Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto

(Preusmjereno sa stranice Istraga nad besprijekornim građaninom)

Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (sh. Istraga nad građaninom izvan svake sumnje), u bivšoj Jugoslaviji prikazan pod naslovom Istraga nad besprijekornim građaninom, je italijanski igrani film snimljen u režiji Elija Petrija i premijerno prikazan početkom 1970. godine, poznat kao jedno od najuspješnijih ostvarenja političke kinematografije svog vremena.

Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto
Gian Maria Volonte kao protagonist u sceni filma
RežijaElio Petri
ProducentMarina Cicogna,
Daniele Senatore
ScenarioElio Petri,
Ugo Pirro
Uloge
MuzikaEnnio Morricone
FotografijaLuigi Kuveiller
MontažaRuggero Mastroianni
StudioVera Film
DistribucijaEuro International Film
Datum(i) premijere
12. 2. 1970 (1970-02-12)
Trajanje112 min.
Zemlja Italija

Protagonist, koga tumači Gian Maria Volonte, je neimenovani visoki službenik rimske policije koji je upravo premješten sa mjesta načelnika kriminalističkog na čelo političkog odjela, a koji impulzivno zakolje svoju ljubavnicu (čiji lik tumači Florinda Bolkan). Radnja prikazuje kako, koristeći svoj položaj, u istrazi za ubistvo dokaze namješta nedužnim osobama, a potom, isto tako impulzivno, namješta oslobađujuće dokaze i počinje svojim kolegama davati indicije da je ubica on sam, ali ih oni uporno ignoriraju.

Indagine je nastao u vrijeme kada se, velikim dijelom pod uticajem burnih zbivanja 1968. godine, sve veći broj italijanskih filmaša počeo snimati eksplicitno politička ostvarenja, koja su svojim sadržajem počela dovoditi u pitanje dotada neupitni poredak Prve republike i njene institucije. U filmu se tako napadala tadašnja policija, koja je prikazana kao leglo korupcije, nesposobnosti ali i fašističkih tendencija, s obzirom da u filmu protagonist, na veliko odobravanje svojih kolega, iznosi stav da se zemlja "mora očistiti od komunista i homoseksualaca". Kroz lik protagonista se ukazivalo na to da je tadašnji sistem plodno tlo za svakakve zloupotrebe, čak i one koje nemaju nikakve opipljive motive osim protagonistovog hira da se poigra sa sistemom kome pripada.

Premijera se zbila nedavno iza bombaškog napada u Milanu krajem 1969. godine, a nakon koga je uslijedila smrt anarhističkog aktivista Giovannija Pinellija u sjedištu milanske policije. Ti su događaji radikalizirali javnost i označili početak nasilnog perioda tzv. Olovnih godina. Prije službene premijere su film pregledali neki od visokih policijskih funkcionera i, zgađeni sadržajem, napustili dvoranu; usprkos snažnih političkih pritisaka sa najviših mjesta, javni tužilac Giovanni Caizzi je odbio izdati zahtjev za zabranu filmu, te je on dobio premijeru. Političke kontroverze i zahtjevi za zabranom su filmu dali dodatnu aktualnost i publicitet, te je postao jedan od najgledanijih fimova u italijanskim kino-dvoranama.

Još je veći uspjeh dobio kod kritičara, koji su Petrija hvalili zbog izuzetne vještine kojom je kombinirao žanrove; pohvale je dobio i Volonte, kome se složena uloga u Indagineu smatra jednom od najboljih u karijeri. Iste je godine na Kanskom festivalu dobio Veliku nagradu žirija, a sljedeće godine i Oscar za najbolji strani film.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi