Nobody Knows Your Mask

"Nobody Knows Your Mask" (japanski: 誰も知らないあなたの仮面 Daremo Shiranai Anata no Kamen) je četvrta epizoda prve sezone animea Psycho-Pass. Epizoda je premijerno emitirana 2. studenog 2012. godine u sklopu Fujijevog bloka noitaminA u 24:00. Režiser Naoyoshi Shiotani te scenaristi Makoto Fukami i Gen Urobuchi su sačinjavali glavni dio tehničke ekipe za ovu epizodu, dok je direktor animacije bio Itsurô Kawasaki.

"Nobody Knows Your Mask"
Epizoda animea Psycho-Pass
Masatake Mido, ubojica avatara, na samom kraju epizode u sokovniku pravi sok od rajčica, čime je simbolički najavio sudbinu Shoko Sugaware
"Daremo Shiranai Anata no Kamen"
(誰も知らないあなたの仮面)
Epizoda br.1x04
RežijaNaoyoshi Shiotani
Direktor animacijeItsurô Kawasaki
ProdukcijaProduction I.G
ScenarijMakoto Fukami
Gen Urobuchi
MuzikaYūgo Kanno
Uvodna pjesma"abnormalize"
Ling Tosite Sigure
Odjavna pjesma"Namae no Nai Kaibutsu"
EGOIST
Premijera2. studenog 2012.
Trajanje25 minuta
Gostujući glasovi
Kronologija epizode
← Prethodna
"Rearing Conventions"
Sljedeća →
"Nobody Knows Your Face"

Kao i treća, četvrta epizoda je samostalna priča i tek se posredno nadovezuje na prethodnu, uglavnom preko Akaneina razmišljanja o Kōgamijevom ponašanju. Ova epizoda čini jednu tematsku cjelinu s petom epizodom, koja je, vrlo slično, naslovljena "Nobody Knows Your Face". Epizoda predstavlja CommuField, društvenu mrežu u kojoj stvarne osobe pomoću holografskih avatara odlaze u različite svjetove i komuniciraju međusobno ili prate djelovanje glavnog avatara u određenoj sobi. Slučaj prati seriju napada na stvarne vlasnike prestižnih avatara iza kojih, kako se otkrilo, stoji Shōgo Makishima. U originalnom emitiranju, ova je epizoda bila prva u kojoj je Makishimin utjecaj na kriminalce eksplicitno prikazan, dok je u proširenom izdanju ta scena dodana na početku prethodne epizode.

Sinopsis uredi

Na samom početku epizode, Akane u svom stanu razmišlja o Kōgamijevom ponašanju, koje je bilo kontradiktorno razgovoru kojeg je vodila s njim dok je još bio u bolnici. Zbunjena oko toga što treba uraditi, Akane odlazi u CommuField i posjećuje Saloon, koji pripada avataru po imenu Talisman. Talismanova soba je zapravo velika želva na kojoj stoji cirkus u kojeg različiti avatari dolaze po savjete od Talismana. Dobivši priliku, Akane govori Talismanu o "svojoj prijateljici", pričajući mu zapravo svoju priču i problem s Kōgamijem. Nakon što sasluša njezine dileme, Talisman zaključi kako Akane možda precjenjuje Kōgamija te kako se prvo mora osloboditi predrasuda i otkriti njegov pravi karakter kako bi riješila svoj problem. Na kraju razgovora, Talisman poziva avatare da mu donose svoje priče, napominjući kako se rješenje svačije priče uvijek krije u priči samoj. Akane tada napušta CommuField.

Još uvijek u dilemi, Akane odlazi kod Masaoke, koji se u slobodno vrijeme bavi slikanjem. Masaoka oštroumno zaključi kako Akane želi pričati o Kōgamiju, na što Akane iznosi dilemu koju ima - jedan savjet joj je sugerirao da bolje upozna Kōgamija i njegov pravi karakter, a drugi da Enforcere uopće ne treba tretirati kao ljudska bića. Masaoka spremno zaključi kako joj je potonji savjet zasigurno dao Ginoza, objašnjavajući kako odnos vlasnika i psa ima svojih prednosti. Međutim, nadodaje kako za razumijevanje Kōgamija, čovjek treba razmišljati i gledati na stvari kao Kōgami, a to će vjerojatno dovesti do povećanja Psycho-Passa. Masaoka tada citira Nietzschea: "A kad dugo gledaš u ponor, i ponor se zagleda u tebe."[1] Dalje objašnjava kako Kōgami još uvijek gleda u taj ponor te kako za njega istina vjerojatno i ne postoji izvan tog ponora. Dodaje kako on ne može spriječiti Akane da ide tim putem, isto kao što nije mogao spriječiti ni Kōgamija, međutim ton opaske jasno govori kako joj ne savjetuje taj put. Razgovor je prekinut Ginozinim pozivom i Akane odlazi na lokaciju novog zločina.

 
Avatari Spooky Boogie (gore), čija je vlasnica bila Shoko Sugawara, te Talisman (dolje), čiji je vlasnik bio Kimihiko Hayama, igrali su iznimno važnu ulogu u razvoju radnje ove epizode.

Ginoza, Akane, Kōgami i Kagari odlaze u stan Kimihika Hayame, nezaposlenog muškarca od 32 godine kojemu na račun ipak stižu pozamašne uplate. Naime, zahod u njegovom stanu začepljen je već dva mjeseca, a Hayama nije prijavio kvar, što je sustavu kontrole bilo sumnjivo pa je poslao obavijest PSB-u. Stan je prazan i nema nikakvih tragova nasilja. Akane sugerira da je Hayama možda otišao na put, no Ginoza objašnjava kako je to nemoguće jer bi ga neki od skenera otkrio. Kada detektivi aktiviraju hologramski dekor, otkriju kako je naslonjač u stanu pomican što im postane sumnjivo. Daljnji pregled stana rez u podu i tragove selotejpa na zidu; Kōgami iznosi svoje zaključke: netko je ubio Hayamu na način da on ne krvari, nakon čega je na pod položio plastičnu foliju, koju je selotejpom učvrstio za zidove, i na njoj raskomadao Hayamu na tako sitne dijelove da mogu stati u zahodski odvod; Hayama je vjerojatno pružao otpor pa je tako nastao rez u podu. Ginoza upozorava da sačekaju konkretne dokaze, međutim Kōgami mu govori da ne podcjenjuje osjećaj Enforcera i da provjeri odvod za tragove krvi. Na Hayaminom računalu, Kagari otkrije kako je on pravi vlasnik Talismana, što Akane postane čudno s obzirom da je prethodnog dana razgovarala s njim. Očigledno je da netko glumi Talismana umjesto Hayame.

Na sastanku cijelog tima sa Shion Karanomori, ona objašnjava kako su dronovi pronašli ostatke Hayamina raskomadanog leša u odvodu njegova zahoda, čime je potvrđena njegova smrt. Međutim, to ne otkriva identitet osobe koja glumi Talismana i koja je vjerojatno odgovorna za Hayaminu smrt. Shion pokuša otkriti lokaciju odakle se pristupa Talismanovom Saloonu, međutim cijeli je pristup dobro kamufliran i neoprezna potraga bi mogla alarmirati kriminalce. Shion tada napominje kako Hayamin ubojica vjerojatno još uvijek smatra kako je na sigurnom, što PSB-u da je manevarski prostor. Kōgami sugerira odlazak u CommuField kako bi saznali nešto više o Talismanu, a Masaoka se složi, međutim upitno je tko će preuzeti tu dužnost.[2] Koristeći svoje privatne avatare,[3] Lemonade Candy i N.G.,[4] Akane i Ginoza odlaze u Talismanov Saloon, gdje vide kako Talisman odlazi u drugu sobu, Boogie Garden, čija je vlasnica gotovo jednako popularna Spooky Boogie. Dok Akane i Ginoza pričaju o slučaju, a Ginoza sugerira da provjere vezu između Spooky Boogie i Talismana, Akane, odnosno njezin avatar Lemonade Candy, nestaje; odjednom se nalazi u privatnoj sobi, gdje ju je na razgovor pozvala Spooky Boogie osobno. Akane je zbunjena, no Spooky Boogie joj objašnjava kako je čula glasine i kako je ona prilično poznata, nakon čega joj otkrije kako zna njezin pravi identitet. Akane posumnja u identitet svoje sugovornice na što joj Spooky Boogie govori da provjeri album s mature i otkrije točno o kome se radi; ako otkrije, obeća joj da će ju počastiti na godišnjici.

Spooky Boogie tada skreće raspravu kako bi otkrila što Akane zapravo radi u CommuFieldu, na što ju ova pita je li u dobrim odnosima s Talisnamom. Kada dobije potvrdan odgovor, Akane ju upita je li primijetila nešto neobično u njegovu ponašanju tokom prethodna dva mjeseca. Spooky Boogie odgovara kako je u tom periodu bio kao i uvijek, međutim kako se čudno ponašao točno pred dva mjeseca - govorio je vrlo kaotično i organizirao događaje čiji je jedini (i to prilično očiti) cilj bilo prikupljanje novca. To je dovelo do povećanja broja njegovih protivnika i počele su kružiti glasine kako je Talisman iscrpio svoju slavu, međutim nedugo zatim se u potpunosti vratio svom uobičajenom ponašanju. Kada sazna da Akane vodi istragu protiv Talismana, Spooky Boogie ponudi svoju pomoć, koju iznenađena Akane prihvaća. Ubrzo nakon, Spooky Boogie se vraća u Boogie Garden te objavljuje kako će četvrtoga u mjesecu organizirati skromnu zabavu na kojoj će izazvati Talismana na dvoboj za Bijelu krunu koju ona trenutno drži.

Natrag u uredu, Akane objavještava Ginozu o zabavi, objašnjavajući kako se članovi CommuFielda tamo nalaze, hologramski kostimirani u svoje avatare, kako bi se družili u stvarnom svijetu. Masaoka cinično komentira takav oblik druženja. Kōgami upita hoće li Talisman sigurno biti tamo, na što Akane odgovara potvrdno jer bi mu u suprotnome popularnost drastično opala. Dakle, tkogod glumio Hayamu, morat će doći na zabavu kako bi održao fasadu. Zabava se održava u klubu Exoset. Akane, Kōgami i Masaoka odlaze u klub, dronovi su na stražnjem izlazu, a Ginoza i ostatak tima čekaju na ulazu.

Dok čekaju da se pojavi Talisman, Kōgami zabrinuto komentira kako je ovakvo kostimiranje krajnje opasno jer više nisu u virtualnom svijetu, što znači da je svaki udarac ili ubod noža opasan po život. Nedugo zatim, pojavljuje se Talisman, međutim predaleko je kako bi ga Dominator jasno očitao. Akane aktivira svoj kostim i odluči priči bliže, međutim Hayamin ubojica je bio spreman. U uredu kluba se nalazi Choe Gu-sung, u društvu dvaju djevojaka, koji odmah otkrije prisutnost Dominatora u klubu. Odmah zove Talismana, čije je pravo ime Masatake Mido, govoreći mu kako je bio u pravu - zabava je bila varka - te mu nudi pomoć pri bijegu. Glazba odjednom stane, a aktivira se sustav koji manipulira hologramske kostime i sve ih pretvara u onaj Talismanov, čime postaje nemoguće pronaći pravoga. Masaoka i Kōgami, shvativši što se dogodilo, upadaju u klub, što izazove masovnu paniku i jednako tako masovno povećanje Psycho-Passa. Uspiju omamiti nekoliko gostiju, međutim Mido bježi i plan propada.

Natrag u Boogie Gardenu, fanovi Spooky Boogie su bijesni zbog zabave, a ona se pokušava opravdati kako nije znala da će se tako nešto desiti. No, tada se pojavljuje Talisman koji ju optužuje da je izdala svoja anarhistička načela te kako više nije Spooky Boogie, odnosno kako više ne zavrjeđuje biti avatar kojeg svi vole, dodajući na kraju kako on o njoj zna više nego ona sama. Istovremeno, Shoko Sugawara, vlasnica Spooky Boogie, odluči zabraniti Talismanu pristup svojoj sobi, bijesna zbog njegovih komentara. U tom se trenutku iza nje pojavljuje Masatake Mido, koji ju udavi golim rukama i tako ju ubije. Nakon toga pripremi sobu kako bi ju raskomadao na isti način kao što je učinio s Hayamom. Prije samog zadatka, odlazi do dnevnog boravka gdje ga čekaju Choe Gu-sung i Shōgo Makishima, koji čita Orwellovu Nineteen Eighty-Four. Makishima ga pita je li ju ubio, na što Mido odgovara da će ju ukloniti kao što je to uradio i s Hayamom, ali kako Spooky Boogie ne treba i neće nestati. Makishima se složi kako Mido može biti bolja Spooky Boogie od same Shoko. Epizoda završava kada Mido pravi sok od rajčice, čije se kaotično crvenilo simbolično odnosi na Shokinu sudbinu.

Glasovi uredi

Glavne uloge uredi

Gostujuće uloge uredi

Ostale uloge uredi

Podaci o Psycho-Passu uredi

Koncept Psycho-Passa je izrazito važan za cjelokupno razumijevanje animea i njegove radnje. Sukladno tomu, likovima se kroz epizode redovito mjeri razina Psycho-Passa, a te se brojke prikazuju ne Dominatoru kao i na službenim evidencijama koje dostavlja Sibyl. Četvrta epizoda bila je specifična po tome što nije ponudila identitet osoba čiji je Psycho-Pass mjeren, zbog činjenice da se radilo o osobama koje su se skrivale iza hologramskih kostima, a njihov identitet nije bio nužan za radnju epizode. Sukladno tomu, kroz četvrtu epizodu, prezentirane su sljedeće brojke:

  • Kostimirani gosti na zabavi koju je organizirala Soooky Boogie:
  1. gost -   116.9 (brojka koju pokazuje Dominator)
  2. gost -   147.3 (brojka koju pokazuje Dominator)

Reference na popularnu kulturu uredi

 
Paralela između Sibyla i Velikog brata jasno je ilustrirana Makishiminim čitanjem Orwellovog romana Nineteen Eighty-Four, koji prikazuje društvo slično onom pod kontrolom Sibyla.

Psycho-Pass je kao anime u cjelini imao karakteristiku da često vrši reference na zapadnu filozofiju i pop-kulturu. Taj je običaj započeo s trećom epizodom te se nastavljau daljnjima. U ovoj epizodi, izvršene su dvije reference na suvremenu zapadnu filozofiju i književnost. Na početku epizode, Tomomi Masaoka, prilikom svog opisa Kōgamija, navodi sljedeći citat: "A kad dugo gledaš u ponor, i ponor se zagleda u tebe."[1] Radi se o citatu iz djela Jenseits von Gut und Böse Friedricha Nietzschea, jednom od njegovih najpoznatijih citata, a kojeg je Masaoka koristio kako bi opisao Kōgamijevo stanje uma i uzroke njegova povećanog Psycho-Passa.

Drugu referencu ponovo je izvršio Shōgo Makishima, koji je čitao Orwellov roman Nineteen Eighty-Four i to s koricama prvog britanskog izdanja tog djela iz 1949. godine. Orwellov roman se smatra jednim od najboljih distopijskih djela u historiji književnosti, a odnos Velikog brata prema društvu je jasna referenca na odnos Sibyla prema društvu u Japanu. Makishima koristi taj roman kao inspiraciju za svoje kaotično djelovanje.

Također, iako se ne radi o direktnoj referenci na zapadnu kulturu, epizoda se simbolički osvrće i na koncept kozmičke kornjače, prisutan u kineskom folkloru te u folkloru sjevernoameričkih Indijanaca. Naime, Talismanov Saloon, jedna od soba u CommuFieldu, zapravo je cirkus koji se nalazi na leđima divovske želve, čime je simbolički prikazana kornjača koja na svojim leđima nosi cijeli svijet.

Glazba uredi

Uvodna pjesma korištena tokom prve polovice prve sezone bila je "abnormalize" benda Ling Tosite Sigure. Glazbu i tekst uvodne pjesme potpisuje frontmen benda TK. Tokom ove epizode nije prikazana i uvodna špica koja će kasnije biti prisutna, već je uvodna pjesma pratila radnju same epizode. Odjavna pjesma, uz prisutnu odvajnu špicu, bila je "Namae no Nai Kaibutsu" u izvedbi dua EGOIST. Glazbu, tekst i aranžman za pjesmu potpisuje ryo, instrumentalist benda.

Ostalu glazbu potpisuje kompozitor Yūgo Kanno, koji je potpisao glazbu za cjelokupni anime.

Kritike uredi

"Nobody Knows Your Mask" je ponovo dobila nešto lošije kritike u odnosu na ranije epizode, ali bez drastičnih oscilacija. Portal IMDb je epizodi dao prosječnu ocjenu 7.8/10,[5] isto kao i drugoj epizodi, čime je "Nobody Knows Your Mask" podijelila posljednje mjesto među svim epizodama iz obaju sezona.[6] Web-portal MyAnimeList.net je epizodi dao prosječnu ocjenu 4.5/5, temeljem nešto više od 500 glasova članova, čime je ona prošla nešto lošije od prethodne, ali bolje od druge epizode, izjednačivši se po glasovima s prvom.[7]

Sestre Ashley i Stella Chen su, pišući za portal Paper Droids.com, bile oduševljene četvrtom epizodom.[8] Ashley je naglasila kako je epizoda po svim aspektima nadmašila prethodne, posebno istučući činjenice da je donijela veliki zločin koji završava cliffhangerom te nenaglašavanje odnosa Akane i Kōgamija uz istovremeno otkrivanje novih detalja.[8] Pohvalila je i korištenje tehnologije u epizodi, opisujući ju kao "Criminal Minds s tehnologijom koja razvaljuje".[8] Stella je svoje oduševljenje izrazila nešto umjerenijim tonom, tvrdeći kako je epizoda imala sve što je trebala i kako jedva čeka daljnji rasplet događaja.[8] U svojoj kritici za The Fandom Post.com, Thomas Zoth je bio zadovoljan epizodom, ali ne bez kritike, dajući joj ocjenu "B".[9] U svom sumarnom pregledu, istaknuo je kako je Psycho-Pass odlučio "skakati s teme na temu", dajući seriji misterioznost i mogućnost otkrivanja različitih aspekata toga svijeta, međutim bez konkretnog objašnjenja cjelokupnog koncepta, koji i dalje ostaje maglovito nejasan.[9]

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 Friedrich Nietzsche: Jenseits von Gut und Böse (1886.)
  2. Kako otkriva novelizacija ove epizode, Enforceri ne smiju koristiti privatne avatare na Internetu tako da zapravo nije bilo dileme oko toga tko će preuzeti tu dužnost, iako sam anime nije otkrio ovaj podatak.
  3. Ovu činjenicu također objašnjava novelizacija epizode. Naime, Akane i Ginoza su morali koristiti svoje privatne avatare jer bi izrada novih djelovala sumnjivo, a PSB nije imao dovoljno vremena da za njih izradi nove.
  4. Podatak o imenu Ginozina avatara otkriven je u novelizaciji animea, Psycho-Pass: The Novel.
  5. IMDb - "Nobody Knows Your Mask"
  6. IMDb - Ocjena epizoda
  7. MyAnimeList.net - Psycho-Pass Episode 4 Discussion
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 „Psycho-Pass: “Nobody Knows Your Mask””. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-05. Pristupljeno 2015-10-09. 
  9. 9,0 9,1 Psycho-Pass Episode #04 Anime Review

Vanjske poveznice uredi