Kraljevi Jude

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Zedekija, prvotno Tzidkiyahu (hebrejski: צִדְקִיָּהוּ, Şidhqiyyāhû; grčki: ζεδεκιας, Zedekias) bio je posljednji kralj Jude. Bio je treći sin kralja Josije, i Hamutal, kćeri Jeremije od Libne. Tako je bio brat kralja Joahaza i Joakima, odnosno stric kralja Joahina.


Ime mu na hebrejskom znači Şidhqî Yāhû (צִדְקִי יָהוּ), "YHWH [je] moja pravednost".

William F. Albright je vladavinu Zedekije smjestio u period 597-587. pne., a E. R. Thiele u period 597-586. pne..

Život i vladavina uredi

 
Nabukodonosor se suprotstavlja Zedekiji, koji drži plan Jeruzalema na baroknoj statui u Opatiji Zwiefalten u Njemačkoj

Originalno ime mu je bilo Mattanyahu (hebrejski: מַתַּנְיָהוּ, Mattanyāhû, "Gift of God"; Matanija). Godine 597. pne. su Babilonci pod Nabukodonosorom II opsjeli Jeruzalem. Nakon što su zauzeli i opljačkali grad, njegov nećak Joahin je svrgnut i protjeran u Babilon zajedno sa svojim dvorom, uglednicima i oko 10.000 stanovnika. Nabukodonosor je imenovao Mataniju za novog kralja, a on je pri tome promijenio ime u Zedekija.

Kada je došao na vlast imao je dvadesetjednu godinu. Prorok Jeremija mu je bio savjetnik, ali je usprkos toga "činio zlo naočigled Gospoda" (2 Kraljevi 24:19, 20; Jeremija 52:2, 3).

Zedekija je ispočetka bio vazal Nabukodonosora. Međutim, nakon deset godina je, usprkos Jeremijinih upozorenja i usprkos lošeg primjera svog prethodnika, odlučio da se pobuni protiv Babilonaca, odnosno uđe u savez s egipatskim faraonom Hofrom. Nabukodonosoru je to bio povod da "svu svoju vojsku" (2 Kraljevi 25:1) baci na Jeruzalem. Godine 589. pne. je otpočela opsada. Pozrajala je osamnaest mjeseci, a za to vrijeme je "svako najgore zlo palo na grad, koji je do posljednje kapi ispio pehar Božjeg gnjeva" (2 Kraljevi 25:3; Lamentacije 4:4, 5, 9).

Tako je Nabukodonosor uspio po drugi put u svojoj vladavini osvojiti Jeruzalem. Grad je opljačkan i porušen. Zedekija i njegovi sljedbenici su uspjeli pobjeći iz grada, ali su tada uhvaćeni na ravnici Jerihona i odvedeni u Riblu.

Zedekiji su tada pobijeni sinovi, a nakon toga izvađene oči. Potom je okovan lancima 587. pne. odveden u Babilon (2 Kraljevi 25:1-7; 2 Ljetopisi 36:12; Jeremija 32:4,5; 34:2, 3; 39:1-7; 52:4-11; Ezekijel 12:12), gdje je ostao zatočen do smrti.

Nakon pada Jeruzalem je babilonski kralj odredio Nebuzaraddana da uništi sve što je ostalo od grada. Stanovništvo je protjerano u Babilon, ali je mali broj vinogradara i pastira ostao (Jer. 52:16). Gedalija, zajedno s kaldejskim garnizonom Mizpahuje ostavljen da vlada nad Judom (2 Kraljevi 25:22, 24; Jer. 40:1, 2, 5, 6).

Zedekija u Knjizi Mormonovoj uredi

Prema Knjizi Mormonovoj, Zedekijin sin Mulek je izbjegao smrti i, preplovivši oceane (Atlantik i Pacifik) došao u Amerike, gdje je osnovao naciju koaj će se spojiti s Nefitima.[1][2]

Reference uredi

  1. Helaman 6:10
  2. Helaman 8:21


Zedekija
bočni ogranak od Pleme Juda
Kraljevske titule
Prethodi:
Joahin
kralj Jude
597. pne. – 587. pne.
Juda osvojena od
Nabukodonosora II od Babilona
Vođa Kuće Davidove Slijedi:
Shealtiel