Kraljevi Jude

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Joahaz ili Jehoahaz(hebrejski יהואחז) bio je kralj Jude i sin kralja Josije i Hamautal, kćeri Jeremija od Libnaha (1 Kraljevi 3:15; 2 Kraljevi 23:32; Jeremija . William F. Albright mu je vladavinu datirao u godinu 609. pne., s čime se slaže E. R. Thiele. Po rođenju je bio poznat pod imenum Shallum.

Michelangeloova slika Josija-Jekonija-Sheatiel.

Izabran je za kralja, odnosno naslijedio svog oca kada mu je bilo dvadeset tri godine (2 Kraljevi 23:31), iako je dvije godine bio mlađi od Eliakima. Prijestolje je preuzeo pod imenom Jehoahaz, i to nakon što mu je otac ubijen u bitci kod Megida, odnosno pokušaju da se zaustavi egipatska vojska faraona Neha II.

Za vrijeme svoje kratke vladavine je odbacio očeve reforme, prema autorima Kraljeva. Nekoliko mjeseci nakon bitke Neho je pri povratku iz Sirije došao pod zidine Jeruzalema, zarobio Joahaza, nametnuo danak od 100 talanata srebra i nepoznatu količinu zlata te starijeg brata Eliakima imenovao kraljem. On je kasnije vladao pod imenom Jehoiakim. Jehoahaz je potom kao zarobljenik odveden Egipat, gdje je i umro.


Joahaz od Jude
bočni ogranak od Pleme Juda
Kraljevske titule
Prethodi:
Josija
Kralj Jude
609. pne.
Slijedi:
Jehoiakim