Richard Horatio Edgar Wallace (London, 1. travnja 1875. - Hollywood, 10. veljače 1932.) je britanski pisac krimi knjiga.

Edgar Wallace
Edgar Wallace, 1928.
Biografske informacije
RođenjeRichard Horatio Edgar Wallace
(1875-04-01)1. 4. 1875.
Ujedinjeno Kraljevstvo London, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt10. 2. 1932. (dob: 56)
Sjedinjene Američke Države Beverly Hills, CA, Sjedinjene Države
NacionalnostEnglez
Obrazovanje
Zanimanjepisac, novinar
Opus
Književni pravacmodernizam
Književne vrsteproza, poezija, drama
Jezikengleski
Znamenita djela

Wallace je najvjerojatnije rođen u Londonu. Rođen je kao sin glumaca Mary Jane Richards i T. H. Wallacea. Pošto je kao dijete dat nekom ribaru i njegovoj ženi na skrb, Wallace je imao teško djetinjstvo. Radio je kao dubokomorksi ribar i pomoćnik radnicima, a sa 18 godine primljen je u vojsku. nakon što je posla u Južnu Afriku 1896., počeo je pisati pjesme, poeme i članke za mnoge časopise. Ekskluzivni izvještaj koji je Daily Mailu omogućio da prije službenih informacija vijeti objavi kraj Burkog rata (1889.-1902.) zaslužio je Wallaceu posao kao novinar.

Njegova prva knjiga bila je zbirka stihova Proglas u baraci (1900), inspirirana Baladama iz barake Rudyarda Kiplinga. Godine 1905. Wallace je objavio nedovršeni roman Četiri potpuna čovjeka i ponudio je £500 onome tko riješi slučaj. Pu priču o afričkim pustolovinama napisao je 1911., az zvala se Sanders of the River, koja je napisana pomoću iskustva koje je dobio radeći kao specijalni izvjestitelj za Daily Mail. Njen uspjeh doveo je do drugih, sličnih priča . Nakon Prvog svjetskog rata Wallace je nastavio pisati u duhu Četiri potpuna čovjeka i diktirao je knjigu za knjigom u nevjerojatnim brzinama. To mu je i uspjelo i njegov uspjeh u svijetu bio je izvanredan.

Wallace je svoje priče pretvorio u drame, a prva je bila The Ringer (1926.) u kojem je miješao napetost i izneneđenje tako da zainteresira gledatelje. Edgar Wallace je umro u Hollywoodu 10. veljače 1932. dok je radio na scenarjiu za King Konga.