Za ostala značenja, vidi Vlaška (razvrstavanje).

Vlaška (takođe poznata kao Vlahia ili Valahia; na rumunskom: Цѣра Рȣмѫнѣскъ, Ţara Românescă, doslovno "Rumunska zemlja"; na turskom: Eflak) je bivša kneževina, koja je postojala od kasnog srednjeg do sredine 19. vijeka. Danas je to jedna od istorijskih pokrajina Rumunije, a ko ne i njen najvažniji deo sa prestonicom.

Karta Rumunije s Vlaškom predstavljenom žutom bojom.
Tri najveće i najvažnije pokrajine današnje Rumunije (Vlaška, Transilvanija i Moldavija) u 16. veku
Stara vrata grada Trgovišta, nekadašnjeg prestonog grada Vlaške

Vlaška se kao prostrana oblast deli na Munteniju (Veliku Vlašku) i Olteniju (Malu Vlašku).

Poreklo naziva uredi

Naziv Vlaška vezuje se za reč vlah koja je slovenskog porekla, a prihvatili su je i Grci, a potom i ostali. Tokom istorije ona se najviše odnosila na stanovništvo latinskog porekla u središnjoj, istočnoj i južnoj Evropi (Rumuni, Vlasi, Cincari...). Kasnije su izraz vlah prihvatili i narodi koji su dospeli na ove prostore (Turci, Mađari). Danas se ovim izrazom naziva sve latinizirano stanovništvo osim Rumuna.

Geografija uredi

Vlaška, kao oblast, zauzima najveći deo Vlaške nizije. Ona se prostire sjeverno od Dunava i južno od Karpatskih planina. Rijeka Olt dijeli Vlašku na dvije oblasti: istočni dio, Muntenija i zapadni dio Oltenija. Na jugu, Vlaška se graničila s Bugarskom i Osmanskim Carstvom, a na sjeverozapadu s Transilvanijom, te Moldavijom, na sjeveristoku.

Glavni grad je mijenjan tokom vremena, od Kurtea de Arđeš (Kurtja na Arđešu), do Trgovišta i konačno Bukurešta.

Istorija uredi

Za period Vlaške kao osmanlijskog suverenstva, vidi članak Vlaška (osmanlijsko suverenstvo).

Značajni vlaški vladari uredi

Galerija uredi

Povezano uredi

Spoljašnje veze uredi