Crossroad of the Devil

"Crossroad of the Devil" (japanski: 悪魔の十字路 Akuma no Jūjiro) je dvanaesta epizoda prve sezone animea Psycho-Pass te prva epizoda drugog dijela prve sezone. Premijerno je emitirana 10. siječnja 2013. godine u 00:00 u sklopu Fujijevog bloka noitaminA; bila je to prva epizoda emitirana 2013. godine. Epizodu je režirao Naoyoshi Shiotani, dok je direktor animacije bio ponovo bio Itsurô Kawasaki. Scenarij su zajednički potpisali Makoto Fukami i Gen Urobuchi.

"Crossroad of the Devil"
Epizoda animea Psycho-Pass
Unatoč njihovom burnom i emotivnom odnosu, konašna konfrontacija između Rine Takizaki i Yayoi Kunizuke bila je kobna za njihov odnos, ali i važna za Yayoinu budućnost. Posljedice ovoga kraha detaljnije su razrađene u novelizaciji, a pokazale su Rinin stvarni karakter.
Akuma no Jūjiro
(悪魔の十字路)
Epizoda br.1x12
RežijaNaoyoshi Shiotani
Direktor animacijeItsurô Kawasaki
ProdukcijaProduction I.G
ScenarijMakoto Fukami
Gen Urobuchi
MuzikaYūgo Kanno
Uvodna pjesma"Out of Control"
Nothing's Carved in Stone
Odjavna pjesma"All Alone with You"
EGOIST
Premijera10. siječnja 2013.
Trajanje25 minuta
Gostujući glasovi
Kronologija epizode
← Prethodna
"Saint's Supper"
Sljedeća →
"Invitation from the Abyss"

Dvanaesta epizoda je zapravo bila retrospektivna epizoda čija je radnja smještena tri godine prije glavne radnje animea. Epizoda donosi priču Enforcera Yayoi Kunizuke i centrirana je isključivo na nju, odnosno prikazuje njezin put od glazbene karijere do ulaska u PSB. Bila je to prva i jedina restrospektivna epizoda te prva i jedina koja je bila centrirana isključivo na jednog lika. Epizoda je tako dala jednoepizodni otklon od glavne radnje i predstavila lik za kojeg su kritičati dotad tvrdili da je prilično nerazrađen te da mu treba prostora za razvoj. Ovo je također bila prva i jedina epizoda u kojoj se nije pojavila Akane Tsunemori te prva u kojoj se nije pojavio Shūsei Kagari.

Sinopsis uredi

 
Kolaž scena iz Rehabilitacijskog centra Tokorozawa koji prikazuje različite pacijente koji su u njemu boravili zbog povišenog Crime Coefficienta. Većina njih nikada ne napušta Centar. Prikazi, u smjeru kazaljke na satu:
1) Yayoi Kunizuka u svojoj ćeliji;
2) Pacijent u gotovo komatoznom stanju;
3) pacijent koji je mahnito lupao glavom o zid do krvi;
4) pacijent koji je mahnito crtao spirale po svojoj sobi;

Tri godine prije događanja glavne radnje animea, Yayoi Kunizuka je bila gitaristica rock benda Amalgam. Yayoi iza pozornice promatra bend Prophecy dok izvodi svoj hit "Trigger Finger!!!". Njezin je nokat puknuo i krvari, što joj zadaje bol i otežava joj sviranje. Prophecy ubrzo završe sa svirkom, a Yayoi promatra članove kako odlaze. Kada pjevačica benda, Rina Takizaki, Yayoi ju promatra sa zanimanjem, a ova se na koncu okrene i povuče ju sa sobom. Dok se svirka nastavlja, Rina i Yayoi su iza pozornice, gdje Rina potonjoj daje lak za nokte, kako bi spriječila pucanje. I dok Rina krene lakirati Yayoine nokte, njih dvije izmjenjuju zaljubljeni pogled. Yayoi se ubrzo budi u svojoj sobi u Centru Tokorozawa, gdje umirujući glas uz Mendelssohnovu glazbu budi ostale pacijente. Nakon kratkog pogleda na ostale pacijente, neki od kojih su teški psihički bolesnici, vidimo Yayoi kako promatra svoje nalakirane nokte. U njezinoj sobi se, pored torbe, nalazi lak kojeg je dobila od Rine.

Nešto kasnije, mladi inspektor Nobuchika Ginoza razgovara s Yayoi te joj nudi posao Enforcera pri PSB-u jer je Sibyl odlučio kako ima potrebne vještine za taj posao. Ginoza smatra da joj je to, s obzirom da je etiketirana kao latentni kriminalac, životna prilika, na što ga Yayoi pita znači li to da se njezin Psycho-Pass nikada neće oporaviti. Nešto kasnije, u svojoj sobi, Yayoi gleda promotivni video o Sibylovom Testu poslovne prikladnosti, razmišljajući o ponudi koju je dobila. U tom se trenutku pojavi medicinski dron zadužen za narudžbe te predaje Yayoi njezin paket. Međutim, njezina narudžba za gitarske žice Ernie Ball je ponovo odbijena i to nakon nekoliko narudžbi, što Yayoi prilično razljuti. Dron joj odgovara da ponovo pošalje narudžbu i ode, a Yayoi uznemireno počinje vikati kako već dugo nije svirala gitaru i kako su joj prsti omekšali. Ta uznemirenost zamagli njezin Hue, što aktivira uzbunu i u njenoj sobi dolazi do puštanja plina za smirenje. Ubrzo dolaze liječnici koji joj govore kako se treba smiriti i kako se njezin Hue stabilizirao te kako bi ubrzo mogla napustiti centar pa će onda moći raditi što želi.

Ubrzo dolazi do novog sastanka s Ginozom, a Yayoi mu na samom početku govori kako je došao uzalud ukoliko ju misli nagovoriti da dođe u PSB. Ginozi je, ovoga puta, društvo pratvio njegov kolega, Shinya Kōgami. Međutim, Ginoza govori kako su ovoga puta došli zbog druge stvari. Kōgami navodi kako je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do uništenja nekoliko uličnih skenera, svaki put na drugi način i od strane drugih počinitelja. Isko su isprva mislili kako su incidenti nepovezani, otkrili su kako se svi počinitelji zajedno druže u četvrti Kitazawa, u okrugu Setagaya. Kōgami zaključuje kako PSB misli da se u toj četvrti formirala nekakva anarhistička grupa te kako bi htjeli njezinu pomoć da ju eliminiraju, a ona bi im mogla biti od koristi jer je, dok je svirala u Amalgamu, često svirala tu. Njegov razgovor prekida poziv od, kako se ubrzo ispostavi, Enforcera Sasayame, kojemu je dosadno u automobilu. Ginoza se ustaje i ostavlja Kōgamija s Yayoi. Sasayama se iznenadi kada vidi Ginozu, koji mu govori da je idiot i da ne smije pušiti u autu. Sasayama pita za Kōgamija, a Ginoza mu govori kako je ostao unutra zbog posla. Kazavši kako je njegov posao za taj dan gotov, Ginoza pali automobil i odlazi. Tokom vožnje, Sasayama čita Yayoine podatke i čudi se da je ona ranije bila umjetnik odobren od strane Sibyla, misleći kako takvi umjetnici ne mogu postati latentni kriminalci. Ginoza nema konkretan odgovor, ali navodi kako je čuo za mnoge slučajeve umjetnika čiji se Hue zamaglio kada bi se previše posvetili svojoj umjetnosti. Zaključuje kako snažni sentimenti poput umjetnosti mogu istovremeno biti i lijek i otrov, zbog čega se i pojavila potreba za njihovom kontrolom. Sasayama cinično komentira kako se onda, unatoč svemu tome, dogodi situacija da odobreni umjetnik postane latentni kriminalac. Na kraju pita Ginozu hoće li Yayoi postati novi Enforcer, međutim Ginoza ne zna, govoreći kako je izrazila želju za povratkom u civilizaciju. Sasayama njezinu želju smatra naivnom.

Natrag u Centru, Yayoi bijesno pita Kōgami što će im ona i kako im ona uopće može pomoći. Kōgami objašnjava kako ove situacije zahtijevaju izoštrena detektivska čula, za koja je Sibyl procijenio da ih ona posjeduje. Yayoi se tada raspita o Sasayami te zaključuje kako PSB-u zapravo treba lovački pas, a ne detektiv te odbija ponudu, ne želeći raditi stvari koje bi joj mogle zamagliti Hue. Kōgami tada promijeni temu i pita ju planira li se baviti glazbom kada napusti Centar, međutim Yayoi mu govori kako ga se to ne tiče. On tada pregledava njezin izvještaj o trgovini i vidi kako je 23 puta neuspješno naručivala žice za gitaru te primjećuje kako se još uvijek brine za svoje nokte. Yayoi želi otići, a radnja nakratko odlazi do Sasayame i Ginoze. Sasayama se pita hoće li Yayoi pristati raditi s njima, a Ginoza mu odgovara kako je Kōgami bolji u tim stvarima. Sasayama se nasmije i govori kako je Ginoza ipak svjestan da nema takta. Natrag u Centru, Kōgami pokazuje Yayoi žice koje je pokušala naručiti, nudeći joj ih tako, simbolično, kao nagradu.

Yayoi se prisjeti scene kada joj je Rina lakirala nokte. Intimni trenutak je prekinula članica Yayoina benda, koja ju je odvukla i upozorila da će joj se Hue zamagliti bude li se družila s članovima neodobrenih bendova. Rina se tada ustaje govoreći kako je ponovo red na nju i njezin bend te poklanja Yayoi svoj lak kako bi dovršila posao. Yayoi želi poslušati Prohpecy, no njezina joj kolegica govori kako je glazba neodobrenih bendova bezvrijedna. Tada se javi Rina, koja govori kako ona bezvrijednom smatra onu glazbu koja odgovara Sibylovim kriterijima. Yayoina kolegica odlazi, a Yayoi odlazi do Rine kako bi se pozdravile.

Natrag u centru, Kōgami zadovoljno promatra Yayoin iznenađen izraz lica.

U zgradi PSB-a, točnije Shioninoj računalnoj sobi, Yayoi objašnjava kako je gotovo nemoguće pohvatati sva događanja u Kitazawi. Mnogo je praznih zgrada i prostorija, a cirkulacija ljudi je velika pa je moguće da se jedno mjesto otvori tokom jednog dana, a već sljedećega nema nikakvih tragova njegova postojanja. Masoka ju pita znači li to da samo članovi zajednice znaju točne datume i lokacije različitih događanja. Yayoi potvrđuje, međutim navodi kako postoje poznatije lokacije te da se, pregledavajući kretanja osumnjičenih, mogu izdvojiti dva kluba - Yellow Hood ili 27 Club. Shion je zaintrigirana Yayoinim zaključivanjem.

PSB je rasporedio Sasayamu u 27 Club, a Masaoku u Yellow Hood, dok su Ginoza i Kōgami s Yayoi čekali u kombiju. U kombiju, Yayoi komentira kako Enforceri djelju prilično opušteno, a Ginoza govori da su se vjerojatno navikli, dodajući da će se svatko tko negdje boravi dovoljno dugo naviknuti na tu situaciju kao na svakodnevnu okolnost. Yayoi bude iznenađena kada joj Kōgami kaže kako se čak i većina latentnih kriminalaca u Centru privikne na svoj život tamo, što njoj djeluje nemogućim. Nastavlja s time da to mjesto naprosto proguta svoje pacijente, međutim kako bi ona, uz snagu volje, ipak mogla prevladati te joj ponudi Dominator, objašnjavajući joj kako Sibyl njegovo korištenje dozvoljava samo inspektorima i Enforcerima. Objašnjava joj kako Dominator omogućava oduzimanje drugima onog što bi njoj u Centru bilo oduzeto od strane Sibyla. Na taj način, prijelaz na stranu onih koji oduzimaju postaje način nadvladavanja njezine potencijalne situacije. Kōgami joj tada govori kako je ona registrirana za korištenje Dominatora te ušutka Ginozu, koji ga je verbalno napao, objašnjavajući joj kako se na trenu može dogoditi svašta.

U tom se trenutku javlja Sasayama s informacijom da je uočio dva sumnjiva mladića na svojoj lokaciji. Yayoi čuje Rinin glas u pozadini. Sasayama navodi kako se očito radi o amaterima, a sve temeljem činjenice da stoje na šanku sa paketom, ali ništa ne naručuju. I dok Rinin bend svira u klubu, Sasayama prilazi mladićima i uzima im paket, otkrivajući u njemu Molotovljev koktel. Jedan od njih ga pokuša napasti, ali Sasayama izvuče Dominator i omami svog napadača. Nastane panika i prisilna evakuacija, a Ginoza, Kōgami i Yayoi kreću na lokaciju. U klubu, drugi mladić upali svoj Molotovljev koktel i baci ga prema Sasayami, ali pogodi šank i izazove požar. Dok Ginoza šalje pojačanje, Kōgami odlazi pomoći Sasayami, a Yayoi ga naizgled prati, mada zapravo odlazi kroz tajni prolaz do stražnjeg izlaza.

 
Enforcer Mitsuru Sasayama je svoje premijerno pojavljivanje, što se originalnog prikazivanja tiče, imao upravo u ovoj epizodi, koja je dala dobar uvid u njegov karakter i ophođenje na poslu. U proširenom izdanju se, ali samo kao glasovna uloga, pojavio već u šestoj epizodi, ali je ovo u oba slučaja bio prvi puta da se pojavio kao živi lik.[1]

Mladić u klubu je uzeo jednu djevojku kao taokinju, a Kōgami je došao u trenutku kada ih je Sasayama oboje imao na nišanu. Pitao je Kōgamija može li ih oboje napasti, jer je djevojčin Crime Coefficient bio na granici, međutim Kōgami mu govori kako ne mogu samo nasumično pucati po ljudima.[2] U uličici sa stražnje strane kluba, Yayoi presreće dvoje gostiju te ih ispituje o Rini, međutim oni ju ignoriraju i odu. Ipak, nedugo zatim, iz tame se pojavljuje Rina. Natrag u klubu, Sasayama i Kōgami drže mladića na nišanu. Mladić kritizira Sibyl, tvrdeći kako je uništio glazbu, na što mu Sasayama odgovara da je to bolje za njega, jer nije morao potratiti pola svog života na besmisleni san iako nema nikakvog talenta. To dodatno isprovocira mladića. U uličici, Rina je presretna kada ugleda Yayoi i potrči joj u zagrljaj. Yayoi ju pita je li dobro, što Rina potvrđuje te ju upita kako je uspjela izaći iz Centra, misleći da se oporavila. Yayoi odgovara kako je došla s ljudima iz PSB-a, što iznenadi Rinu. Ubrzo dolaze ostali članovi Prophecyja s kutijom Molotovljevih kotela koje su uspjeli spasiti. Oni ubrzo nastavljaju put, a Rina i Yayoi ostaju same. Natrag u klubu, mladić prisili Sasayamu i Kōgamija da spuste Dominatore. Međutim, dok spušta svoga, Sasayama uzima bocu i baci ju prema mladiću, što Kōgami iskoristi da oslobodu djevojku. Sasayama tada ubije mladića svojim Dominatorom. U uličici, Rina odgovara Yayoi kako njezina grupa i ona planiraju srušiti Sibyl, no Yayoi joj govori kako će time postati obična kriminalka i riskirati pogubljenje. Rina komentira kako je imala drugačije mišljenje o njoj te ju pozove da im se pridruži. Yayoi odbija. Rina govori kako je društvo u kojem žive loše i kako ljudi žive kao lutke Sibyla, dajući sustavu kontrolu nad njime i ne primjećujući to. One vjeruje kako će njihova glazba promijeniti svijet. Yayoi tada govori kako ona nikada nije htjela takve stvari te kako je svo ovo vrijeme samo htjela biti na pozornici s njom i ništa više. Rina odgovara kako to nije dovoljno i da je tek kada je Yayoi zatvorena shvatila svoju nemoć; zabava nije doprinosila rješenju i bez moći je bila beskorisna. Yayoi ubrzo izvadi Dominator i uperi ga u Rinu; pozove ju sa sobom, govoreći kako nije kasno, međutim Rina počinje odlaziti od nje. Yayoi joj zaprijeti da će ju upucati, međutim, u jednom trenutku shvati kako ju je Kōgami lagao i kako još uvijek nema ovlasti koristiti Dominator. Rina nestaje, a Yayoi pada na koljena. Ubrzo dolaze Sasayama i Kōgami.

Kōgami se javlja Ginozi te mu objašnjava svoje postupke, ispričavajući se što ga je prestrašio. Zaključuje kako je Sibyl bio u pravu što se tiče Yayoi. Kada prekine razgovor, Yayoi ga obavještava kako će postati Enforcer. Na kraju epizode, vidimo kako sprema stvari i odlazi s Ginozom, a u Centru ostavlja lak kojeg je dobila na poklon od Rine te žice koje joj je poklonio Kōgami, zaključivši tu priču jednom za svagda.

Glasovi uredi

Glavne uloge uredi

Gostujuće uloge uredi

Ostale uloge uredi

Podaci o Psycho-Passu uredi

Koncept Psycho-Passa je izrazito važan za cjelokupno razumijevanje animea i njegove radnje. Sukladno tomu, likovima se kroz epizode redovito mjeri razina Psycho-Passa, a te se brojke prikazuju ne Dominatoru kao i na službenim evidencijama koje dostavlja Sibyl. Kroz dvanaestu epizodu, prezentirane su sljedeće brojke:

  • Yayoi Kunizuka:   118.4 (brojka koju pokazuje Sibylova baza)  110.2 (brojka koju pokazuje Sibylova baza)  113.6 (brojka koju pokazuje Sibylova baza)  118.3 (brojka koju pokazuje Sibylova baza)
  • Pacijent koji crta spirale po sobi:   124 (brojka koju pokazuje Sibylova baza)
  • Pacijent koji lupa glavom o zid sobe do krvi:   128 (brojka koju pokazuje Sibylova baza)
  • Mladić s Molotovljevim koktelom:   157.3 (brojka koju pokazuje Sasayamin Dominator)
  • Djevojka koju drugi mladić uzima kao taokinju:   98.3 (brojka koju pokazuje Sasayamin Dominator)
  • Drugi mladić, koji je uzeo djevojku kao taokinju:   184.2 (brojka koju pokazuje Sasayamin Dominator)  314.5 (brojka koju pokazuje Sasayamin Dominator)

Glazba uredi

Dvanaesta epizoda bila je prva koja je kao uvodnu pjesmu koristila "Out of Control" benda Nothing's Carved in Stone. Glazbu i tekst uvodne pjesme zajednički potpisuju članovi samog benda. Odjavna pjesma bila je "All Alone with You" u izvedbi dua EGOIST. Glazbu, tekst i aranžman za pjesmu potpisuje ryo, instrumentalist benda. Iako je EGOIST napisao obje odjavne pjesme, one su po svom stilu prilično različite.

Ostalu glazbu potpisuje kompozitor Yūgo Kanno, koji je potpisao glazbu za cjelokupni anime.

U dvanaestoj je epizodi također, kao pozadinska glazba, korištena kompozicija klasične muzike. Dok pratimo scene iz Korektivnog i rehabilitacijskog centra Tokorozawa u kojem Yayoi boravi nakon privođenja, u pozadini se, kao smirujuća glazba, može čuti "Proljetna pjesma" Felixa Mendelssohna, šesta pjesma iz pete knjige njegova ciklusa Pjesme bez riječi.

Kritike uredi

Dvanaesta epizoda, koja je imala karakter fillera, nije imala jednak kritički uspjeh kao i nekoliko prethodnih epizoda. Na portalu IMDb je dobila prosječnu ocjenu 7.9/10,[3] koja ju je postavila bliže dnu ukupne ljestvice, na kojoj je zauzela devetnaesto mjesto, podijelivši bodove sa sedmom epizodom.[4] Temeljem nešto manje od 450 korisničkih ocjena na portalu MyAnimeList.net, epizoda je dobila prosječnu ocjenu 4.3/5, čime je postala dotad najlošije ocijenjena epizoda, ali bez pretjeranih devijacija u odnosu na ostale.[5]

Thomas Zoth s portala The Fandom Post.com je ipak bio zadovoljniji ovom epizodom. Davši joj ocjenu "A", stavio ju je u sam vrh svojih epizoda,[6] naglasivši posebno kako je "dugo zanemarivana Yayoi" konačno dobila prostora.[6] Ističe kako je umjetnost, odnosno tenzija između umjetnosti i komoditeta, lijepo ukomponirana u ovu epizodi te kako je dobro objašnjena potreba da Sibyl intervenira i u taj aspekt života.[6] Pohvalio je i uvid u Sibylove mentalne institucije, koji je također prikazan u ovoj epizodi.[6] Ideje koje anime obrađuje nije nazvao previše dubokima, ali je pohvalio njihovu iminentnost, nadajući se, na kraju, kako će Yayoi dobiti više prostora i u sljedećim epizodama.[6]

Reference uredi

  1. Sasayama se ranije mogao vidjeti na fotografiji, a njegov leš je također viđen u nekoliko navrata.
  2. Sasayama tada govori Kōgamiju kako je dobar čovjek i kako se nada da ga to neće koštati života jednog dana.
  3. IMDb - "Crossroad of the Devil"
  4. IMDb - Ocjena epizoda
  5. Psycho-Pass Episode 12 Discussion
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Psycho-Pass Episode #12 Anime Review

Vanjske poveznice uredi