Disambig.svg Ovo je članak o iranskom jezeru. Za istoimeno naselje, v. Valašt (naselje).
Valašt
((fa)) ولشت
Valasht.jpg
Jezero Valašt
Lokacija
Države  Iran
Pokrajine Mazandaran
Naselja Valašt
Koordinate 36°32′19″N51°17′23″E
Hidrografija
Vrsta tektonsko; slatkovodno
Površina 0,15 km²
Volumen 0,003 km³
Aps. visina 915 m
Dužina 0,8 km
Širina 0,35 km
Dubina 28 m
Hidrologija
Pritoke nema
Odljev Rud-e Čalus
Karta
Valašt is located in Iran
Valašt
Lokacija Valašta u Iranu

Valašt (perz. ولشت) je slatkovodno jezero u pokrajini Mazandaran na sjeveru Irana, oko 23 km jugozapadno od grada Čalusa odnosno 80 km sjeverno od Teherana. Tektonskog je porijekla i nalazi se na sjevernim padinama Alborza koje se spuštaju prema Kaspijskom jezeru. Valašt nema stalnih pritoka i napaja se isključivo padalinama odnosno površinskim otjecanjem sa susjednih planina.

Jezero ima površinu od 0,15 km², dubinu do 28 m i volumen od 3,000.000 . Proteže se duljinom od 800 m u smjeru istok-zapad, dok mu najveća poprečna širina iznosi 350 m. Nadmorska visina Valašta je 915 m i prema sjeveru, zapadu i jugu omeđen je planinama visine 1400 – 1700 m, dok je prema istoku kotlina gotovo otvorena pa jezerska voda tokom kišnih mjeseci otječe dolinom prema Rud-e Čalusu.

Geolozi pretpostavljaju da je prirodna laporno-vapnenačka brana nad dolinom posljedica snažnog potresa (M≈7,7) iz 958. godine koji je izazvao klizišta. Zbog tektonskih i vulkanskih aktivnosti Alborza, prirodnoj brani prijeti popuštanje čime bi se izravno ugrozilo 10.000 stanovnika koji žive u nizvodnim dolinama, odnosno istoimeno naselje Valašt smješteno na samoj brani. Posljednji snažan potres na ovom području zabilježen je 1999. godine.

Užom okolicom Valašta prevladava sredozemna klima (Csa), a relativna vlažnost zraka bitno je niža od susjednih područja na manjim visinama od kojih je odvojen planinom. Dok u navedenoj vlažnoj zoni udaljenoj svega 1000 m prevladavaju suptropske i mješovite šume, Valašt nije izravno izložen djelovanju Kaspijskog jezera pa su mu litice relativno ogoljene i njihova se flora sastoji od niskog grmlja i makovice. U faunu spadaju losos i klen, te više vrsta ptica selica. Privredne aktivnosti oko Valašta usmjerene su na ekološki turizam, ribolov i ribogojstvo. Od 1973. godine u jezeru se uzgaja kalifornijska pastrva.

GalerijaUredi

PovezanoUredi

LiteraturaUredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Valašt