Pomoć:Linkovi

(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Poveznice)

Kada koristiti (wiki) poveznice? uredi

Wikipoveznicu treba staviti na onaj pojam o kome ima smisla napisati članak. Najbolje se uči na primjeru: "profesor engleskog jezika"

  • treba staviti poveznicu na engleski jezik, jer jezike ljudi uče godinama, sama činjenica da je moguće završiti fakultet kako bi bio profesor nekog jezika opravdava tu poveznicu.
  • Moguće je staviti čak tri (3) poveznice: profesor, engleski i jezik, ali to nije dobro rješenje. Zašto? Ovo je enciklopedija, a ne rječnik, pa nema mjesta za članke od jedne ili dvije rečenice.

A što se može napisati u člancima tipa učitelj ili profesor? Osoba koja radi u osnovnoj školi, završila Pedagošku akademiju, ili radi u srednjem ili visokom obrazovanju, završila Filozofski/PM fakultet, odnosno bilo koji drugi ukoliko radi na fakultetu u svojoj struci. Tome je mjesto u wikirječniku, pa poveznica (ako postoji), treba ići tamo.

  • No što s poveznicama tipa fizičar, kemičar, biolog? "Onaj koji se bavi fizikom, kemijom, biologijom..." Takve poveznice trebaju upućivati na fiziku, kemiju i biologiju. Moguće je da su nastale tako da netko tko nije znao kako se koriste poveznice (mogućnost da poveznica upućuje na jedno, a da se vidi drugo pomoću "pipe" znaka), no takve poveznice treba ispraviti.
  • Drugačija logika je za poveznicu jezik, koja ima smisla, i o kojoj se mogu napisati tri članka (možda i više). Jedan je anatomski, drugi je govoreni, treći je komunikacijsko sredstvo, dakle govoreni, slikovni,... No po meni svaki put kad negdje piše engleski jezik ili srpskohrvatski jezik ili bilo koji drugi, moguće je staviti dvije poveznice, ali nije to najbolje rješenje, bolje je jednu, a na stranici o konkretnom jeziku naravno da će biti poveznica na jezik kao sistem komunikacije.

Poveznice i preusmjeravanje uredi

Kada koristiti preusmjeravanje piše na ovoj stranici.

Wikipoveznice uredi