Ozija ili Uzija of Jude (hebrejski: עֻזִּיָּהוּ‎) (također poznat kao Azarija), bio je kralj drevnog Kraljevstva Juda i jedan od Amazijinih sinova koje je narod imenovao da zamijene njegovog oca (2 Kraljevi 14:21; 2 Ljetopisi 26:1). On je jedan od kraljeva spomenutih u Isusovom rodoslovlju u Evanđelju po Mateju.

William F. Albright mu je vladavinu smjestio u period 783. pne.-742. pne., dok mu je E. R. Thiele vladavinu smjestio u period 767. pne.-740. pne..

Biblijska tradicija navodi da je vladao pedeset dvije godine, te da mu je vladavina bila "najblagodarnija nakon Jehošafata od vremena Solomona." Smatrao se vrijednim i sposobnim vladarom, koji je bio pod utjecajem proroka Zaharije. Bio je i pobožan te štovao Jahvea. U Jeruzalemu je na kulama napravio strojeve pomoću kojih se moglo ispaljivati strijele i bacati stijene na napadače. Postao je slavnim vladarom.

Biblija, međutim, tvrdi da je s vremenom postao ponosan i prestao štovati Gospoda. Došao je u Hram paliti tamjan, što mu je visoki svećenik Azarija zabranio, a zatim mu se i fizički suprotstavio. Tada je Hram pogodio potres, zidovi su se razdvojili i sunčeve zrake pale na kraljevo lice, pogodicvši ga s tzaraatom odnosno leprom, zbog koje je do ostatka života morao provesti u "izdvojenoj kući" (2 Kraljevi 15:5, 27; 2 Chr. 26:3).


Uzija od Jude
bočni ogranak od Pleme Juda
Prethodi:
Amazija
Kralj Jude
Albright: 783. pne. – 742. pne.
Thiele: 767. pne. – 740. pne.
Galil: 788. pne. – 736. pne.
Slijedi:
Jotham

Drugi Uzija je bio otac Jehonathana, jednog od Davidovih nadglednika (1 Ljetopisi 27:25).