Atanasije Jevtić

Atanasije (po rođenju Zoran Jevtić, selo Brdarica kod Šapca, 8. 1. 1938) je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Srpske pravoslavne crkve i pravoslavni teolog.

Atanasije Jevtić
Епископ Атанасије Јевтић
Osnovne informacije
Eparhija Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska
Arhijerejski čin Episkop
Titula Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski
Način obraćanja Njegovo preosveštenstvo
Država Bosna i Hercegovina
Godine službe 19921999.
Prethodnik Vladislav
Prethodna eparhija Eparhija banatska
Godine službe 19911992.
Prethodnik Amfilohije
Lični podaci
Svetovno ime Zoran Jevtić
Datum rođenja 8. januar 1938.
Država rođenja Kraljevina Jugoslavija


BiografijaUredi

Rođen je 8. 1. 1938. godine u selu Brdarica kod Šapca. Završio je bogosloviju u Beogradu (u generaciji sa Amfilohijem i Lavrentijem). Upisao je Bogoslovski fakultet 1958. godine, zamonašen je 3. decembra 1960. godine. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu juna 1963. godine, a sledeće 1964. godine odlazi na Teološku akademiju na Halki (Turska) a potom na Teološki fakultet u Atinu. Tu je odbranio doktorsku tezu iz dogmatike na temu „Eklsiologija Apostola Pavla po Svetom Jovanu Zlatoustom“. U jesen 1968. godine odlazi u Pariz, gde najpre nastavlja bogoslovske studije na Institutu Svetog Sergija i dalje usavršava znanje francuskog jezika. Posle provedene jedne godine izabran je za profesora na Institutu. Naredne tri godine je predavao Uvod u bogoslovlje i Patrologiju sa Asketikom, a poslednju godinu predavao je i Istoriju crkve vizantijskog perioda. Vratio se iz Pariza 1972. godine i od tada je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu niz godina predavao Istoriju hrišćanske crkve, neko vreme Istoriju srpske crkve, a 1987. izabran je za redovnog profesora Patrologije. Biran je za dekana Bogoslovskog fakulteta 1980. — 1981. i 1990-1991. godine. Tokom rada na fakultetu, objavio je oko stotinu naučnih radova.

Krajem 1983. godine Atanasije Jevtić u časopisu "Pravoslavlje" započinje objavljivanje feljtona „Od Kosova do Jadovna“, u kojem akcentuje stradanja srpskog naroda u raznim vremenima i raznim delovima Jugoslavije. Feljton prvo detaljno opisuje slučajeve napada Albanaca na Srbe na Kosovu, maltretiranje monaha, silovanja monahinja, itd, poredeći probleme Srba na Kosovu sa genocidom nad Srbima u NDH.[1] U periodu 1980-ih Jevtić je podržavao uspon Miloševića, posebno nakon posete Kosovu Polju 27. marta 1987. godine kada je kosovskim Srbima poručio "Niko ne sme da vas bije!" [1]

BibliografijaUredi

Teško je pružiti čak i najskromniji uvid u bibliografiju radova vladike Atanasija, ali bilo bi vredno spomenuti njegovu Patrologiju, zatim zbornike studija i članaka: Bog se javi u telu, Duhovnost Pravoslavlja, Živo predanje u Crkvi, Zagrljaj svetova, Na putevima otaca I i II, Traganje za Hristom, Filosofija i teologija. Tu su i veoma zapaženi prevodi: Knjige makavejske, Psaltir itd. Posebno valja spomenuti paralelni prevod Knjige postanja sa starohebrejskog i starogrčkog jezika sa komentarima. Epiksop Atansije je takođe poznat i kao prevodilac dela Svetih Otaca. Spomenućemo njegove prevode: Dela apostolskih učenika, Praznične besede Sv. Grigorija Bogoslova i Besede Sv. Jovan Damaskina.

PredavanjaUredi

Učestvovao je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim skupovima iz oblasti crkvene istorije, filozofije, teologije i hrišćanske kulture. Autor je brojnih knjiga, studija, članaka, ogleda i beseda. Objavio je mnoge prevode sa starogrčkog, staroslovenskog, hebrejskog, francuskog, ruskog i drugih jezika.

IzvoriUredi

Vidi jošUredi

Vanjske vezeUredi

Prethodnik:
Amfilohije Radović
episkop banatski
19911992.
Nasljednik:
Hrizostom Stolić