Otvori glavni meni
Zejnel Ajdini Toša
Ajdini Zejnel.jpg
Zejnel Ajdini Toša
Datum rođenja 1910.
Mesto rođenja Tupale
Kraljevina Srbija
Datum smrti 7. mart 1942. (dob: 32)
Mesto smrti Gazdare
Kraljevina Jugoslavija
Profesija student
Član KPJ od 1941.
Učešće u ratovima Drugi svjetski rat (NOB)
Narodni heroj od 9. 10. 1953.

Zejnel Ajdini Toša (albanski: Zenel Hajdini; Tupale, kod Medveđe, 1910Gazdare, kod Medveđe, 7. 3. 1942), učesnik Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i narodni heroj Jugoslavije.

BiografijaUredi

Zejnel Ajdini je rođen 1910 godine u selu Tupalu, kod Medveđe. Prva dva razreda osnovne škole završio je u Sijarinskoj banji, a ostala dva u Medveđi. Zbog lošeg imovinskog stanja nije mogao da nastavi školovanje, pa se zaposlio u opštini u Medveđa kao opštinski pisar. Iako je uspeo da nađe posao, njegova želja za daljim školovanje nije se ugasila. Posle dve godine, otišao je u Skoplje i upisao medresu. Tu završio osam razreda gimnazije, a zatim se upisao na Filozofski fakultet u Skoplju, gde je ostao sve do početka rata. Kao student učestvao je u radu revolucionarnog studentskog pokreta. Član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) postao je 1941 godine.

Posle Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, Zejnel prekida studije i dolazi u rodno selo Tupale. Tu počinje sa ilegalnim radom na pripremanju ustanka. Avgusta 1941 godine, odlazi u partizane i stupa u Kukavički NOP odred. U jesen, iste godine, jedna grupa boraca Kukavičkog odreda dobila je zadatak da pređe na Jablanicu i da tamo formira novi odred. U toj grupi nalazio se i Zejnel. Učestvovao je u borbama: na Kukavici, Gornjoj Jablanici, u borbama na Kremenu, prilikom zauzimanja Leskovca, Vučja, Lebana i u drugim borbama u ovom delu Južne Srbije. Bio je i član Štaba Jablaničkog partizanskog odreda.

Poginuo je 7. 3. 1942 godine na Gazdinskom Ridu, kod Medveđe u borbi protiv četnika, Nemaca i Bugara. Kada je kasnije, posle njegove pogibije, na Kosovu i Metohiji formiran Prvi albanski partizanski odred, borci su mu dali ime Odred "Zejnel Ajdini".

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 9. 10. 1953 godine, proglašen je za narodnog heroja.

LiteraturaUredi

  Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.