Otvori glavni meni
Kistanje

Центар Кистања.JPG
Centar Kistanja

Grb
Osnovni podaci
Gradonačelnik Slobodan Rončević
Županija Šibensko-kninska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 3.038
Geografija
Koordinate 43°59′N 15°58′E / 43.98°N 15.97°E / 43.98; 15.97
Površina 244,11 km²
Kistanje is located in Hrvatske
Kistanje
Kistanje
Kistanje (Hrvatske)
Ostali podaci
Poštanski kod 22305 Kistanje


Koordinate: 43° 58′ 48" SGŠ, 15° 58′ 12" IGD

Kistanje je naselje i sjedište istoimene općina u Hrvatskoj. Nalazi se u zaleđu Sjeverne Dalmacije, a administrativno pripada Šibensko-kninskoj županiji.

GeografijaUredi

Općina Kistanje se nalazi na području Bukovice uz željezničku prugu Knin-Zadar i državnu cestu Knin-Benkovac, oko 25 km zapadno od Knina. Kistanje

StanovništvoUredi

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Kistanje imala je 3.038 stanovnika, raspoređenih u 14 naselja:

Većinsko stanovništvo su Srbi ( 57.1 %), dok su Hrvati, koji čine 41.3 % stanovništva općine, uglavnom doseljeni iz Janjeva na Kosovu, uz iznimku sela Nunića, gdje su izvorni Hrvati većinsko stanovništvo.

UpravaUredi

HistorijaUredi

Kistanje se prvi put spominje 1407. godine, a s vremenom se razvilo u ekonomsko središte mikroregije Bukovica. U 19. i prvoj polovici 20. vijeka je bilo sjedište vlastite općine. Nakon drugog svjetskog rata je pripojeno Općini Knin.

Za vrijeme Operacije Oluja područje Kistanja je napustilo većinsko srpsko stanovništvo, a nad nekoliko preostalih su izvršeni zločini, od kojih je najpoznatiji masakr u Varivodama. U ispražnjene srpske domove je vlada hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana organizirano doselila Janjevce, odnosno pripadnike hrvatske manjine na Kosovu, što je dovršeno nakon završetka kosovskog rata. S vremenom je povratak srpskih izbjeglica ponovno promijenio etničku strukturu Kistanja, s time da su Janjevci nakon napuštanja srpskih domova sagradili novo naselje.

GospodarstvoUredi

Slavni ljudiUredi

Spomenici i znamenitostiUredi

  • Manastir Krka
  • Ostaci rimskog vojnog logora Burnum ( Šupljaja ) kod Ivoševaca
  • Župna crkva Svetog Nikole u Kistanjama

ObrazovanjeUredi

  • Osnovna škola "Kistanje"

KulturaUredi

SportUredi

Nogometni klubovi: Janjevo i Bukovica

Vanjske vezeUredi