Benjamin Rowland

Benjamin Rowland Jr. (Philadelphia, 2. 12. 1904. – Cambridge, 3. 10. 1972), američki historičar umjetnosti specijaliziran za indijsku umjetnost i profesor na Univerzitetu Harvard.

Benjamin Rowland
Rođenje(1904-12-02)2. 12. 1904.
Overbrook, Philadelphia, Pennsylvania, SAD
Smrt3. 10. 1972. (dob: 67)
Cambridge, Massachusetts, SAD
NacionalnostAmerikanac
Alma materUniverzitet Harvard (B.S.; Ph.D.)
Zanimanjehistoričar umjetnosti, profesor, akvarelist
Suprug/aLucy Thomas (v. 1941)
DjecaLucy, Virginia, Sarah, Elise i Margaret
RodbinaBenjamin Rowland Sr. (otac)
Louise Clem (Lennig) Rowland (majka)

Biografija uredi

Rowland je rođen 1904. u filadelfijskom kvartu Overbrook, kao sin Benjamina Rowlanda starijeg i Louise Clem (r. Lennig). Od 1918. do 1924. pohađao je internat Sv. Pavla u Concordu (New Hampshire), nakon čega se upisuje na Univerzitet Harvard. Titulu prvostupnika (B.S.) stekao je 1928. godine, a 1930. pred mentorom C. R. Postom obranio je i doktorat s disertacijom "Jaume Huguet i slikarstvo u drugoj polovini 15. vijeka u Kataloniji" (engl. Jaume Huguet and the Painting of the Second Half of the Fifteenth Century in Catalonia), izdanom dvije godine kasnije. Od 1930. do 1941. radio je kao predavač na Harvardu, učio kineski i japanski jezik, te se družio s A. Coomaraswamyjem, kustosom Muzeja lijepih umjetnosti u Bostonu.

Tokom 1932. i 1933. bio je članom ACLS-a i putovao u japanski Kjoto i Tokio, odnosno u Peking i New Delhi. Od 1936. do 1937. posjetio je i Indiju, Afganistan i Šri Lanku (Cejlon), istraživajući za djelo o budističkom zidnom slikarstvu. Knjiga je naposljetku izdana 1938. pod naslovom "Zidno slikarstvo Indije, Centralne Azije i Cejlona" (engl. The Wall-Paintings of India, Central Asia & Ceylon). Za vrijeme proučavanja ruševina hramova po Afganistanu i Gandari postao je fasciniran starogrčkim i rimskim utjecajima na budističku skulpturu, što je ubrzo postala tema na kojoj je izgradio svoju naučnu reputaciju.

Godine 1941. Rowland je imenovan za izvanrednog profesora na Univerzitetu Harvard, a 19. novembra iste godine oženio se s Lucy Thomas. Tokom Drugog svjetskog rata, tri godine (19421945) služio je kao komunikacijski časnik Američke ratne mornarice u Washingtonu. Godine 1950. postao je redovnim profesorom, nasljedivši L. Warnera na poziciji kustosa orijentalne kolekcije muzeja Fogg. Rowlandovo drugo značajno djelo, "Umjetnost i arhitektura Indije: budistička, hinduistička i džainistička" (engl. The Art and Architecture of India: Buddhist, Hindu, Jain), izdano je 1953. od strane Pelicana. Sljedeće godine sastavio je i "Umjetnost Istoka i Zapada" (engl. Art in East and West), skromni udžbenik za međukulturalni tečaj na Harvardu, koji je svejedno postao elementarnim priručnikom za zapadne studente orijentalnih umjetnosti.

Godine 1955. postao je članom Američke akademije umjetnosti i nauke. U međuvremenu, Rowland se kao vrstan slikar bavio akvarelom i izlagao svoje radove u brojnim galerijama. Godine 1960. imenovan je Gleason profesorom na harvardskom odsjeku za lijepe umjetnosti, a 1970. izabran je za američkog delegata na UNESCO-vom kongresu o Kušanu u Kabulu. Iako je Rowlandova glavna preokupacija bila indijska umjetnost, također je predavao i o američkoj umjetnosti, a među njegovim istaknutim studentima bili su B. J. Novak, J. D. Prown, T. Stebbins, J. Wilmerding, W. I. Homer i W. H. Gerdts. Rowland je bio kolekcionar južnoazijske umjetnosti i naposljetku je donirao svoju kolekciju muzeju V&A u Londonu. Poput švedskog historičara umjetnosti O. Siréna, Rowland je upamćen kao jedan od stručnjaka koji su izvorno bili specijalizirani za zapadnu umjetnost, ali su vremenom promijenili interes i postali glavni autoriteti za azijske umjetnosti. Ono što ga pak razlikuje od kolege Coomaraswamyja jest da je inzistirao na akademskom profesionalizmu i odbacivao mističnu dimenziju umjetnosti. Rowland je umro 1972. u Cambridgeu (Massachusetts).

Opus uredi

  • Jaume Huguet: A Study of Late Gothic Painting in Catalonia, Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 1932
  • The Wall-Paintings of India, Central Asia & Ceylon, Boston: Merrymount Press, 1938
  • The Wall-paintings of Horyuji (kourednik: W. R. B. Acker), Baltimore: Waverly Press, 1943
  • The Art and Architecture of India: Buddhist, Hindu, Jain, Melbourne; London; Baltimore: Pelican Books, 1953
  • Art in East and West: An Introduction Through Comparisons, Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 1954
  • Gandhara Sculpture from Pakistan Museums, New York: Asia Society, 1960
  • The Classical Tradition in Western Art, Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press, 1963
  • The Evolution of the Buddha Image, New York: Asia Society, 1963
  • Cave to Renaissance, London: Studio Vista, 1965
  • Ancient Art from Afghanistan: Treasures of the Kabul Museum, New York: Asia Society, 1966

Literatura uredi

Vanjske veze uredi