Otvori glavni meni
Murter - Kornati

Betina, island of Murter, Croatia - harbour 14.10.2007. 076.jpg
Lučica u Betini

Osnovni podaci
Gradonačelnik Ivo Marušić
Županija Šibensko-kninska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 2 075
Geografija
Koordinate 43°49′N 15°37′E / 43.81°N 15.61°E / 43.81; 15.61
Površina 81,08 km² km²
Murter - Kornati is located in Hrvatske
Murter - Kornati
Murter - Kornati
Murter - Kornati (Hrvatske)
Ostali podaci
Poštanski kod 22243 Murter


Koordinate: 43° 48′ 36" SGŠ, 15° 36′ 36" IGD

Murter - Kornati je općina u Hrvatskoj, unutar Šibensko-kninske županije u Dalmaciji.

Geografske karakteristikeUredi

Općina Murter-Kornati prostire se po otoku Murteru, na sjeverozapadnom dijelu otoka s istoimenim gradom, ali i dio 10-ak nautičkih milja udaljenih Kornata. Općina kopneno graniči s općinom Tisno koja obuhvaća ostatak otoka.

StanovništvoUredi

Naselje Murter broji oko 2000 stalnih stanovnika. U turističkim mjesecima taj je broj daleko veći, po slobodnoj procjeni do oko četiri puta.

UpravaUredi

Od državnih institucija u Murteru se nalaze općinska uprava, lučka kapetanija i osnovna škola. U gradu ne postoji policijska stanica, niti vatrogasna jedinica. Najbliže takve ustanove nalaze se u Tisnu, odnosno Vodicama.

Prometna povezanost s okolnim područjima oslanja se na dvije ceste koje vode u susjednu općinu Tisno, a kroz nju do Tišnjanskog mosta. Trajektnog prijevoza nema.

HistorijaUredi

PrivredaUredi

Nekada pretežno ribarsko - težačko naselje, Murter se sve više orijentira na turizam. Ribarska tradicija je, međutim, još uvijek jaka i uz mnoštvo malih ribara, koji love mrežama stajačicama pretežno u Murterskom moru, grad se može pohvaliti i povećom kočarskom flotom, čije područje djelovanja obuhvaća čak i otoke Jabuku i Palagružu. Poljoprivreda je također prisutna u općini, ali se najčešće svodi na proizvodnju za osobne potrebe. Najistaknutije grane su maslinarstvo i uzgoj smokava. Na Kornatima postoji i barem jedan pčelarski posjed. Nekoliko domaćinstava još uvijek uzgaja ovce, ali je ovčarstvo nakon Domovinskog rata gotovo ugašeno.

Turizam je danas najprobitačnija grana privrede općine. U Murteru se nalazi mali Hotel Colentun, ali najviše gostiju boravi u kroz privatnom smještaju i 2 autokampa. Gotovo svaka kuća u Murteru opremljena je za prihvat gostiju. Mnoge od kuća su danas u vlasništvu gostiju, koji ih koriste za godišnje odmore. Velik dio zarade ostvaruje se i od luksuznog privatnog smještaja na 10-ak milja udaljenim Kornatima, koji su uglavnom u vlasništvu Murterina. Na Kornate se također organiziraju i masovni jednodnevni izleti brodovima.

Zahvaljujući trima marinama, od kojih je jedna u gradu, a dvije na Kornatima, Murter se može ubrojiti i u važnija središta nautičkog turizma na Jadranu.

U gradu se također nalazi i jedno brodogradilište, opremljeno za izradu svih vrsta malih i srednjih plovila.

Poznati MurteriniUredi

Spomenici i znamenitostiUredi

Najveći sakralni objekt je župna crkva sv. Mihovila je središte okupljanja starijih Murterina. Osim crkve, od religijskih struktura postoji i nekoliko kapelica razasutih širom općine, od kojih je najstarija i najvrednija kapelica sv. Roka na brdu iznad grada. Na rivi u Murteru nakon Drugog svjetskog rata podignut je spomenik narodnooslobodilačkoj borbi, ali je miniran 2005. godine, te uklonjen odlukom općinskog vijeća na čelu s Ivom Marušićem

ObrazovanjeUredi

KulturaUredi

Murter ima skromnu kulturnu ponudu, to je; ljetno kino, muzej, knjižnica, te nekoliko privatnih galerija. U gradu djeluje kulturno društvo "Zaokret". Ugostiteljska ponuda se svodi, na dosta kafića, konobi i restorana, tako da su brojne i lijepe plaže, najveći razlog za posjet turista.

Svake godina 8. augusta, na dan tzv. Male Gospe, u Murteru se organizira opća fešta.

SportUredi

Od sportskih društava postoje boćarski i malonogometni klub, s pripadajućim igralištima.

Vanjske vezeUredi