Hrvatska dijaspora

(Preusmjereno sa Hrvatsko iseljeništvo)

Hrvatska dijaspora ili hrvatsko iseljeništvo u najširem smislu označava pripadnike hrvatskog naroda koji žive izvan granica Hrvatske ili područja gdje predstavljaju konstitutivni narod (BiH) ili autohtonu manjinu.

Verzija Hrvatske zastave sa prvim bijelim poljem na grbu često je korištena među Hrvatima u emigraciji između 1945. i 1991. godine. Danas se koristi zastava republike Hrvatske
  • Hrvatska katolička misija u Münchenu osnovana je davne 1948. godine. S oko 43 000 registriranih vjernika jedna je od najstarijih i najvećih misija u Njemačkoj za katolike Hrvate. Značajno doseljavanje u Njemačku zabilježeno je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je nekoliko stotina tisuća Hrvata u potrazi za boljim životnim uvjetima ili -u manjim broju- zbog neslaganja s komunističkim režimom SFRJ kao disidenti napustili svoju domovinu.

Hrvatske iseljeničke zajednice nekad i sadUredi

Sport u hrvatskoj dijasporiUredi

U druženju i okupljanju hrvatskih iseljeničkih zajednica su veliku ulogu imala športska društva, posebice nogometni klubovi.
Najčešća imena koja nose su Croatia, Jadran, Zrinski, Adria, Dalmacija, Hajduk, Dinamo, HAŠK, Marjan, Velebit, Mladost, Matija Gubec...

Unutarnje povezniceUredi

IzvoriUredi

Eksterni linkoviUredi