Korupcija u najširem smislu predstavlja svaku zloupotrebu položaja od strane državnog službenika ili osobe koja vrši određenu javnu funkciju, a koja za cilj ima osobnu i/li materijalnu korist. Protuzakonite aktivnosti državnih službenika koje za neposredan cilj nemaju materijalnu korist - kao vansudske likvidacije političkih protivnika, policijska brutalnost ili ratni zločini - se ne smatraju dijelom korupcije. Njome se ne smatraju ni zloupotrebe položaja u privatnim, odnosno ne-državnim institucija koje umjesto toga potpadaju pod širi pojam tzv. kriminala bijelog ovratnika.

Indeks percepcije korumpiranosti prema istraživanju organizacije Transparency International; crveno-zemlje s velikim indeksom korupcije; plavo - zemlje s malim indekosm korupcije

Korupcija se manifestira na razne načine u raznim državama, kulturama i periodima, isto kao što ovisno o tome varira i sama definicija korupcije, odnosno aktivnosti koje se smatraju dijelom te pojave. Korupcija se najčešće javlja u obliku potkupljivanja državnih službenika, ali i iznuđivanja novca građana, zatim kao nepotizam i pronevjere javnih sredstava.

U raznim kulturama postoji i različit odnos prema korupciji. U nekim državama je toliko rasprostranjena da se smatra sasvim normalnim, uobičajenim, a ponekad i prihvatljivim načinom života i poslovanja.

U nekim državama je korupcija, pak, toliko rasprostranjena da se može shvatiti i kao poseban vid društvenog poretka poznat pod nazivom kleptokracija.

Vanjske veze

uredi

Vijesti

uredi

Blogovi

uredi

Međunarodne organizacije i istraživanja

uredi

Regionalne i nacionalne organizacije koje istražuju korupciju

uredi

Reports & Links]

Primjeri korupcije

uredi