Abijam ("otac mora" ili "moj otac je more" ili "moj otac je bog Yam") bio je četvrti kralj Kuće Davidove i drugi kralj Jude. Bio je sin Rehoboama, unuk Solomona i praunuk Davida. U Bibliji se navodi kao "Abija ("moj otac je Yahweh"). William F. Albright mu je vladavinu smjestio u period 915. pne.-913. pne., dok ga E. R. Thiele smješta u period 913. pne.-911. pne.. Hebrejska Biblija tvrdi da je vladao tri godine. Majčino ime mu je bilo Maaka ili Miheja, unuka zloglasnog Abishaloma (Absaloma).

Rat protiv Jeroboama I uredi

Abijah je poduzeo značajne napore kako bi Kraljevstvo Izrael stavio pod svoju kontrolu. Vodio je veliku bitku protiv sjevernjačkog kraja u Planinama Efrajima; 2 Ljetopisi navode da je u njoj sudjelovalo 1,2 miliona ljudi. Abijah se prije nje obratio vojsci Izraela pozvavši je da prijeđe na njegovu stranu, ali ga ona nije poslušala. Abijahovi ratnici su u njoj odbili pokušaj opkoljavanja te natjerali Jeroboama I na povlačenje, ubivši polovicu njegove vojske.

Iako Abijah nije uspio pokoriti sjever, Jeroboam I je bio toliko pogođen porazom da više nije mogao prijetiti Kraljevstvu Juda.

Abijah je imao četrnaest žena i tridesetšestoro djece. Sahranjen je kraj predaka u Jeruzalemu. Naslijedio ga Asa.


Abijam
bočni ogranak od Pleme Juda
Prethodi:
Rehoboam
Kralj Jude
Albright: 915. pne. – 913. pne.
Thiele: c.913. pne.– 911. pne.
Galil: c.914. pne. – 911. pne.
Slijedi:
Asa