Olovne godine

višeznačna odrednica na Vikimediji

Olovne godine u svom najširem smislu označavaju političke trendove 1970-ih i 1980-ih u mnogim zemljama zapadne Evrope, Latinske Amerike i drugdje koje je karakterizirala radikalizacija ljevice i desnice, odnosno sve učestalije korištenje nasilja u političke svrhe, bilo kroz dotada nezampćen porast terorizma, bilo kroz pojačanu državnu represiju.

U Italiji uredi

Izraz Olovne godine (ital. Anni di piombo) najveću je popularnost stekao u Italiji, gdje je opisivao terorističku kampanju Crvenih brigada i njene posljedice. Inspiraciju za taj naziv dao je zapadnonjemački igrani film Die bleirne Zeit iz 1981. godine, čiji naslov doslovno znači Olovna vremena i koji opisuje aktivnosti srodne organizacije Frakcija Crvene armije.

U Jugoslaviji uredi

Taj se izraz koristio i za bivšu Jugoslaviju, odnosno njime se opisivala atmosfera pojačane represije i ideološke "ispravnosti" koja je počela dominirati početkom 1970-ih nakon sloma MASPOK-a u Hrvatskoj i režimskog obračuna s liberalnim frakcijama u drugim jugoslavenskim republikama, odnosno primjetno smanjenje slobode izražavanja, govora i mišljenja u odnosu na drugu polovicu 1960-ih.

Vidjeti također uredi