Gnjilane

Gnjilane (alb. Gjilan ili Gjilani) je grad i sjedište okruga Gjilani u Republici Kosovo na 42.47° sjeverno, 21.48° istočno.

Gjilan (2018)

Porijeklo naziva grada je sporno. Albanski izvori tvrde da je grad osnovala porodica Gjinaj godine 1772., nakon što se doselila sa mjesta na kome je bio srednjovjekovni grad Novo Brdo, a da je osnovač bio Bahti-beg Gjinolli. Srpski izvori tvrde da naziv dolazi od srpske riječi gnjidav ili gnjio, te da je bio naseljen još u 14. vijeku. Turci Kosova ovaj grad znaju po imenu Gilan, pa može se reći da je ovo ime orijentalnog porijekla, jer po istom imenu postoje gradovi u Iranu, Avganistanu, Bugarskoj. Sami Albanci su ga do 1974. zvali Gilan, a i Srbi su ga do skoro zvali Gilane.

Godine 1999. van grada je ustanovljen Camp Monteith kao baza operacija KFOR-a za vrijeme operacije Joint Guardian.

Godine 2003. su demografske procjene navodile kako u općini Gnjilane živi 133.724 stanovnika, od čega u gradskom području njih 79.898.

Dok je u samom Gnjilanu nakon Kosovskog rata ostalo još samo nekoliko srpskih porodica.

Gnjilane/Gjilan je sada administrativno središte okruga Gjilani na Kosovu. Od 15.2. 2003, tamo se nalazi i sjedište Lokalne agencije za demokraciju na Kosovu pri Vijeću Evrope.

PovezanoUredi

Eksterni linkoviUredi