Otvori glavni meni
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Dugi rat (razvrstavanje).


Dugi Rat
Osnovni podaci
Županija Splitsko-dalmatinska
Stanovništvo
Stanovništvo ((2001/2011)) 7.305
Geografija
Koordinate 43°26′46″N 16°38′20″E / 43.446°N 16.639°E / 43.446; 16.639
Površina 10,80 km²
Dugi Rat is located in Hrvatske
Dugi Rat
Dugi Rat
Dugi Rat (Hrvatske)
Ostali podaci


Koordinate: 43° 26′ 46" SGŠ, 16° 38′ 20" IGD

Dugi Rat je naselje i sjedište istoimene općine u Hrvatskoj. Smješten je južno od Splita i administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.

ZemljopisUredi

StanovništvoUredi

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Dugi Rat imala je 7.305 stanovnika, raspoređenih u 3 naselja:

UpravaUredi

PovijestUredi

Najstarija naselja u Općini nalaze se na nadmorskoj visini od 200 do 250 m, podno planine Perun (južna kosa Mosora), i to Jesenice, Zeljovići, Krug i Duće. Danas su zavidno napuštena, jer se stanovništvo godinama spuštalo na obalu, pogotovo posljednjih trideset godina, zbog sve većeg razvitka turističkog prometa.

O starosti naselja podno planine govore i arheološki nalazi u spiljama Turskoj peći i Ponistricama, koje svjedoče o postojanju života na tomu području još od kamenoga doba. Trajnu naseljenost potvrđuju gradine i gomile iz kasnog brončanog i željeznog doba.

Stanovnici Poljica su gradine podizali na uzvisinama, jer su s njih mogli nadzirati okolna područja. Neke su gomile služile kao groblja, a neke kao granice ilirskih plemena.

GospodarstvoUredi

  • Dalmacija Dugi Rat,
  • Iskra Telematika (razvoj softwarea za Iskrinu digitalnu telefonsku centralu i proizvodnja ručnih alatnih strojeva)

Slavni ljudiUredi

Dalibor Franolić-nogometna legenda

Spomenici i znamenitostiUredi

ObrazovanjeUredi

Osnovne školeUredi

Jesenice, Dugi Rat

Osnovna škola "Jesenice" djeluje na području općine Dugi Rat. Obuhvaća prostor općine Dugi Rat a osim općinskog središta Dugi Rat pokriva i mjesta Bajnice, Krilo, Suhi Potok, Sumpetar, Mali Rat, Orij i dio mjesta Duće. Škola je 2003. proslavila 2003. godine 135 godina postojanja. Naime, davne 1867. godine počela je redovita pouka djece s područja Jesenica, a prvi učitelj bio je Stjepan Stazić podrijetlom iz Doca.

KulturaUredi

Kulturno-umjetničko društvo "Dalmacija" u Dugom Ratu, osnovano je 8. ožujka 1967. godine, s ciljem okupljanja slobodnih amatera, a poradi njegovanja tradicionalnih običaja, izvornih i koreografiranih plesova i pjesama hrvatskog puka, posebno dalmatinskog otočnog, obalnog i zagorskog podneblja, stvarajući na taj način zavidnu riznicu naše bogate nacionalne folklorne kulture.

Tijekom minulih, nadasve uspješnih godina folklorne djelatnosti, na izučavanju i njegovanju naše bogate kulturne baštine, štujući i učeći mladež i odrasle s tradicijom i običajima od davnina kod naše djedovine, ostvarujući vrijednu umjetničku produkciju, cijenjenu kod uglednika folklornog stvaralaštva, potvrđenu brojnim visokim priznanjima u Domovini i inozemstvu, djelatnost KUD-a "Dalmacija" bila je obilježena i tradicionalnošću zborskog pjevanja, postojanjem dramske aktivnosti, mandolinističkog i tamburaškog orkestra i izvornog dalmatinskog klapskog pjevanja, rado viđenog na svim pozornicama u Domovini i inozemstvu.

SportUredi

PovezniceUredi

Vanjske vezeUredi