Wikipedija:Što pisati

Želim nešto napisati za Wikipediju. Odakle da počnem? uredi

Napišite na papiru sve teme o kojima nešto znate. Prekrižite stvari koje ne možete provjeriti (više o tome na engleskoj stranici Wikipedia:Verifiable) i koje ne idu u Wikipediju (više o tome na Wikipedia:What Wikipedia is not). Zatim slijedite poveznice s glavne stranice dok ne nađete prava mjesta na kojima ćete pisati o stvarima koje su vam ostale na popisu. Ako ste naišli na neku stranicu i želite znati što sve vodi na nju, kliknite na tekst Što vodi ovamo na dnu stranice.

Slobodno prepravljajte članke koji već postoje. Bilo bi dobro da prethodno postanete korisnik zbog raznih prednosti koje to donosi. Ispunjavajte praznine pišući nove članke o vidovima neke teme koji još nisu pokriveni. Kad stvarate nove stranice, prvo se upitajte imate li dovoljno materijala za cijeli članak. Na primjer, možda se nema što reći o nekom liku iz romana, pa je bolje pisati o njemu u već postojećem članku o dotičnom romanu, ili možete napraviti "skupni članak", kao što bi bio npr. Likovi u romanu "Gospodar prstenova", koji bi naveo rečenicu-dvije o svakome od njih. Tek kad tekst o pojedinom liku u takvom skupnom članku postane predug, prebacite ga na zasebnu stranicu.

Kad pišete o kontroverznim temama, molimo vas da budete nepristrani. Tako će ljudi s različitim uvjerenjima zajedno stvoriti nešto dobro.

Imate li neki najdraži grad? Stvorite ili proširite stranicu o njemu. Ako volite neku veliku temu (na primjer, Drugi svjetski rat ili Povijest Kine), napišite što znate o njoj. Napišite kratki sadržaj vaše omiljene knjige. Koji je vaš omiljeni glumac? Napišite članke o njegovim filmovima.

Poveznice na nepostojeće stranice označene su crvenom bojom. Kliknite na njih i napišite članak!

Želite li izazov? Pišite o nečemu što ne znate! To će i vama biti dobra prilika da nešto naučite. Ono što naučite odmah napišite na Wikipediju. Ovo je dobra metoda učenja jer vas tjera da bilježite, organizirate znanje i vlastitim riječima izrazite ono što znate. Englezi imaju svoje savjete za izvrsne članke: How to write a great article.

Nemojte se uvrijediti ako netko drugi promijeni "vašu" stranicu kako bi bila bolja ili u skladu s pravilima Wikipedije. Tako uvijek možete nešto naučiti.

Možete prevoditi stranice s Wikipedija na drugim jezicima i staviti ih na srpskohrvatsku Wikipediju, to je dopušteno! Možete koristiti i informacije koje su javno dobro, ali ipak provjerite jesu li prava na njih zaštićena (o pravima: Wikipedia copyrights).

Da biste surađivali, ne morate ni početi novu stranicu ni dodavati na postojeće. Možete ispravljati pravopis i gramatiku postojećih stranica. Možete brisati besmislice i ispravljati lažne podatke. Možete pretvarati važne riječi u poveznice. Možete nalaziti stranice koje sadrže iste informacije i spojiti ih. Možete postavljati pitanja na stranicama za razgovor.

Vidi i: