Wikipedija:Što je članak?

Što je članak?

V. također: Wikipedia:FAQ i Wikipedia:Članci.
Prečice:
WP:ŠJČ
WP:ČLANAK
WP:ČLANCI

Wikipedijin članak je stranica koja sadrži enciklopedijske infromacije. V. Sve stranice za popis svih Wikipedijinih članaka i Wikipedia:Statistike za statistike Wikipedije i njenom rastu. "Članci" pripadaju glavnom imenskom prostoru Wikipedijinih stranica (također poznatim kao "imennskom prostoru za članke") a koji ne uključuje nijedne od imenskih prostora koji se koriste za posebne svrhe:

  • Wikipedia je imenski prostor za materijale o meta temama koji se tiču same Wikipedije (npr. Wikipedia:Statistike i njena stranica za razgovor Wikipedia talk:Statistike);
  • talk je imenski prostor za razgovore/diskusije/rasprave o tome kakav bi trebao biti sadržaj stranica (npr. Talk:Sestre)
  • special je imenski prostor za tzv. posebne stranice koje je stvorio po zahtjevu (v. Wikipedia:Posebne stranice);
  • user je imenski prostor za stranice koje koriste pojedinačni korisnici Wikipedije (npr. User:OC Ripper).
  • image je imenski prostor za opisivanje i uploadiranje slika (npr. Image:Slika.jpg)
  • MediaWiki je imenski prostor koji se koristi za prečace i ostale tekstualne oznake koji se koriste na Wikipediji (npr. MediaWiki:Disclaimers)

Međutim, sve stranice u imenskom prostoru za članke se ne smatraju člancima; među te izuzetke ulaze:

Automatska definicija koju koristi software u statistikama je: svaka stranica koja je u imenskom prostoru za članke, nije stranica za preusmjerenje i sadrži barem jedan wiki link. Software za statistikku trenutno nema metod za detektiranje stranica za razvrstavanje, niti može ignorirati klice (s druge strane, mnogi članci označeni kao klice ponekad imaju dosta valjanog sadržaja) ili članke koji se sastoje od templatea.

Kvaliteta članaka

uredi

Članci variraju u kvaliteti, od izabranih članaka do kandidata za brzo brisanje. Neki članci su prilično dugi i bogati sadržajem, a neki su prilično kratki i ne predstavljaju više od klice/patrljka.

V. također

uredi

Eksterni linkovi

uredi