Manaseh od Jude

Kraljevi Jude

Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Manaseh ili Manasija od Jude bio je kralj Jude te sin jedinac i nasljednik kralja Ezekije. Kada je stupio na prijestolje, imao je dvanaest godina (2 Kraljevi 21:1). William F. Albright mu je vladavinu smjestio u period 687. pne.-642. pne., dok E. R. Thiele navodi datume 687. pne.-643. pne..

Iako je imao dugu vladavinu, relativno malo se zna o kralju Manasehu. Biblijski izvori govore kako je ukinuo mnoge od vjerskih reformi svog oca Ezekije, te je ponovno dozvolio pogansku idolatriju uključujući čak štovanje stranih bogova u jeruzalemskom Hramu. Knjiga o Kraljevima također sugerira da je dao pogubiti mnoge od sljedbenika očevih reformi, a rabinska književnost sugerira da je jedna od žrtava bio i prorok Izaija koga je dao prepiliti napola.

Nešto kasniji izvori iz Knjige Ljetopisa navode kako je Manaseh bio zarobljen od Asiraca odveden tamošnjem kralju Esarhaddonu. Zajedno s drugim zarobljenicima je morao ići kralju s kukama ili prstenjem zabijenim u usne, a koje su uzicom vukli njegovi čuvari. Manasehove patnje su ga na kraju natjerale da se obrati Bogu i pokaje za svoje grijehe. Bog mu je uslišio molbu te se vratio u Jeruzalem, ovaj put kao bogobojazni vladar.

Kada je umro, nakon vladavine od četrdesetpet godina - najduže u historiji Kraljevstva Jude - sahranjen je u vrtu Uzze, u "vrtu svoje kuće" (2 Kraljevi 21:17, 18; 2 Ljetopisi 33:20), a ne u Gradu Davidovom, među svojim precima.


Manaseh od Jude
bočni ogranak od Pleme Juda
Prethodi:
Ezekija
Kralj Jude
Albright: 687. pne. – 642. pne.
Thiele: 687. pne. – 643. pne.-
Galil: 697. pne. – 642. pne.
Slijedi:
Amon