Hrvati u Makedoniji

Hrvati u Makedoniji su hrvatska iseljenička skupina u Republici Makedoniji.

Brojno stanjeUredi

Po popisu stanovništva provedenom 1994., u Makedoniji je te godine živjelo 2.248 Hrvata.[1] odnosno 0,1% stanovnika Republike Makedonije, dok se je prema popisu iz 2002. godine 2686 osoba izjasnilo kao Hrvati.[2]

Zemljopisna distribucijaUredi

U Makedoniji je Hrvata najviše u Skopju, Štipu i Bitoli. Manje skupine žive i po ostalim gradovima središnje i istočne Makedonije.[2]

Pravni statusUredi

Status makedonskih Hrvata je reguliran dvama međudržavnim sporazumima: Programom kulturne suradnje između Ministarstava kulture Republike Hrvatske i Republike Makedonije iz 1999. i Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Makedonije o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj iz 2007. godine.[2]

ŠkolstvoUredi

Od 1998. godine djeluje lektorat hrvatskog jezika Filološkom fakultetu "Ćiril i Metodij" u Skopju.

Na zahtjev Zajednice Hrvata u Republici Makedonji, hrvatsko je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uputilo je učitelja hrvatske nastave u Republiku Makedoniju. Nastava na hrvatskom djeluje od školske godine 2009./2010. Održava se u Skopju, Bitoli, Štipu i Kumanovu.

PovijestUredi

O dugotrajnoj nazočnosti Hrvata u Makedoniji i Grčkoj svjedoče i tamošnji toponimi, primjerice Arvati kod Donje Prespe, te Harvati na Atici i Harvation na Peloponezu, u Grčkoj.

Za osmanskih su vremena Hrvati u Makedoniji bili nazočni kao misionari, redovnici, svećenici i učitelji u katoličkim školama. Pojavljuje se i kao trgovci u trgovačkim četvrtima.

Ulaskom Makedonije u Kraljevinu SHS, Hrvati se u Makedoniji pojavljuju u poslovnim ulogama. Ondje su slani učitelji, profesori, porezni, policijski i ini državni činovnici.

Brojka Hrvata u toj državi porasla je osobito u razdoblju od 1946. do 1980. godine, kad su brojni hrvatski časnici i dočasnici službovali u tadašnjoj socijalističkoj republici Makedoniji (u sastavu SFRJ).

Neki su tamo ostali trajno živjeti, a posljedica je i priličan broj sklopljenih mješovitih brakova, tako da je malo kompaktnih hrvatskih obitelji. No, nacionalna svijest Hrvata u Makedoniji je na visokoj razini, što svjedoči činjenica da su se u visokom postotku očitovali kao govornici hrvatskog jezika. Većina ih je katoličke vjeroispovijesti (oko 70 postotaka).

Poznati Hrvati u MakedonijiUredi

NakladništvoUredi

Hrvatska društvaUredi

Hrvatska društva:

 • Zajednica Hrvata u Makedoniji, Skopje, od 1996. godine, ogranci u Bitoli, Kumanovu, Ohridu, Strugi i Štipu
 • Zajednica Hrvata Libertas Štip

Mješovita hrvatsko-makedonska društva:

 • Društvo Marko Marulić, od 1993.
 • Udruga Hrvata Slavonije,
 • Hrvatsko nacionalno vijeće iz Štipa
 • Makednosko hrvatsko društvo Tetovo
 • Udruga građana Croatia – Kumanovo
 • Makedonsko-hrvatsko društvo Štip

VidiUredi

IzvoriUredi

 1. HIC
 2. 2,0 2,1 2,2 ZHRM O nama
 3. Hrvatska riječ - Hrvatski biskup spašavao Židove
 4. Katolički tjednik Politicki i vjerski celnici podržali otvaranje spomen-centra žrtvama holokausta
 5. ((en)) Righteous Among the Nations Honored by Yad Vashem - Macedonia Preuzeto 16. veljače 2012.
 6. Hrvati u Makedoniji Tekst : mr.sc.Ljerka Totch Naumova, Hrvatski glas - Berlin
 7. Hrvatski iseljenički zbornik 2010. Sanja Vulić: Perspektive nakladništva hrvatskih manjina, str. 161.

Vanjske povezniceUredi