Arsenije Stojković

Arsenije (Stojković, Mokrin, 28. oktobar 1804Sentandreja, 29. mart 1892) je bio episkop Srpske pravoslavne crkve.

Arsenije (Stojković)
Datum rođenja 28. oktobar 1804.
Mesto rođenja Mokrin (Habzburška monarhija)
Datum smrti 29. mart 1892.
Mesto smrti Sentandreja (Austrougarska)

Svetovni život uredi

Episkop Arsenije (Stojković) rođen je 28. oktobra 1804. u Mokrinu, gde mu je otac Trifun bio đakon i učitelj. Osnovnu školu učio je u Mokrinu i Sentivanu. Gimnaziju je počeo učiti u Segedinu, a završio je u Temišvaru. Posle završene učiteljske škole u Somboru završio je Bogosloviju u Vršcu.Posle završene bogoslovske škole studirao je filozofiju u Segedinu i prava u Pešti.

Monaški život uredi

Zamonašio ga je u manastiru Rakovcu protosinđel Pantelejmon (Živković), zamenik arhimandrita rakovačkog Antonija (Nakoa), potonjeg episkopa temišvarskog. Po rukopoloženju u čin đakona bio je pridvorni đakon mitropolita Stefana (Stratimirovića) i profesor Bogoslovije u Karlovcima. U čin protođakona proizveden je 1831., a u čin arhiđakona 1833. Nekoliko godina bio je i konzistorijalni beležnik Arhidijeceze sremsko-karlovačke. Kao profesor bogoslovije proizveden je 1839. za arhimandrita manastira Rakovca, a 1845. premešten je za arhimandrita manastira Grgetega. Posle smrti episkopa bačkog Georgija (Hranislava) osam godina administrirao je Bačkom eparhijom.

 
Mitra episkopa Arsenija (Stojkovića)

Za episkopa budimskog izabran je 10. novembra 1852., a posvetio ga je u karlovačkoj sabornoj crkvi 28. aprila 1853 patrijarh Josif Rajačić. U ovoj eparhiji ostao je skoro četrdeset godina. Posle smrti patrijarha Samuila (Maširevića) postavljen je 1870. za administratora Karlovačke patrijaršije, a 1872. smenjen sa tog položaja. Prilikom izbora patrijarha 1874. godine izabran je jednoglasno za patrijarha srpskog, ali bečka vlada ga nije htela potvrditi. Isto to se ponovilo i 1881., kada je izabran za patrijarha većinom glasova. Oba puta ga je car odlikovao, ali ga nije hteo potvrditi za patrijarha.

Umro je 29. marta 1892. u Sentandreji i sahranjen je u Sentandrejskoj sabornoj crkvi.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi

Prethodnik:
Georgije (Hranislav)
episkop bački (administrator)
18431851.
Nasljednik:
Platon (Atanacković)