Za ostala značenja, vidi Orijent (razvrstavanje).

Orijent je izraz koji dolazi od latinske riječi oriens koja znači "istok", a koristi se za opisivanje istočnog svijeta, odnosno kultura i zemalja azijskog kontinenta. Pod time se može podrazumijevati Bliski Istok ili Daleki Istok, odnosno Azija u cjelini. To je tradicionalni naziv za sve što pripada istočnom svijetu ili je na Dalekom Istoku, u odnosu na Evropu. U engleskom jeziku je metonym što znači da se odnosi na različite dijelove Azije. Izraz se također koristi za označavanje istočnog smjera u historijskoj astronomiji kao pridjev orijent.

Orijent obuhvaća prostor jugozapadne i centralne Azije te sjeverne Afrike, koji pripada islamskome kulturnom krugu. To je područje u kojemu je u 7. vijeku nastala nova religija islam, odnosno nova kultura koja se širila i ujedinjavala velika prostranstva od Indije na istoku do Pirinejskog poluotoka na zapadu, te od stepskih područja centralne Azije na sjeveru do afričkog Sahela na jugu. Širenjem islama razvijali su se i gradovi. Orijent je prostor starih civilizacija s dugom tradicijom urbanizacije, pa je islam nastavio baštiniti razvoj starih, ali i podizati nove gradove. Gradovi u ovom prostoru imaju svoje funkcionalne, socijalne i morfološke specifičnosti te čine poseban kulturno-genetski tip grada koji se naziva orijentalni ili islamski grad.

Za osobe koje su porijeklom iz Azije se ponekad koristi izraz orijentalac, ali manje nego u prošlosti, jer se često smatra uvredljivim i "politički nekorektnim".

Povezano

uredi

Vanjske veze

uredi