Wikipedijine knjige


Ova stranica prikazuje kako u tri koraka stvoriti knjigu s Wikipedijinim člancima. Knjige se mogu stvoriti u PDF formatu ili naručiti za tiskanje na internetskoj stranici PediaPressa.

Tiskane knjige PediaPressa s Wikipedijinim sadržajem.

Korak po korak

 
Slika 1. - okvir u izborniku

Korak 1. - stvaranje knjige iz kolekcije članka

Izbornik knjige, naslovljen "napravi knjigu", nalazi se na lijevoj strani prozora vašeg preglednika. Zadano sadrži dvije poveznice: "Dodaj wiki stranicu" i "Knjige pomoć". (vidi Slika 1.).

Klikom na poveznicu "Dodaj wiki stranicu", stranica koju trenutačno gledate dodana je u knjigu. Kako biste dodali više stranica, morate doći na drugu željenu stranicu i ponovno kliknuti poveznicu "Dodaj wiki stranicu". Također možete dodati sve stranice u kategoriji jednim klikom. Broj stranica u knjizi prikazuje se u izborniku s lijeve strane i automatski se obnavlja svakim dodavanje nove stranice.

Ukoliko je to potrebno, u knjigu se može dodati neka druga izmjena stranice (ne trenutačna inačica) iz njezinih starih izmjena stranice. Više o tome na stranici za pomoć o naprednim mogućnostima.

Korak 2. - naslov knjige

 
Slika 2. - Postavi naslov

Jednom kada su dodane sve željene stranice, kliknite na "Pokaži knjigu" kako biste pregledali vašu knjigu. Nadalje, moguće je dodati naslov knjige te mijenjati redoslijed wiki stranica knjige. Više u odjeljku o naprednim funkcijama.

Korak 3. - preuzimanje ili naručivanje tiskane kopije vaše knjige

 
Slika 3. - Klikni za prezimanje

Dovršenu knjigu možete preuzeti na svoje računalo ili možete naručiti kao uvezanu knjigu. Knjigu možete preuzeti u PDF i OpenDocument formatu (koji se može pregledavati koristeći širok spektar programa za uredske dokumente, kao što je OpenOffice.org), klikom na "Preuzmi" (vidi Slika 3.). Za narudžbu zbirke kao uvezene knjige, kliknite na "Naručite knjigu od PediaPress".

Napredne funkcije

Izmjena redoslijeda wiki stranica

Kako biste izmijenili redoslijed wiki stranica u vašoj knjizi, jednostavno premještajte naslove stranica u popisu u okviru "Vaša zbirka". To se radi na način da mišem odabere naslov stranice te jednostavno povuče na željenu lokaciju (povuci i stavi, engl. drag and drop). Također, možete automatski sortirati stranice u zbirci abecednim redom.

Spremanje i dijeljenje vaše knjige s drugima

Kako biste spremili vašu knjigu, morate imati registrirani suradnički račun na Wikipediji. U odjeljku "Spremi i dijeli svoju knjigu", odaberite jednu od lokacija te navedite naziv knjige. Knjiga će se sačuvati pritiskom na "Sačuvaj knjigu".

Daljnje informacije

Dodatne informacije mogu se pronaći na stranici za pomoć o naprednim mogućnostima.

Tiskane knjige od PediaPressa

Klikom na "Naručite knjigu od PediaPress" možete naručiti da se vaša zbirka wiki članaka tiska i uveze u knjigu. Bit ćete proslijeđeni na internetsku stranicu PediaPressa, usluzi koja omogućava tiskanje knjiga temeljenih na sadržaju Wikipedije. Daljnje informacije o tiskanim knjigama, uključujući cijenu i format, mogu se naći na navedenoj stranici.

Godine 2007. Zaklada Wikimedija i PediaPress dogovorili su dugoročno partnerstvo s ciljem poboljšanja dostupnosti Wikipedije i drugih wiki-projektima, u obliku kvalitetno tiskanih proizvoda ili tekstualnih dokumenata u OpenDocument formatu.

Povezani članci