Klara Feješ
RođenjeKlára Fejős
(1921-01-29)29. 1. 1921.
Budimpešta, Kraljevina Mađarska
Smrt12. 11. 1943. (dob: 22)
Bačka Palanka, Kraljevina Jugoslavija
NacionalnostJugoslavenka
EtnicitetJevrejka[1]
DržavljanstvoKraljevina Jugoslavija
Zanimanjestudentkinja medicine
Politička partijaSKOJ

Biografija uredi

Klara Feješ je rođena 29. 1. 1921 godine u Budimpešti u zanatlijskoj porodici jevrejskog podrijetla.[1] Otac joj je učestvovao u mađarskoj proleterskoj revoluciji. Nakon pada Mađarske Sovjetske Republike bio je proganjan, te primoran da ilegalno napusti zemlju. 1923 godine Klara se sa svoje dve sestre doselila u Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Posle dve godine provedene u Kanjiži, preselili su se u Kikindu. Tu je Klara završila osnovnu školu i gimnaziju. Potom je upisala studije medicine u Beogradu. Još kao gimnazijalka Klara je pristupila naprednom omladinskom pokretu, te je u VI razredu gimnazije postala član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Bila je aktivna u literarnoj sekciji i u kulturno-prosvetnim društvima u "Udruženom radničkom sindikalnom savezu" (URSS).[1]

U vreme studija radila je u Vojvođanskoj menzi, stecištu najnaprednijih studenata iz Vojvodine. Učestvovala je u mnogim akcijama i demonstracijama koje je organizovala studentska omladina Beograda. Za vreme letnjeg raspusta 1940 godine, Klara je učestvovala na marksističkom kursu na Testeri u Fruškoj gori. U martu 1941 kao član Mesnog komiteta (MK) SKOJ-a u Kikindi postala je član redakcije lista "Omladinac". Nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije, kao član Okružnog komiteta (OK) Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) za severni Banat, Klara je došla na rad u Zrenjanin, koji je postao sedište Pokrajinskog komiteta (PK) KPJ. Nešto kasnije postala je član PK KPJ za Vojvodinu. Krajem septembra po odluci PK KPJ, prešla je na rad u Bačku. Kao lični sekretar i kurir Svetozara Markovića Toze, Klara je tokom 1942 boravila u više mesta Bačke pomažući u uspostavljanju veza, obnavljanju partijskih i skojevskih organizacija, izdavanju, prevođenju i rasturanju propagandnog materijala. Klara je napustila Novi Sad u novembru 1942 godine posle smrti Svetozara Markovića Toze. Sa članovima PK KPJ boravila je u Vrbasu, Paragama, Silbašu i Bačkoj Palanci. Po partijskim zadacima često je boravila u Novom Sadu. Postala je centralna figura omladinskog pokreta u Bačkoj. U septembru 1943 postala je član oblasnog komitet KPJ za Bačku i Baranju.[1]

Stalno u pokretu, vešta u prerušavanju, hladnokrvna i snalažljiva, Klara je prilikom održavanja ilegalnog sastanka s aktivistima na salašu Lazara Stojakovića kod Bačke Palanke bila opkoljena od mađarskih žandara, te je u oružanoj borbi s njima poginula 12. 11. 1943 godine.[1]

U istoriografiji je ovaj događaj ovako opisan:

Po prelasku iz Srema u Bačku, Treći bačko-baranjski odred bio je podeljen na pet grupa kako bi mogao da razvije svoju delatnost u svim delovima Bačke. Prisustvo Odreda izazvalo je odmah reakciju mađarskih okupatorskih snaga, koje su preduzimale paljenja, a kasnije i akciju većeg razmera. Za vreme ofanzive dve grupe boraca Trećeg bačko-baranjskog NOP odreda povukle su se u Bačku Palanku s namerom da se tu sklone. Okupator je preko svojih agenata doznao za sklonište partizana, opkolio je kuću i u borbi ubio Klaru Feješ, Živka Popovića i Dušana Vidovića. U istoj kući, samo u drugom skloništu nalazili su se Dušan Alimpić - Vlada, Bogdan Stojaković - „Crni Đorđe“ i Leposava Andrić - Baba, ali njih neprijatelj nije pronašao. Oni su iste večeri uspeli da se neopaženo izvuku, a zatim su se prebacili u Frušku goru.

– [2]

Po Klari Feješ je imenovano više ulica u Vojvodini, studentski dom u Novom Sadu,[3] jedna osnovna škola u Kikindi i mesna zajednica u zrenjanskom naselju Mužlja.

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Jaša Romano, 1980, str. 361
  2. Fabijan Trgo, 1958, str. 23, 37, 513, 516
  3. Studentski dom „Feješ Klara“. Preuzeto 27. 4. 2014

Literatura uredi

  Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.
  • Romano, Jaša (1980). Jevreji Jugoslavije 1941–1945: žrtve genocida i učesnici narodnooslobodilačkog rata, Beograd: Jevrejski Istorijski Muzej, Saveza jevrejskih opština Jugoslavije.
  • Trgo, Fabijan (1958). Zbornik dokumenata i podataka o narodnooslobodilačkom ratu, Beograd: Vojnoistorijski institut Jugoslavenske narodne armije.