Transparent Shadow

"Transparent Shadow"[1] (japanski: 透明な影 Tōmeina Kage) je devetnaesta epizoda prve sezone animea Psycho-Pass. Epizoda je premijerno emitirana 28. veljače 2013. godine u sklopu Fujijevog animacijskog bloka noitaminA, a režirao ju je Naoyoshi Shiotani prema scenariju Gena Urobuchija i Makoto Fukami. Direktor animacije bio je Yasuo Ejima, kojemu je to bila treća epizoda na kojoj je surađivao u toj ulozi. Glazbu je, kao i ranije, potpisao Yūgo Kanno.

"Transparent Shadow"
Epizoda animea Psycho-Pass
Istraga koju su zajednički vodili Shinya Kōgami i njegov bivši mentor, Jouji Saiga, bila je okosnica ove epizode, u kojoj je otkriven Makishimin posljednji plan za rušenje Sibyla
Tōmeina Kage
(透明な影)
Epizoda br.1x19
RežijaNaoyoshi Shitani
Direktor animacijeYasuo Ejima
ProdukcijaProduction I.G
ScenarijMakoto Fukami
Gen Urobuchi
MuzikaYūgo Kanno
Uvodna pjesma"Out of Control"
Nothing's Carved in Stone
Odjavna pjesma"All Alone with You"
EGOIST
Premijera28. veljače 2013.
Trajanje25 minuta
Gostujući glasovi
Kronologija epizode
← Prethodna
"Promises Written in Water"
Sljedeća →
"The Place Where Justice Is Found"

Devetnaesta epizoda označila je povratak originalne animacijske ekipe nakon dvoepizodne pauze, čime su uklonjene brojne pogreške u animaciji koje su se javile u prethodne dvije epizode. Radnja ove epizoda fokusirana je na odbjeglog Enforcera Shinyju Kōgamija, koji je napustio PSB i izašao izvan zakona kako bi se obračunao sa Shōgom Makishimom. Prilikom istrage, Kōgami posjećuje profesora Saigu, koji mu pomaže u razotkrivanju Makishimina plana. Paralelno, epizoda analizira kako se cjelokupna situacija odražava na Ginozu i Akane.

Sinopsis uredi

Na samom početku epizove vidimo Kōgamija kako, u Masaokinom skrovištu, vježba s revolverom. Nakon vježbe, pred zoru, Kōgami navlači masku, uzima Masaokin stari motor i izlazi na cestu.

 
Iako je sve to ranije natuknuto, u ovoj je epizodi potvrđeno da se Ginozin Crime Coefficient nalazi u kritičnom stanju i da bi u svakom trenutku mogao naglo eskalirati. Ginoza je, kao lik, imao najviše poteškoća u kontroliranju svoje psihe tokom ovog slučaja.

Radnja se prebacuje na Ginozu, koji se nalazi na sastanku sa svojim savjetnikom. Ovaj mu govori kako mu je Hue u kritičnom stanju te da, iako mu Crime Coefficient još uvijek fluktuira, postoji mogućnost da se naglo pogorša. Savjetnik ga upozorava da postoji mogućnost da ga se proglasi latentnim kriminalcem, na što se Ginoza slatko nasmije, sjetivši se svog bivšeg partnera, koji je doživio istu sudbinu. Komentirajući ironiju situacije, Ginoza naglašava kako taj partner više nije partner, već njegov podređeni. I dok Ginoza govori kako se cijelo vrijeme trudio izbjeći takvu sudbinu, a upravo mu se to događa, savjetnik mu govori kako će započeti s intenzivnim tretmanom, međutim inspektor ju odbija na neko vrijeme te se ustaje kako bi otišao. Iako ga savjetnik upozorava, Ginoza govori kako mu promatranje nove partnerice daje nadu u to da sve, zapravo, ovisi o tome kako netko gleda na stvari.

U međuvremenu, Kōgami se motorom vozi do izolirane kuće profesora Saige, koji ga dočekuje ispred vrata i poziva ga unutra. Na ulazu Saiga deducira da Kōgami nosi pištolj, i to stari revolver, što Kōgami potvrdi i prokomentira kako je njegov bivši profesor vidovit; Saiga samo hladno objasni kako je sve stvar opservacije i logike, napominjući da mu je to već mnogo puta objasnio.

Natrag u zgradi PSB-a, odlučna Akane odlazi u ured, gdje ih Ginoza obavještava, iako su svi to znali, da je Kōgami pobjegao. Napominje kako će Kōgami vjerojatni ići po Makishimu, ali kako je to i njihov zadatak, dodajući da se odmah pobrinu za Kōgamija ukoliko ga susretnu; Akane ironično komentira kako Makishimu moraju uhapsiti živoga, dok se za Kōgamija mogu pobrinuti kako žele. Masaoka sugerira da problem Kōgamija u danom trenutku stave postrani, s obzirom da će sigurno naletjeti na odbjeglog Enforcera ako dođu do Makishime, na što se Yayoi pita gdje bi se Makishima uopće mogao nalaziti. Ginoza objašnjava da će potraga za njim biti teška jer, iako je njegovo lice sada dobro poznato, cjelokupni sigurnosni sustav, uključujući i ulične skenere, još uvijek nije obnovljen nakon velikih nereda te da će još pet dana biti izvan pogona. Yayoi sugerira da bi Makishima mogao iskoristiti to vrijeme da pobjedne, međutim Akane se uplete i ustvrdi da će Makishima zasigurno nešto pokušati u tom periodu. Dalje objašnjava kako Makishima nije tip koji odustaje jer je stjeran u kut te da će on zasigurno testirati svijet oko sebe do samoga kraja.

 
Kada se prilikom razgovora sa Shion rasplakala, Akane se pitala kako uspijeva ostati tako hladna unatoč svim problemima. Ovo je bio prvi trenutak u kojem je implicirano kako bi Akane, kao i Makishima, mogla biti kriminalno asimptomatična, ili barem sklona tomu.

Nešto kasnije, Akane odlazi do Shion u njezin laboratorij. Pušeći cigaretu, Shion upita Akane je li dobro, s obzirom na recentna događanja, na što Akane, hineći veselje, odvraća da nije pravo vrijeme za biti u depresivnom raspoloženju. Shion joj tada odgovori da će ju rado saslušati, a Akane se tada prisjeti da se zapravo i nije ispuhala. Odmah na početku govori kako ne želi, neovisno o cijeni, da Kōgami postane pravi ubojica, a ne samo latentni kriminalac. Shion joj odgovara da ne treba sve terete podnositi sama, na što Akane, odbijajući ju pogledati, govori kako je sve uredu i da joj slobodno provjeri Hue. Dodaje kako se ona sama iznenadila kada ga je jutros provjerila i otkrila da je, unatoč svemu, on i dalje blijedotirkizne boje, nakon čega se zapita koliko je ona, zapravo, bezosjećajna. Shion se ustaje i govori joj kako su njen Psycho-Pass i njene emocije dvije potpuno različite stvari, nakon čega se Akane rasplače, a Shion ju primi u zagrljaj kako bi ju utješila.

Natrag u Saiginoj kući, profesor sprema kavu od pravih zrna i ručak. Kada Kōgami ulazi u prostoriju, Saiga ekspresno zaključi da se nije naspavao. Kōgami to potvrđuje, objašnjavajući da ga je razmišljanje o Makishiminom sljedećem potezu držalo budnim. Kada ga Saiga upita mislili on doista da će Makishima nešto poduzeti, Kōgami navodi da sigurnosni sustav neće biti obnovljen još pet dana, što je vremenski period unutar kojeg će Makishima pokušati realizirati svoj ultimativni plan. Za ručkom, Saiga navodi kako je pregledao informacije koje je Kōgami donio sa sobom te da razumije zašto se Kōgami toliko muči s Makishimom. Kada ga ovaj upita o njegovim dojmovima, Saiga navodi da bi Makishima, ako politički prijestupnici uopće postoje u Sibylovom društvu, bio jedan od njih. Saiga doda komentar kako su teroristi, anarhisti i agitatori, odnosno svi oni revolucionari sa suicidalnim tendencijama koji ne mare za ljude potpuno beskorisni, nakon čega upita Kōgamija za definiciju anarhizma. Kōgami mu odgovara da je to negiranje vlasti i poretka, ali ne i konfuzija i kaos, na što Saiga dodaje da se radi o negiranju nehumanog sustava i izgradnji humanog. Zaključuje kako je Makishima najbliži pojmu anarhista, ali ga prevelika ljubav prema uništenju otklanja od izvorne definicije tog pojma. Kōgami tada usporedi Sibyl s tim nehumanim sustavom, nakon čega Saiga koristi Weberove ideje o biroktaciji kako bi objasnio Sibyl i njegovu moć. Kada Saiga kaže da birokratska vlast vlada pomoću znanja kojeg drži skrivenog od ljudi, čime ojačava svoju poziciju, Kōgami zaključi da Makishima, koji je otkrio to znanje, želi isto defamirati i potpuno eliminirati. Saiga dodaje da je u tome gotovo uspio tokom velikih nereda, nakon čega mu je Ministarstvo dobrobiti dalo nekakvu ponudu, koju je ovaj, kako kaže Kōgami, odbio. Saiga navodi kako bi rado popričao s Makishimom te upita Kōgamija što on misli, kako bi Makishima sudjelovao u njihovom razgovoru. U zamišljenoj vizualizaciji, Kōgami navodi kako bi Makishima vjerojatno replicirao citirajući Foucaulta, Benthama ili Swifta, opisujući ga kao cinika s iskrivljenim smislom za humor.

 
Iako bi se Makishimina sposobnost kontrole Psycho-Passa mogla smatrati privilegijem, Kōgami je zaključio kako je ona za njega predstavljala svojevrsno prokletstvo koje ga je izoliralo iz društva i negiralo njegovu ljudskost. Profesor Saiga je sugerirao da bi upravi taj osjećaj izoliranosti, odnosno nepripadanja, mogao biti u osnovi njegova kriminalnog djelovanja.

Našto kasnije, dok Kōgami pere posuđe, a Saiga ga promatra, profesor upita svog bivšeg učenika misli li on da su Makishima i on slični. Kōgami se lecne, ali objašnjava da može razumjeti određene aspekte njegovog ponašanja, ali dodaje kako je uvjeren kako je u Makishiminom životu postojala nekakva kritična točka, trenutak koji je promijenio sve, a za kojeg on misli da je onaj kada je Makishima shvatio da je drugačiji, da može kontrolirati svoj Psycho-Pass. I dok bi netko, Kōgami nastavlja, to smatrao privilegijem, Makishima nije, smatrajući se izoliranim jer, u njihovom društvu, ukoliko te Sibyl ne prepoznaje, to automatski negira tvoju vlastitu ljudskost. Saiga to usporedi s djetetom koje ne pripada grupi i napominje da bi upravo taj osjećaj mogao biti polazišna točka za shvaćanje Makishime. Zaključno, Kōgami dodaje da su to ipak samo nagađanja i da će pravu istinu otkriti tek kada im ju Makishima osobno kaže. Saiga shvaća da ga Kōgami nema namjeru to pitati, što ovaj i potvrđuje. Nakon nekoliko trenutaka šutnje, Saiga odlazi i govori Kōgamiju da dođe u njegovu radnu sobu kad završi s posuđem, gdje će mu pokazati nešto interesantno.

Ginoza je, u međuvremenu, otišao kod šefice Kasei kako bi razgovarao o slučaju i potrazi za Kōgamijem, međutim ona ga sluša vrlo površno i djeluje krajnje indisponirano. Ginoza ubrzo napušta ured, gdje ga čeka Masaoka, koji ga pita kako je prošlo, na što Ginoza govori da njihov zadatak ostaje isti. Odlaze prema dizalu. Masaoka je vidno nezadovoljan te upozorava sina da bi Akane i on trebali manje brinuti oko tog zadatka, na što mu Ginoza ljutito odgovara da taj zadatak moraju izvršiti oni jer je to jedini način da pokušaju nagovoriti Kōgamija da se preda, kako ga ne bi morali ubiti. Tada ga Masaoka pita otkada je postao tako slab, objašnjavajući da će Kōgami, sve i da ga uhapse živog, biti odveden u ustanovu i pogubljen; shodno tome, potragom za njim, cijeli Division 1 riskira svoje živote, zbog čega je svrsishodnije da taj zadatak preuzme Division 3. Ginoza tada pobijesni i uhvati svog oca za ovratnik te ga optuži da je cijelo vrijeme znao što Kōgami planira, ali ga je pustio da to učini te da ga vjerojatni nije ni pokušao zaustaviti prilikom odlaska, sve kako bi mu omogućio da ubije Makishimu. Masaoka je miran i nijem, nakon čega ga Ginoza pusti. Ipak, dodaje kakvo je takvo ponašanje kazneno djelo i ljutito ga upita želi li da mu na licu mjesta izmjeri Crime Coefficient, međutim i dalje ne izvlači nikakvu reakciju od svog oca. Nakon toga Ginoza napravi nekoliko koraka i bijesno udari šakom od zid, govoreći kako su ga svi napustili i otišli na drugu stranu, pitajući oca žele li Kōgami i on doista biti heroji? Masaoka mu objašnjava da to nije stvar pravde, već opsesija, stanje u kojem je čovjek svjestan da postoje alternativna rješenja, ali, ukoliko zanemari problem, pljuje po svemu što je dotad uradio. Ginoza ga upita je li to ponos kojeg imaju Enforceri, na što mu otac odgovara da to nije stvar Enforcera, već da je to ponos kojeg osjeća pravi čovjek. Ginoza samo odvraća da, u tom slučaju, on ima vlastiti ponos te da će pod svaku cijenu zaustaviti "onog idiota Kōgamija", neovisno što drugi misle o tome. Nakon toga odlazi. Radnja se nanovo vraća na šeficu Kasei, koja razgovara sa Sibylom i govori kako je "[on] gotov", referirajući vjerojatno na Ginozu, međutim kako u trenutnim uvjetima nemaju novog pijuna. U tom trenutku Sibyl šalje određenu poruku, zasad nepoznatu, koju šefica Kasei prihvaća sa skepsom, pitajući radi li se doista o kolektivnoj odluci svih članova; kada dobije potvrdu, ona odgovara kako s trenutnim kapacitetom ne može shvatiti takvu odluku i dodaje da se mora vratiti u sustav i provjeriti taj konsenzus.

 
Posljednji pozdrav učenika i profesora, prije nego je Kōgami otišao u lov na Makishimu.

Natrag u Saiginu domu, profesor pokazuje Kōgamiju tajni forum (token.net), koji bi mu mogao biti od pomoći. I dok Kōgami začuđeno promatra računalo, Saiga objašnjava kako se radi o anonimnom forumu staroga tipa kojim se upravlja preko nekoliko servera smještenih izvan zemlje; na njemu pišu različiti profili osoba - bivši profesori, novinari, teoretičari umjetnosti i slično - koji kritiziraju sustav, a zasad je uspio ostati skriven od Sibyla. Saiga dalje objašnjava kako je prije doručka otvorio temu naslova: "Načini kako izazvati potpuni kolaps Sibyla u pet dana?". I dok Saiga objašnjava kako su ljudi njegovo pitanje shvatili kao interesantnu igru, Kōgami komentira da neki od odgovora djeluju kao šale; na to mu Saiga govori da onda odabere onaj koji mu je najsmiješniji. Nakon što pregleda nekoliko odgovora, Kōgami zastane na onome koji sugerira uništavanje prehrambenog sustava - naime, kako 99% japanske prehrane ovisi o genetski modificiranim žitaricama, odnosno o samo jednoj namirnici, pronalazak "defekta" u samo jednom primjerku povukao bi za sobom uništenje cjelokupne količine te žitarice. Kada Kōgami potvrdi da bi to mogla biti Makishimina sljedeća meta, Saiga i on se bace na pronalazak informacija o toj temi. Nešto kasnije, nakon prikupljenih informacija, Saiga čita kako je, zbog pada broja stanovnika i izgradnje Sibyla, bilo nemoguće ograničiti prenapučivanje urbanih sredina, što je dovelo do potpune automatizacije poljoprivredne proizvodnje. Tako je regija Hokuriku postala jedno veliko poljoprivredno zemljište s 0 stanovnika. Saiga zaključuje da bi pogrešna briga o zdravlju žitarica dovela do njihove eliminacije od strane nekakve bolesti, a Kōgami dodaje da bi kolaps prehrambene autarkije doveo do potrebe za uvozom hrane i obnove kontakta sa stranim zemljama. Saiga dalje zaključuje da bi manjak hrane doveo do naglog porasta Crime Coefficienta cijele populacije, a Kōgami dodaje da bi uvozom strane hrane došlo i do slabljenja kontrole na granicama, što bi omogućilo ulazak izbjeglica, a to bi moglo dovesti do toga da sama mjerenja postanu besmislena. U tom trenutku obojica zaključe da će Makishimi, kako bi izvršio taj zadatak, biti potrebna pomoć eksperta, znajući dakako, koga treba posjetiti.

Nekoliko sati kasnije, Kōgami se pod okriljem noći priprema ići za Makishimom, dok ga Saiga odluči ispratiti. Prije nego ode, profesor u govori kako je svjesno sudjelovao u njegovom planu da ubije Makishimu, što znači da će prilikom sljedeće iznenadne provjere Crime Coefficienta vjerojatno biti institucionaliziran kao latentni kriminalac. Iako mu se Kōgami ispričava, Saiga odbija ispriku, tvrdeći da je to samo kazna zbog njegove odluke da se izolira i ne sudjeluje u društvu. Saiga dalje govori kako vjeruje da je pomogao Kōgamiju pruživši mu pomoć, međutim osjeća se kao da sav prljavi posao prepušta njemu. Kōgami se nasmiješi i govori mu da se oko toga ne treba brinuti, dodajući da ne može ni zamisliti nikog drugog osim sebe kako ubija Makishimu. Tada navlači masku i odlazi.

Natrag u zgradi PSB-a, Akane je još uvijek u uredu i radi na računali. Iako je vidno umorna, još uvijek radi na pronalasku Kōgamija i rješavanju cijelog slučaja. Ubrzo u ured dolazi mobilno postolje s Dominatorima, koje je, kako se čini, došlo samo. Akane mu priđe, a ono se tada aktivira i izbaci jedan Dominator. Kada ga Akane primi, glas Sibyla joj govori: "Inspektorice Akane Tsunemori, sada ću ti otkriti istinu o svemu".

Glasovi uredi

Glavne uloge uredi

Gostujuće uloge uredi

Ostale uloge uredi

Podaci o Psycho-Passu uredi

Koncept Psycho-Passa je izrazito važan za cjelokupno razumijevanje animea i njegove radnje. Sukladno tomu, likovima se kroz epizode redovito mjeri razina Psycho-Passa, a te se brojke prikazuju ne Dominatoru kao i na službenim evidencijama koje dostavlja Sibyl. Devetnaesta je epizoda, međutim, bila jedna od onih koje nisu ponudile nikakve podatke o Psycho-Passu. Naime, kako Dominator nije upotrebljen u ovoj epizodi, a članovi PSB-a nisu provjeravali ničije podatke, nije se pokazala prilika za predstavljanjem novih podataka.

Reference na popularnu kulturu uredi

 
Njemački sociolog i mislilac, Max Weber, bio je glavna tema referenci u ovoj epizodi. Njegove ideje o racionalno-legalnoj vlasti i idealnoj birokraciji služile su kao osnova za razumijevanje Sibyla i njegovih metoda, ali isto tako i za razumijevanje Makishimine opozicije tom istom sustavu.

Psycho-Pass je kao anime u cjelini imao karakteristiku da često vrši reference na zapadnu filozofiju i pop-kulturu. Taj je običaj započeo s trećom epizodom te se nastavlja u daljnjima. Referenci u ovoj epizodi je bilo dosta, a one su prezentirane tokom razgovora između profesora Saige i Kōgami u Saiginoj kući. Prvu referencu izvršio je upravo Saiga, koji je tokom analiziranja Makishime i njegovih anarhističkih sklonosti, citirao Maxa Webera i njegovu definiciju idealne, racionalno-legalne birokracije, odnosno birokrata, koje je deinifrao kao one koji bez ikakvih emocija, potpuno objektivno, izvršavaju svoje dužnosti, uspoređujući to sa Sibylom. U tom je smislu, prema Saigi, Sibyl, koji je suštinski nehuman sustav, možda najbliži Weberovoj idealnoj birokraciji, mada samo pod pretpostavkom da su sve poznate činjenice o sustavu istinite. Kada mu Kōgami navodi da ga je Makishima obavijestio da je otkrio pravu prirodu Sibyla i da ne vrijedi štititi takav sustav, Saiga ponovo citira Webera, navodeći da birokratska vlast dominira ljudima koristeći znanje, ono tehničko i praktično, a držanje tog znanja tajnim samo povećava njihovu superiornost nad tim istim ljudima. Kōgami tada prokomentira kako Makishima želi eliminitari tu superiornost, na što Saiga dodaje da je gotovo uspio, referirajući na ranije stvoreni kaos u gradu.

Kako razgovor napreduje, Saiga, očigledno zaintrigiran Makishimom, upita Kōgamija što ovaj misli, kako bi se Makishima, da je tu, pridružio njihovom razgovoru. Kōgami tada, zamišljajuć Makishiminu prisusnost, odgovara da bi ovaj vjerojatno replicirao citirajući Michela Foucaulta ili Jeremyja Benthama čim bi Saiga spomenuo Webera, posebice Benthamovu ideju o panoptikonu, koju je usporedio sa Sibylom - savršeni zatvor u kojem sustav u svakom trenutku može nadzirati svakoga. Nakon toga Kōgami dodaje da bi Makishima lako mogao citirati i Swiftova Gullivera, opisujući ga kao cinika s izvrnutim osjećajem za humor. Daljnji tijek razgovora nije ponudio novih referenci.

Glazba uredi

Četrnaesta epizoda je kao uvodnu pjesmu koristila "Out of Control" benda Nothing's Carved in Stone. Glazbu i tekst uvodne pjesme zajednički potpisuju članovi samog benda. Odjavna pjesma bila je "All Alone with You" u izvedbi dua EGOIST. Glazbu, tekst i aranžman za pjesmu potpisuje ryo, instrumentalist benda. Iako je EGOIST napisao obje odjavne pjesme, one su po svom stilu prilično različite.

Ostalu glazbu potpisuje kompozitor Yūgo Kanno, koji je potpisao glazbu za cjelokupni anime.

Kritike uredi

S obzirom da je imala karakter fillera koji je postavljao radnju za konačni obračun, devetnaesta epizoda je dobila tek solidne ocjene među kritikom, mada se ne može reći da je podbacila. IMDb joj je dao ocjenu 8.2/10,[2] kao i prethodnoj epizodi, čime je ova završila negdje po sredini među svim epizodama u serijalu; ukupno je zauzela 18. mjesto od 33 epizode.[3] Što se tiče portala MyAnimeList.net, ukupno 423 registrirana člana ocijenilo je epizodu prosječnom ocjenom 4.6/5,[4] što je bio solidan rezultat koji je ovu epizodu smjestio negdje po sredini, zajedno s trećom, petom i trinaestom.

Thomas Zoth je na portalu The Fandom Post.com napisao zajedničku kritiku za devetnaestu i dvadesetu epizodu, u kojoj je naglasio da anime od 22 epizode, unatoč kvaliteti, ima svoja ograničenja.[5] Dvama epizodama dao je zajedničku ocjenu "B",[5] koja nije bila među najvišima u njegovim dotadašnjim kritikama. U zaključku je istaknuo da snaga Psycho-Passa leži u samim likovima te je posebno pohvalio Akane i Makishimu.[5] Kritizirao je Kōgamija, za kojega je rekao da pretjerano opsjednut, te ostale likove, za koje je rekao da su prilično zaboravljivi.[5] Ipak, ostavio je mogućnost da ga posljednje epizode iznenade.[5]

Reference uredi

Vanjske poveznice uredi