"Saint's Supper" (japanski: 聖者の晩餐 Seija no Bansan) je bila jedanaesta epizoda prve sezone animea Psycho-Pass. Jedanaesta epizoda je označila završetak prve polovice prve sezone, a premijerno je emitirana 21. prosinca 2012. godine u 00:00 u sklopu Fujijevog programskog bloka noitaminA. Epizodu je režirao Naoyoshi Shiotani, dok je direktor animacije bio Hirotaka Endo. Scenarij potpisuju Makoto Fukami i Gen Urobuchi.

"Saint's Supper"
Epizoda animea Psycho-Pass
U trenutku kada je Shōgo Makishima držao britvu na vratu Yuki Funahare, njegov je Crime Coefficient bio 0. Bila je to prva takva situacija u animeu i otvorila je cijelu seriju pitanja koja će biti razjašnjena u kasnijim epizodama, a njezine posljedice su stvorile šokantan učinak koji je utjecao kako na likove tako i na gledatelje te je dodatno pojasnio Makishimin karakter. Uz to, bio je ovo prvi puta da je Makishima direktno ubio, čime je dan dodatni obol njegovom profilu, prezentiranom nešto ranije.
"Seija no Bansan"
(聖者の晩餐)
Epizoda br.1x11
RežijaNaoyoshi Shiotani
Direktor animacijeHirotaka Endo
ProdukcijaProduction I.G
ScenarijMakoto Fukami
Gen Urobuchi
MuzikaYūgo Kanno
Uvodna pjesma"abnormalize"
Ling Tosite Sigure
Odjavna pjesma"Namae no Nai Kaibutsu"
EGOIST
Premijera21. prosinca 2012.
Trajanje25 minuta
Gostujući glasovi
Kronologija epizode
← Prethodna
"Methuselah's Game"
Sljedeća →
"Crossroad of the Devil"

Ova je epizoda bila direktan nastavak na prethodnu, a donijela je rasplet situacije između Sengūjija i Kōgamija. Iako je Kōgami bio uspješan, Makishima je iskoristio situaciju i umanjio taj poraz, usput testirajući Akane i njezinu odlučnost.

Sinopsis uredi

U dodatnoj sceni, Shōgo Makishima komentira lov, odnosno obračun između Kōgamija i Sengūjija, uspoređujući ga s vesternima, odnosno herojskim epovima. Kōgamija je nazvao "distopijskim Beowulfom" te dalje zaključio kako su oni rođeni u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu, u bolsnom društvu. Međutim, put kojeg su odabrali je svejedno ispravan. Promatrajući lov, Makishima komentira kako se Sengūji u neplaniranim uvjetima snalazi bolje nego što je očekivao, pitajući se mogu li se lovac i lovina u jednom trenutku zbližiti. Uz osmijeh, opominje sam sebe da je počeo previše uživati u ovom lovu.

Radnja odlazi među inspektore PSB-a, gdje vidimo Ginozu kako šalje Akane i Masaoku u potragu za Kōgamijem, dok on s Enforcerima ide eliminirati izvor ometanja signala. Dok Akane i Masaoka jure hodnikom, Ginoza govori Yayoi i Kagariju kako ne zna što se točno događa, ali se slaže s Kagarijem da je situacija ozbiljna, nakon što ovaj prokomentira kako nikad nije čuo Kōgami da govori na taj način. Istovremeno, na lovištu, Kōgami napušta skrovište kako bi odvukao Lovecrafta i Sengūjija od Yuki te uspijeva izbjeći njegove metke, dok se on žali na pusto skrivanje. U tom se trenutku pojavljuje mobilna postaja koja locira Kōgamija i odlazi prema njemu. Na drugoj lokaciji, Kagari uspijeva pronaći izvor ometanja signala te ga uništava.

Dok se mobilna postaja kreće prema Kōgamiju, Lovecraft ju uspješno obori, međutim Kōgami se ipak uspijeva dokopati Dominatora. On ga ekspresno uperi prema Lovecraftu, nakon čega Dominator aktivira Destroy Decomposer.[1] Dok se Dominator puni, Lovecraft napada Kōgamija, ali ovaj uspješnim skokom izbjegne napad i u zraku uništi psa. Nakon tog uspjeha, Kōgami se ponovo sakrije i shvati, temeljem razmaka između svaka dva pucnja, da Sengūji koristi dvocjevku.

Makishima se obraća Sengūjiju i govori mu kako je vrijeme isteklo; PSB je otvorio signal i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti i prekinuti igru. Sengūji komentira kako je Lovecraft ubijen, zaključujući kako je njegova lovina konačno počela uzvraćati udarac. Nakon toga se prisjeća da je, kada je bio mlad, često sudjelovao u građevinskim radovima u zemljama u razvoju. U tom je svojstvu često bio suočen s rizikom, a njihove mogućnosti da predvide rizik su, zbog iznenadnih napada, bile ograničene, mada je zarada bila veća. Jednom, prije nekih 70-80 godina, u jednoj od tih zemalja su ih napali gerilci i ubili njegovog kolegu koji je sjedio tik pored njega. I dok je krv njegovog kolege curila po njemu, on se osjećao življim i jačim nego ikad prije. Za njega je to bila lijepa uspomena. Makishimi govori kako se u ovoj situaciji ponovo osjeća tako, zbog čega bi bilo okrutno od njega da mu sugerira bijeg. Makishima mu napominje kako lov više nije samo igra, međutim Sengūji spremno prihvaća izazov.

Lov se u tom trenutku nastavlja i Kōgami jedno vrijeme uspješno izbjegava Sengūjijeve metke. Nakon nekoliko Sengūjijevih propuštenih prilika, Kōgami ga uspijeva uhvatiti u zasjedi te mu pomoću Dominatora uništi lijevu ruku, međutim Sengūji se brzo snalazi i jedno rukom uspijeva ispaliti metak prema Kōgamiju te ga teško ozlijediti. Kōgami uspijeva pobjeći, ostavivši za sobom krvavi trag. Kao lovački pas, Sengūji prati tragove s perverznim osmijehom i dolazi do niza metalnih kanistara do kojih vode krvavi tragovi. Jedan od kanistara se sruši niz kosinu i Sengūji zaključi kako se Kōgami krije iza njega. Zadovoljno, odlazi do kanistara samo da bi shvatio da se iza njih krije Yuki, a ne Kōgami. Dok on zbunjeno promatra Yuki, na dnu kosine, iz svog skrovišta izlazi Kōgami i nacilja Sengūjija. Kako je njegov Crime Coefficient bio 328, aktiviran je Lethal Eliminator koji je odmah ubio Sengūjija. Yuki je zadovoljna, međutim Kōgami se sruši zbog umora i rana. Yuki mu dolazi pomoći, no ubrzo se pojavljuje Makishima koji ju odvodi sa sobom i ostavlja Kōgamija na podu u polusvjesnom stanju.

Masaoka i Akane, u međuvremenu, dolaze do lovišta i ubrzo uspijevaju pronaći Kōgamija. Akane je šokirana njegovim stanjem, dok mu Masaoka želi pružiti prvu pomoć. Kada mu Akane odgovori da zna što treba raditi, ali da u praksi nikad nije primijenila to znanje, Masaoka preuzme dužnost uz pomoć drona. Kōgami, uspjevši se kratko sabrati, informira Akane kako postoji treća osoba te kako je on sa sobom odveo Yuki. Akane pojuri za njime, unatoč Masaokinoj vici, koji odluči kako je ipak važnije pomoći Kōgamiju. U međuvremenu su na lokaciju došli Ginoza i njegov tim. Kagari komentira kako ga to mjesto podsjeća na bojno polje ili klaonicu, zaključivši kako je tu ubijeno gotovo stotinjak osoba. Ginoza zaključi kako je Kōgami namamljen na lokaciju, a Kagari nadodaje kako ga to mjesto podsjeća na arene u borilačkim igrama, mada mu je teško povjerovati da bi se netko tako igrao s pravim ljudima. Tada se Ginozi javi Masaoka koji mu prenosi informacije i poziva ih da brzo dođu do njega. On je uspio skrpati Kōgamija i vratiti mu svijest, međutim nije htio vaditi metke iz njegova tijela, odlučivši to prepustiti profesionalcima. Kōgami pita za Akane, a Masaoka mu govori kako je nestala te kako planira ići za njom. Kōgami također želi ići i pokuša se ustati, no Masaoka hitno reagira i odvali Kōgamija glavom u glavu i tako ga onesposobi.[2] U tom trenutku dolaze Ginoza i ostali Enforceri, a Masaoka im govori da paze na Kōgamija dok on kreće za Akane. Yayoi identificira leš kao onaj Toyohise Sengūjija, što uvelike iznenadi Ginozu.[3]

 
Scena u kojoj Makishima britvom prereže Yukin vrat nije direktno prikazana na ekranu, moguće zbog njezine iznimne brutalnosti, a prezentirana je jednim, kratkim i brzim, kadrom koji prikazuje krvavu britvu nakon samog ubojstva. Makishima je u tom trenutku demonstrirao svu brutalnost svoje slobodne volje i opasnost koju predstavlja za društvo i pojedince.

U međuvremenu, Akane je uspjela pronaći Makishimu i Yuki, ali su se nalazili nekoliko razina iznad nje. Akane se predstavila kao inspektorica i naredila Makishimi da se zaustavi, nakon čega ga je provjerila s Dominatorom, ali je njegov Crime Coefficient bio 79.2 pa se Dominator zaključao. Akane se malo iznenadi, ali ne reagira odmah. Makishima ju tada prepozna kao inspektoricu te joj se predstavi. Akane je šokirana, a Makishima izvlači zadovoljstvo iz njezine reakcije. Zaključuje kako je PSB ipak imao određene tragove koji su vodili do njega, a Akane mu napominje da je osumnjičen za brojne teške zločine te da zahtijeva od njega da se preda. Makishima joj nudi razgovor na licu mjesta te ju upita na koje je zločine točno mislila, spominjući Masatakea Midoa i Rikako Ōryō. Akane bijesno komentira kako je znala da on stoji iza tih slučajeva. Makishima tada navodi kako, za njega, ljudi imaju vrijednost samo onda kad djeluju temeljem vlastite slobodne volje. Sukladno tome, on je mnoge ljude pitao o slobodnoj volji i promatrao njihovo djelovanje cijelo to vrijeme. Akane ga naziva običnim kriminalcem, međutim Makishima ju upita kako ona uopće definira zločin, odnosno definira li zločin isključivo Sibyl. Akane ga tada ponovo skenira i otkrije Crime Coefficient od 49.7, dakle još niži nego prošli puta. Makishima komentira kako je znanost uspjela otkriti ljudske duše i skenirati njihov um, međutim takve se procjene ne odnose na njihovu slobodnu volju, koja je još uvijek ostala izvan te sfere, pitajući se temeljem kojih kriterija Akane procjenjuje dobro i zlo. Akane je zbunjena, a Makishima napominje kako želi vidjeti ljepotu ljudskih duša, no pita se imaju li oni koji slijepo prate Sibyl uopće ikakvu vrijednost te dobaci Akane Sengūjijevu pušku, koju je imao sa sobom. Tada doda je da, kada je već tu, da bi mogao testirati i Akane, odnosno provjeriti njezinu detektivsku procjenu. Kada ga Akane pita što misli uraditi, Makishima govori kako će pred njom ubiti Yuki, potpuno hladan i smiren, dok Dominator otkriva novi pad Crime Coefficienta. Makishima joj govori kako, ako ga želi zaustaviti, može iskoristiti pušku koju joj je dao, a ne "taj beskorisni komad starog željeza". Akane govori kako to nikada ne bi mogla učiniti jer je Makishima, koji ujedno dovršava rečenicu, uzoran građanin. Tada vadi britvu i ironično upita je li to zato što ga Sibyl smatra uzornim, a što dokazuju brojke Dominatora? Tada poreže Yuki po leđima, a Dominator pokazuje još manju brojku Crime Coefficienta. Akane se pita kako je to moguće, a Makishima govori da ni on sam ne zna kako i zašto je njegov Hue uvijek potpuno bijel, ali da je tako od djetinjstva i da se on nikada nije zamaglio.

 
"Vama se ja činim bezopasnim, zar ne? Dobar član Sibyla, koji ne bi ni mravu naudio... Kada uočite moje metode... bit će prekasno."

Dok Yuki moli Akane za pomoć, Makishima ju muči oštreći svoju britvu o njezinu kosu, govoreći kako mu Sibyl i svi oni ne mogu suditi te da je za njega potreban onaj sudac koji bi temeljem vlastite slobodne volje mogao postati ubojica, dodajući na kraju te replike dobrohotan osmijeh. Dok Yuki u suzama trpi mučenje, Akane uzima pušku u jednu ruku i govori Makishimi da ju pusti, međutim Makishima govori kako bi takva smrt bila prikladan kraj. Tada ju upita osjeća li važnos života na svom kažiprstu, dodajući kako Sibylove marionete to ne mogu jer je to nešto što sa sobom nosi samo slobodna volja. Akane se još jednom pokuša osloniti na Dominator, no brojke i dalje padaju, a Makishima joj u tom trenutku citira Renéa Descartesa i njegovu misao o odlukama. Makishima ju izaziva, upozorava da mora čvrsti držati pušku ili će ga promašiti da bi joj na kraju, ozbiljnim tonom, rekao da ga nacilja s ubilačkom namjerom. Nesigurna i zbunjena, Akane ispali dva metka držeći pušku u jednoj ruci i promaši Makishimu.[4] Akane ispusti pušku i prestavljeno gleda Yuki, dok Makishima govori kako ga je razočarala te kako ju zbog toga mora kazniti. Povlači uplakanu Yuki za kosu te joj polaže britvu na vrat. I dok Akanein Dominator pokazuje kako je Makishimin Crime Coefficient 0, on joj hladnokrvno presijeca grkljan te ju ubija ispred Akane. Masaoka čuje Akanein vrisak te potrči u smjeru glasa. Dok Yukina krv kapa na niže razine, a Akane izgubljeno sjeti na koljenima, Makishima mirno odlazi s mjesta zločina.

Natrag na površini, policija je ogradila područje, a medicinske službe su se pobrinule o Kōgamiju, koji traži Akane. Akane je u šoku i stalno ponavlja sljedeću rečenicu: "Dopustila sam da Yuki umre bez da sam išta uradila...". Kōgami ju samo dotakne rukom, a ona počne glasno plakati. Kōgami ju upita što se dogodilo, a ona mu govori kako je upoznala Makishimu te kako Dominator ne može evaluirati njegov Psycho-Pass.

Na drugo mjestu u gradu u kojem pada snijeg, Makishima mirno šeta ulicom među ostalim ljudima i kontemplira o svom planu. Njegove misli, s kojima epizoda i završava, uz prikaz grada iz ptičje perspektive, sljedeće su: "Savršen plan ne znači da sve ide unutar očekivanja. Savršen plan se ostvaruje... kada ima potrebnu plastičnost da se fleksibilno nosi s problemima. Inspektorica pri PSB-u... Moglo bi se reći da je moje razočarenje njom bilo očekivano. Ali, što je s tobom... Shinya Kōgami... ? Koliki si ti stupanj opasnosti? Koliki si ti stupanj kaosa? Jesmo li kontradiktorni jedan drugome? Jesmo li suprosnosti jedan drugome? U svakom slučaju, nije me briga. Siguran sam da si moja sušta suprotnost. Vama se ja činim bezopasnim, zar ne? Dobar član Sibyla, koji ne bi ni mravu naudio... Kada uočite moje metode... bit će prekasno."[5]

Glasovi uredi

Glavne uloge uredi

Gostujuće uloge uredi

Podaci o Psycho-Passu uredi

Koncept Psycho-Passa je izrazito važan za cjelokupno razumijevanje animea i njegove radnje. Sukladno tomu, likovima se kroz epizode redovito mjeri razina Psycho-Passa, a te se brojke prikazuju ne Dominatoru kao i na službenim evidencijama koje dostavlja Sibyl. Kroz osmu epizodu, prezentirane su sljedeće brojke:

  • Toyohisa Sengūji:   328 (brojka koju pokazuje Kōgamijev Dominator)
  • Shōgo Makishima:   79.2 (brojka koju je pokazao Akanein Dominator)  49.7 (brojka koju je pokazao Akanein Dominator)  48.5 (brojka koju je pokazao Akanein Dominator)  32 (brojka koju je pokazao Akanein Dominator)  18.3 (brojka koju je pokazao Akanein Dominator)  0 (brojka koju je pokazao Akanein Dominator)

Reference na popularnu kulturu uredi

Psycho-Pass je kao anime u cjelini imao karakteristiku da često vrši reference na zapadnu filozofiju i pop-kulturu. Taj je običaj započeo s trećom epizodom te se nastavlja u daljnjima. U jedanaestoj epizodi su realizirane dvije reference i to obe od strane Makishime, s tim da je prva od njih viđena samo u proširenom izdanju epizode, kada Makishima ima jedan od svojih dijaloga. U tom je monologu Makishima igru koju vode Toyohisa Sengūji i Shinya Kōgami usporedio s duelom u herojskom epu, uspoređujući Kōgamija s distopijskim Beowulfom, naslovnim junakom istoimenog srednjovjekovnog epa. Kao što se Beowulf borio protiv Grendela u epu, tako se i Kōgami (distopijski Beowulf) bori protiv Sengūjija (distopijski Grendel), čime ovo postaje referenca koja je zapravo simbolčka interpretacija same borbe.

Druga referenca bilo je Makishimino pozivanje na Renéa Descartesa, velikog francuskog matematičara i filozofa kojeg se smatra začetnikom racionalizma u zapadnoj filozofiji. Naime, kada Makishima ponudi Akane da ga ubije Sengūjijevom puškom kako bi spasila Yuki, uoči kod nje veliku količinu dvojbe, odnosno nemogućnost da donese odluku zbog, kako on to interpretira, slabosti i ovisnosti o Sibylu, mada će se kasnije ispostaviti kako se radilo o Akaneinim vlastitim moralnim načelima. U svakom slučaju, Akane se dvoumila, a Makishima joj je u tom trenutku naveo kako je Descartes rekao da oni koji ne mogu donijeti odluku to nisu u stanju ili zato što su im želje prevelike ili zato što im nedostaje intelekta. Akane se još neko vrijeme premišljala, a onda je ispalila dva metka, međutim promašila ga je s oba zbog svoje nesigurnosti, nakon čega je on, za kaznu, ubio Yuki.

Glazba uredi

Uvodna pjesma korištena tokom prve polovice prve sezone bila je "abnormalize" benda Ling Tosite Sigure. Glazbu i tekst uvodne pjesme potpisuje frontmen benda TK. Tokom ove epizode nije prikazana i uvodna špica koja će kasnije biti prisutna, već je uvodna pjesma pratila radnju same epizode. Odjavna pjesma, uz prisutnu odvajnu špicu, bila je "Namae no Nai Kaibutsu" u izvedbi dua EGOIST. Glazbu, tekst i aranžman za pjesmu potpisuje ryo, instrumentalist benda. Ipak, ovo je bila posljednja epizoda koja je koristila ove dvije pjesme kao uvodnu i odjavnu numeru jer je označila kraj prve polovice sezone. Od sljedeće su epizode uvodna i odjavna pjesma promijenjene, što je ostalo do kraja sezone.

Ostalu glazbu potpisuje kompozitor Yūgo Kanno, koji je potpisao glazbu za cjelokupni anime.

U ovoj je epizodi ponovo puštena i kompozicija klasične muzike, a to je ponovo bila "Oda radosti" iz Beethovenove 9. simfonije, koja je nanovo pratila Sengūjija kada je krenuo u konačni obračun s Kōgamijem. U tom je kontekstu Beethovenova 9. simfonija postala lajtmotiv povezan sa Sengūjijevim likom, što je jedinstven primjer u animeu.

Kritike uredi

Jedanaesta je epizoda dobila gotovo univerzalne pohvale. Na portalu IMDb je dobila ocjenu 8.8/10,[6] s kojom je postala ne samo dotad najbolje ocijenjena epizoda već i, komparativno gledajući, najbolje ocijenjena epizoda obaju sezona animea.[7] Istu ocjenu imala je i dvadeset prva epizoda, međutim prva je epizoda imala više glasova. Na portalu MyAnimeList.net, epizoda je dobila ukupnu ocjenu 4.8/5 temeljem nešto više od 1,000 glasova, čime se ona izjednačila s prethodnom kao najbolje ocijenjena epizoda na portalu.[8] Također, jedanaesta epizoda je proglašena najboljom epizodom u glasovanju fanova povodom desete obljetnice bloka noitaminA.

S druge strane, Thomas Zoth s portala The Fandom Post.com nije bio pretjerano oduševljen desetom i jedanaestom epizodom, za koje je napisao zajedničku kritiku.[9] Epizodama je dao zajedničku ocjenu "B+", nešto lošiju od njegovih par prethodnih ocjena, zaključivši kako će fanovi Gena Urobuchija zasigurno uživati u ovim epizodama, međutim oni koji to nisu neće biti previše zadovoljni.[9] Na kraju je dodao kako Psycho-Pass neupitno jest dobra serija, međutim kako nije siguran da je uvijek dobra iz razloga zbog kojih to želi i biti.[9]

Reference uredi

  1. Lovecraft je bio mehanički pas tako da klasična analiza Psycho-Passa na njemu nije bila primjenjiva. Međutim, Dominator je u ovom slučaju analizirao razinu opasnosti, koja je u ovom slučaju bila A+. Sukladno tako visokoj razini opasnosti, Dominator je aktivirao Destroy Decomposer. Ovakva je situacija bila i tokom treće epizode.
  2. Masaoka je rekao da mu je žao što mora tako postupati s njim, s obzirom na ozljede, ali nije želio gubiti vrijeme jer je bio uvjeren kako je Akane u opasnosti.
  3. Sengūji je uživao velik društveni ugled i bio je izrazito moćan u japanskom društvu pa je bilo krajnje neobično vidjeti njega kao kriminalca, iako je zbog svog položaja mogao izbjegavati provjere Psycho-Passa.
  4. Kako otkriva novelizacija, objašnjenje zašto Akane nije spasila svoju prijateljicu leži u tadašnjem društvenom stavu. Naime, ubijanje uz pomoć Dominatora se smatralo izvršavanjem presude Sibyla, odnosno ubijanje u ime Sibyla pa je time nestajala individualna odgovornost sa same osobe ubojice, dok je ubijanje mimo Sibylove odluke značilo da osoba doista postaje ubojica i da odgovornost leži isključivo na njemu.
  5. Citat je preuzet iz sadržaja same epizode, odakle je preveden i prezentiran ovdje na srpskohrvatskom jeziku.
  6. IMDb - "Saint's Supper"
  7. IMDb - Ocjena epizoda
  8. Psycho-Pass Episode 11 Discussion
  9. 9,0 9,1 9,2 Psycho-Pass Episode #10-11 Anime Review

Vanjske poveznice uredi